Un Paște unificat pentru credincioșii occidentali și orientali este una dintre prevederile Declarației de la Cairo pe care Francisc I și Tawadros al II-lea le-au semnat la încheierea discuțiilor lor.

VATICAN, 30 aprilie / TASS /. Papa Francisc I și șefii Bisericilor Ortodoxe Răsăritene încearcă să găsească o modalitate de a unifica datele Paștelui pentru toți creștinii. Pontiful a dezvăluit aceasta sâmbătă, în timp ce răspundea la întrebările reporterilor din piața Vaticanului, când era în drum spre Roma venind din Cairo, unde a purtat discuții cu Întâistătătorul Copților, Tawadros al II-lea.

„Am avut o prietenie îndelungată cu Patriarhul Tawadros”, a spus Francisc.

„Își conduce turma înainte și este un susținător ferm al ideii de a numi o dată unică a Paștelui, chiar un susținător mai înfocat decât mine. Și încercăm să găsim o cale de a o face.”

Un Paște unificat pentru credincioșii occidentali și estici este una dintre prevederile Declarației de la Cairo pe care Francis I și Tawadros al II-lea le-au semnat la încheierea discuțiilor lor.
Aceasta este departe de prima dată când Papa Francisc vine cu ideea de a uni sărbătoarea Paștilor pentru toți credincioșii și este un element al doctrinei sale ecumenice.
Deoarece comunitatea globală a ortodocșilor calculează ciclul pascal (Paștele) pe baza calendarului iulian, iar catolicii o fac pe baza calendarului gregorian, intervalul de timp dintre Paștele ortodox și cel catolic poate varia de la câteva zile la aproape o lună. În unii ani, totuși, coincid, așa cum s-a întâmplat în 2017.

„În această călătorie am avut o întâlnire ecumenică, întrucât Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu, un arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Georgiene și alți ierarhi ortodocși au venit și ei la Cairo”, a spus Papa invitat în Egipt să participe la o conferință internațională despre pace, găzduită de cea mai mare universitate islamică Al-Azhar.

În afară de ierarhii ortodocși și catolici, lideri religioși islamici de rang înalt au participat la aceasta.

Ecumenismul poate fi promulgat numai dacă toți suntem împreună”, a spus Francisc.

Ecumenismul parțial nu există”.

„În mod firesc, teologii ar trebui să examineze problemele care continuă să genereze discrepanțe, dar acest lucru nu va duce la nimic până când nu vom începe să fim împreună”, a spus el.

„Singurul lucru pe care îl putem face acum este să ne rugăm, să lucrăm și să facem bine, dar neapărat împreună”.

NOTĂ OrtodoxInfo