Spre o lume antihristică…

Rezumat de idei

„Bine ați venit în Estonia – prima țară digitală a lumii.

Bună ziua și bine ați venit la Tech24, vă salut din Tallinn, Estonia – prima națiune electronică (e-nation).

Estonia este văzută adesea ca societatea cea mai avansată din lume din punct de vedere electronic. De când și-a găsit independența față de fostul bloc sovietic acum 28 de ani, micuța țară baltică s-a transformat – deoarece 95% dintre serviciile guvernamentale sunt online – într-un stat electronic.

Accesul la internet este considerat un drept al omului și este chiar înscris în Constituție.

Într-un tweet (mesaj pe rețeaua sociala Twiteer) recent președintele țării a anunțat că țara, deși are doar 1.3 milioane de oameni, are deja 4 „unicorni” (firme care valorează mai mult de 1 miliard de euro).

Estonia deja este cunoscută ca fiind locul de „naștere” al Skype – unul dintre cei 4 unicorni, alături de Playtech, Taxify și TransferWise.

După Londra, Berlin și Sillicon Valley, acest tărâm pare să fie atrăgător în acest domeniu. Haideți să îl întâlnim pe unul dintre antreprenorii care a decis să își pună bazele afacerii sale în acest loc.

Salut, sunt T. și bine ați venit la Tallinn”. 40 de ingineri din 5 țări diferite lucrează în acest spațiu de 500 mp al firmei OnOff – o firmă care permite telefoanelor mobile să apeleze mai multe numere de telefon simultan.

La început m-am gândit să găsesc o țară, dar nu orice țară, ci una unde să îmi permit să produc genul de tehnologie la care aspiram.

Vorbește despre eficiența și forța de muncă ieftină și că Estonia este „Sillicon Valley”al Europei.

Spune despre un inginer marocan venit din Berlin și care vrea să dezvolte o aplicație prin care oricine își poate crea lumea virtuală pe care și-o dorește (VR reality).

Peste 340 de firme au primit statut de start up astfel încât să beneficieze de reduceri fiscale…

Poți face cerere pentru o viză electronică fără să calci în Estonia, dacă te implici în aceste firme. Iar rezidenții care fac cerere pentru viza temporară sunt numiți „cetățeni electronici”, datorită inițiativei guvernamentale e-Residence prin programul start up.

Această țară vrea să atragă tot mai mulți antreprenori internaționali, dar deocamdată are nevoie de o infrastructură pe măsură.

Programul e-Estonia (Estonia electronică) dă fiecărui om o identitate electronică, prin care să își verifice profiturile, taxele, șamd.

Estonia poate face aproape orice online, cu excepția căsătoriei, divorțului și a achiziției unei case.

Să ne întâlnim cu unii dintre părinții fondatori ai acestui proiect:

După căderea comunismului nu avea bani guvernul ca să guverneze clasic (cum e în Europa – cu hârtii) și astfel le-a venit ideea cu „totul electronic”.

Oamenii folosind din ce în ce mai mult acest rețele au încredere tot mai mare în aceste servicii, datorită transparenței.

Reporterul îl întreabă: „aveți stocate toate datele posibile ale 1, 3 milioane de oameni. Cum asigurați securitatea datelor?”

Au programul „Estonia X-road”, care permite ca tranzacțiile și stocările de date să fie înalt-criptate și astfel se asigură securitatea deplină a datelor.

Reporterul întreabă: „dacă un cetățean refuză să își dea datele acestui guvern electronic este posibil ca și acesta sa fie integrat în viața de zi cu zi?”

„Acesta trebuie să înțeleagă că este mult mai eficient așa, electronic.”

Și dă exemplul cu plata taxelor online. Cică dacă plătește cetățeanul online, primește imediat reducerile în contul personal în câteva zile, pe când, pe hârtie… durează mai mult.

Apoi îi spune că „urmează alegerile parlamentare și doar 15% dintre cetățeni folosesc votul electronic.”

Cum răspundeți celor care se tem de ingerințele și falsificarea voturilor?

Toate tipurile de sisteme de votare din Anglia, Elveția etc sunt diferite între ele. În Estonia votarea prin internet se va face cu ajutorul cardului fiecărui om și astfel se asigură o calitate ridicată a securizării votului.

Apoi zice că „cu toate că teoretic poți lua cardul cuiva și să votezi altfel, acest lucru nu ar dăuna rezultatului final de votare.”

Se povestesc „avantajele” de a fi cetățean electronic estonian. Platforma în care se rulează tot se numește x Road și se accesează de către oameni pe baza cardului lor unic.

Acesta este eliberat de către poliție sau de poliția de frontieră.

– poți să transferi semnătura digitală.

– poți sa îl accesezi prin telefonul mobil, pentru a avea acces la serviciile publice.

Totul începe în momentul în care introduci cardul în calculatorul care are cititor inteligent de citire a cardurilor, și acolo te autentifici și ai acces la platformă.

Îți dă dreptul să deschizi o afacere, să ceri alocația pentru copil, să ceri datele despre educația ta, ce trebuie să faci ca să îți schimbi adresa, să votezi electronic etc.

Apoi se spune: „cea mai mare calitate a sistemului este ca ai date protejate și integrate”.

Există un inspectorat unde cetățenii pot face plângere dacă datele lor au fost furate sau abuzate în vreun fel.

Securizarea e mai buna ca înainte deoarece unii utilizatori primesc un token unde te autentifici pe baza amprentei.”

traducere din limba engleză de

Alexandru Gr.

Notă: Se dorește la nivel global o infrastructură planetară. Au ales Estonia pentru aceste înalte tehnologii și ca să fie o acoperire pentru spionarea Rusiei de aproape. Țara aceasta este în NATO, așa că este ferită de intervenții militare, însă Dumnezeu este mare și îi va dărâma pe toți înaintemergatorii antihristului. Sunt semnele vremurilor, dar orbii nu văd. Toți se gândesc la viitorul pământesc, nicidecum la Judecata care va veni.

____________

Sursa – http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2019/03/06/estonia-prima-tara-digitala-a-lumii/