Un grup de inițiativă, condus de patru medici și o asistentă medicală, afirmă că în Elveția ar trebui interzisă practica recoltării organelor de la persoanele declarate în „moarte cerebrală”, informează Neue Zürcher Zeitung (NZZ).
.
Aceștia își argumentează poziția prin faptul că persoanele în cauză sunt vii în momentul în care li se recoltează organele și că nimeni nu merită ucis, chiar dacă acest act s-ar face în numele ajutorării altora.
.
Oamenii nu ar trebui să omoare alți oameni, nici măcar pentru a-i ajuta pe alții. Fiecare viață este prețuită, susține grupul respectiv. E important de precizat că donatorii trebuie să fie vii, altfel organele nu pot fi recoltate.
.
Marlene Sicher, una dintre persoanele din conducerea asociației, spune că experiența lucrului cu persoane declarate „în moarte cerebrală” a făcut-o să aibă această poziție. Ea spune că de multe ori, familiile care și-au dat acceptul pentru recoltarea de organe de la cei dragi, au ajuns să regrete decizia. „S-au simțit lipsiți de un pas important în procesul de acceptare a morții celor apropiați. Nu au putut să fie alături de acea persoană în ultimele sale clipe. S-au despărțit de o persoană care respira, cu mâinile calde și peste câteva ore s-au întors să găsească un cadavru rece”, a declarat ea, conform sursei citate.
.
Poziția asociației vine în contextul în care o organizație a strâns peste 113.000 de semnături pentru implementarea unei legi care introduce consimțământul prezumat în cazul transplantelor. Mai precis, orice persoană ar fi considerată disponibilă pentru donarea organelor, dacă nu și-a manifestat refuzul explicit, în acest sens, pe parcursul vieții.
.
Vicepreședinte asociației care contestă acest demers afirmă că viitoarele descoperiri ar putea să-i facă pe oameni să regrete decizia de a-i ucide pe cei în „moarte cerebrală”, pentru a le prezerva organele. „Nu avem nicio dovadă că aceste persoane nu simt ce li se întâmplă, că le place această operație prin care li se ia viața”, a spus medicul Alex Frei.
______________