Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 16:16
Sursa: Pixabay
.
Măsurile de izolare legate de COVID-19 în Austria s-au bazat pe o ordonanță neconstituțională, a decis miercuri Curtea Constituțională din Viena, declanșând noi critici că guvernul a ignorat statul de drept în răspunsul la pandemie, relatează dpa.
.
Partidele de opozitie au cerut guvernului să plătească înapoi penalitățile impuse celor care au încălcat măsurile.
.
Curtea Constituțională s-a pronunțat asupra unei plângeri a unui cetățean împotriva unei ordonanțe a Ministerului Sănătății, care a interzis prezența persoanelor în spațiile publice dacă nu erau singure sau exclusiv cu membri ai familiilor lor.
.
Judecătorii au constatat că ministrul sănătății Rudolf Anschober și-a depășit atribuțiile legale, în contextul în care ordonanța sa se baza pe o lege ce permitea doar interdicții pentru anumite locuri publice, dar nu îi acordă autoritatea de a emite o izolare generală.
.
De asemenea, instanța s-a pronunțat împotriva deciziei guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj și de grădinărit, în contextul începerii ridicării izolării impuse de pandemie la jumătatea lunii aprilie, în timp ce alte tipuri de magazine mari au trebuit să rămână închise.
.
„Curtea Constituțională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal”, a precizat instanța într-un comunicat.

.

Cele două politici au fost anulate la sfârșitul lunii aprilie în timp ce numărul infecțiilor a scăzut.
.
Cancelarul conservator Sebastian Kurz a respins anterior criticile împotriva măsurilor impuse de COVID-19, spunând că „despică firul în patru din punct de vedere legal”.
.
„Curtea Constitutională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului față de statul de drept”, a precizat Partidul Social Democrat, de opozitie, într-un comunicat, în timp ce formațiunea liberală Neos a acuzat că „acest guvern a acționat în mod deliberat împotriva legii luni întregi”.
.
Ministrul afacerilor constituționale Karoline Edtstadler a spus că guvernul trebuie încă să evalueze hotărârea. Ea nu a precizat dacă amenzile vor fi rambursate.

.
______________