S-a apropiat Împărăția Cerurilor!

.

A predica pentru a liniști, pentru a calma, nu înseamnă a-L propovădui pe Hristos, ci a-L îndepărta de la noi. Înseamnă să ne adormim conștiința, să înfrumusețăm realitatea, să nu stârnim neliniște și să dăm impresia că nu există nicio problemă, că Împărăția Cerurilor a venit.

.

Adică să ne batem joc de noi înșine, așa cum face învățătura materialistă, care pretinde că raiul poate fi construit pe pământ. Realitatea a devenit absolut îngrozitoare. Nu construim raiul, ci iadul. Delincvența crește în fiecare zi, și nu doar la noi triumfă ideile materialiste( adică ateiste-n.n.), ci în intreaga lume. Materialismul este o învățătură fără Dumnezeu care a luat mințile multor oameni și care ne îndreaptă spre pierzanie.

.

Astăzi, predica trebuie să fie un strigăt, un strigăt de ajutor. Un strigăt care să-i facă pe oameni să tresară. Să îi salveze și să ne salveze.

.

Incendiatorilor nu le place acest mod de a predica pentru că le demască intențiile perfide și fac toate eforturile posibile ca să îi pună capăt. Dar, orice ar face, odată ce aceste cuvinte au răsunat, ecoul lor nu se oprește și toate obstacolele nu fac decât să le amplifice forță.

.

Într-o zi, o astfel de predică a găsit ecou în sufletul meu și nimeni nu o mai poate opri, nici eu, nici cei care-mi stau în cale. Acest cuvânt este mai puternic decât mine, mai puternic decât frica.

.

Doamne, fă că el să răsune veșnic: la biserică(…), în stradă, dacă mă vor alunga, la spital, în închisoare, pe patul meu de moarte. Fie ca peste tot să răsune propovăduirea Împărăției Cerurilor:” Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor! ”Când Împărăția Cerurilor se apropie, restul își pierde tot interesul și toată forța.

.

Hristos este temelia tuturor!

( 2 ianuarie 1976)

.

Pr. Dimitrie Dudko- „ Îmi strig credința cu timp și fără timp. Suferințele unui preot ortodox în Rusia sovietică” Editura Eclesiast, pag 170

„Cuvintele Părintelui Dudko”, scria Părintele Serafim Rose într-o scrisoare, „sunt o gură de aer proaspăt pentru oamenii de azi.[…] El vorbeste direct inimii oamenilor de astăzi, atât din Rusia, cât și din afară”.

**********************************************

.

Marturisirea cu curaj a adevarului in timpul celei mai aprige stapaniri ateiste, misiunea rodnica pastorala si destinul personal, eclesial si postum dramatic, fac din viata si scrierile parintelui Dimitrie Dudko o opera de referinta pentru memorialistica epocii martirice din timpul comunismului. Nascut in anul 1922 intr-o familie de tarani, parintele Dimitrie cunoaste de mic copil brutalitatea colectivizarii si foametea din anii 1930. Participa in 1943-1945 la razboi, apoi intra la Academia Teologica din Zagorsk – Moscova, unde este arestat pentru poezii considerate subversive, facand opt ani de munca silnica. Reabilitat dupa moartea lui Stalin (1953) se intoarce la Moscova (1956), dar politia il mai suspecteaza si abia in 1960 este hirotonit preot. Mutat la marginea vechii Moscove in 1963, in 1966 este arestat din nou. Interogat, eliberat, monitorizat in permanenta de catre politia de stat (KGB), perchezitionat si amenintat ca va fi alungat din biserica sa, la data de 1 octombrie 1972 a denuntat public intr-o predica actiunile KGB-ului impotriva sa. Din decembrie 1973 inaugureaza o serie de conferinte duhovnicesti cu mare impact atat in Rusia cat si in Occident unde multe dintre ele se vor publica. Prigonit de proprii ierarhi, trimis in exil in afara Moscovei, imobilizat la pat in urma unui accident regizat de KGB, parintele Dimitrie este in cele din urma disponibilizat, interzicandu-i-se orice contact cu credinciosii care il cauta, insa, in continuare. Arestat din nou in ianuarie 1980, reeducat prin metode psihiatrice, pus sa se dezica de propria activitate intr-un spectacol regizat de KGB la televiziunea sovietica, zdrobit practic de sistemul de oprimare comunist, parintele Dimitrie lasa in urma o activitate si o opera care vorbesc de la sine plasandu-l in randul marilor marturisitori din timpul prigoanei comuniste.

.

______________

Sursa – https://estemaitarziudecatcredeti.wordpress.com/2018/05/31/astazi-predica-trebuie-sa-fie-un-strigat-un-strigat-de-ajutor-un-strigat-care-sa-i-faca-pe-oameni-sa-tresara-sa-ii-salveze-si-sa-ne-salveze/