„Numai când facem binele dobândim ceva ce răii nu pot avea: liniștea și pacea, bunurile supreme.”  Pr. Nicolae Steinhardt
Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, oameni în picioare, copil şi în aer liber
Picură-ne Doamne în suflet, balsam inrourat de Duh Sfant… şi pe buze aşterne-ne străjile tăcerii.
Dragostea este centrul de vitalitate al unei civilizaţii, inima şi sufletul ei; atunci când relaxarea ia locul dragostei creatoare, prăbuşirea civilizaţiei respective este ca şi sigură.
”Un prieten adevărat te prinde de mână și îți atinge inima.” Gabriel Garcia Marquez
image.png
Avem o multime de prieteni(cei multi… doar virtuali); dar oare câţi dintre ei ar veni în miez de noapte să stea cu tine cand ţi-e rău, sau câţi te-ar primi în casa lor dacă nu ai avea unde să stai?
 
”O, dacă ne-ar fi dat tuturor să ancorăm cu bine la ţărmul patriei cereşti!” Sfântul Ioan de Kronstadt
 
Daca vrei sa pastrezi pacea sufleteasca, sa eviti pe toate caile sa-i judeci pe ceilalti. Neosandirea fratelui si tacerea pazesc pacea sufletului. Cand omul se afla in aceasta stare, primeste revelatii dumnezeiesti. Pentru a nu cadea in judecarea aproapelui, ai grija sa nu primesti nici un cuget rau despre nimeni si sa fii mort pentru toti. Pentru a-ti pastra pacea sufleteasca, trebuie sa-ti indrepti foarte des atentia spre tine insuti si sa te intrebi: „In ce stare ma aflu?” Trebuie inca sa fii cu luare aminte, incat simturile trupului, si indeosebi vazul, sa-i slujeasca doar omului launtric, asa incat in suflet sa nu patrunda lucrurile palpabile. Darurile izvoratoare de har ale Duhului Sfant sunt dobandite numai de catre cei care au lucrare interioara si privegheaza pentru sufletul lor.” Sf. Serafim de Sarov
 
image.png

 

Fiecare om are o durere interioară despre care lumea nu ştie, şi de multe ori spunem despre un om ca este rece… atunci cand de fapt, el este trist!
Doar prin credinta, rugăciune si iubire, puteti alunga tristetea din sufletele voastre.
 
Sfântul Ioan Gură de Aur:
„Eu numesc prieten al meu nu numai pe cel care mă laudă, ci și pe cel care mă mustră, pentru a-mi îndrepta greșelile. Mai cu seamă acesta din urmă mi se pare că este prieten al meu și că mă iubește. Nu ți-i deloc prieten acela care laudă toate faptele tale, fără deosebire, și pe cele bune, și pe cele rele”.
Mântuitorul pronunță în acest sens „vaiuri” pentru cei vorbiți de bine de către toată lumea (Lc. 6, 26) și „feri­cește” pe cei ocărâți și prigoniți (Lc. 6, 22) pentru „sarea” (Mc. 9, 50) tămăduitoare a mustrării cu blândețe (Col. 4, 6).
 
„Prietenia este un dar al lui Dumnezeu de dincolo de moarte. Prietenia înseamnă regăsirea unuia în celălalt ca loc de referință. În viața socială a omenirii s-a imprimat prin Hristos o nouă prietenie: dragostea jertfelnică pentru semenii noștri. Ca putere a iubirii de aproapele în Hristos, prietenia face ca persoana să se asemene unei „planete” în jurul Soarelui Hristos , care iradiază și atrage prin harul Luminii și al căldurii duhovnicești.”
 
image.png
.
image.png
.
image.png
Dumnezeu caută să găsească fie şi cea mai mică faptă bună la cel mai păcătos om, ca să-l mântuiască.” Sfântul Nicolae Velimirovici
 

”Dacă încetăm să iubim, încetăm să existăm. Fără Duhul Său nu putem trăi. Așa că dacă pre unul iubești și pe celălalt nu iubești, ceasta înseamnă că nu iubești pe nimeni. Înțelegi? Dumnezeu ne-a dat Dragostea, ochii, inima, totul… în acest scop. Mai întâi, pentru a-L iubi pe El dintru toată puterea sufletului nostru, cum se spune în cea dintâi poruncă, și apoi, de asemeni, pentru a nu ne simți diferiți de ceilalți, El adaugă: și pe aproapele tău ca însuți pre tine.

Cine sunt eu ca să zic: Dar cesta este rău, nu trebuie să-l iubesc. Celălalt, este un mincinos. Ce am eu în comun cu el? Ah, nu așa, fratele meu. Dragostea nu este așa. Dragostea iubește pe toți, așa cum Dumnezeu iubește pe toți, așa cum suntem, în ciuda stării noastre de păcătoșenie. Nu are El motive să nu ne iubească pe noi? Cu toate cestea, El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni, și plouă și peste cei drepți și peste cei nedrepți.” Maica Gavrilia Papaiannis

____________
Sursa – material primit prin e-mail de la un prieten – Ana, căreia îi mulțumesc pentru prietenie