Monahia Fotini – 18 aprilie 2010:
”Personal am fost cu o zi în urmă la spitalul din Cluj, unde este internat Părintele Justin.
………………………………….
Acum starea părintelui s-a mai îmbunătățit și își dorește mult să ajungă înapoi, la mănăstire. Eu, personal, am vorbit cu părintele în jur de o oră și era bucuros să comunice, și mai ales să îmi comunice mie și tuturor celor ce îl ascultă că regretă foarte mult că nu a vorbit credincioșilor mai mult despre rugăciune.

Părintele zicea că rugăciunea va fi singura noastră armă și putere în fața valului uriaș de încercări, și el însuși, dacă va mai avea zile, se va zăvorî întru liniștire și rugăciune. Ne-a îndemnat să ne retragem ușor usor din societate și să ne limităm la un petic de pământ pe care să îl cultivăm, feriți de ochii societății.
Am întrebat apoi și de ultimele provocări cu privire la ieșirea din Biserica oficială, iar Părintele a fost foarte ferm să rămânem în Biserica în care ne-am născut, pentru că încă mai avem ierarhi care să țină cârma (era anul 2010!), dar ne-a atenționat totuși că va veni vremea când nu vom mai putea să îi pomenim nici pe aceștia, și că ne vom retrage în peșteri și catacombe, dar fără să trecem la nicio altă biserică stilistă sau de altă natură. Părintele a zis că Îl vom avea pe Însuși Hristos cârmă și Arhiereu și că așa cum Biserica a început în peșteri și catacombe, tot așa va și sfârși. Deci zvonurile cum că părintele ar lăsa un cuvânt privind trecerea noastră la stiliști sunt cu totul lipsite de realitate și mincinoase.
……………………….
Este vizibil îngrijorat de starea creștinătății și a ucenicilor lui care rămân nepregătiți în fața greutăților ce deja au început să vină. Părintele încă mai are tărie și își dorește să vină acasă și să lase tuturor un mesaj și rânduiala unei rugăciuni.

Deci încă o dată părintele încurajează la detașarea de luxul vieții, întoarcerea la simplitate și cât mai multă rugăciune, fiecare după puterea lui.”