Camera Deputaților a adoptat tacit pe 23 aprilie autonomia Ținutului Secuiesc, pentru că nu a dezbătut și votat în termenul legal de 45 de zile propunerea legislativă inițiată în acest sens de doi deputați UDMR. Senatul a devenit acum for decizional.

 

Propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc a fost depus la Camera Deputaților pe 23 decembrie 2019 de deputații UDMR Biro Zsolt Isvan și Terza Kulcsar Jozsef Gyorgy.

Proiectul a primit ulterior avize negative de la mai multe comisii de specialitate, inclusiv un punct de vedere negativ de la Guvern, pe 16 aprilie.

Problemele ridicate de starea de urgență instaurată în contextul pandemiei de coronavirus, precum și de absența aleșilor, au făcut uitat proiectul, astfel încât acesta a fost adoptat tacit pe 23 aprilie, data la care trebuia dezbătut și votat.

Propunerea legislativă a fost astfel înaintată în mod automat către Senat, care a devenit for decizional în privința autonomiei Ținutului Secuiesc.

.

În plină criză de sănătate publică, cu largul concurs al unor lideri de partide, Camera Deputatilor a lăsat în nelucrare un proiect de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. Astfel, acesta a fost adoptat tacit. Nu vreau să comentez înțelegerile politice, dar acest lucru este o palmă pe obrazul Parlamentului, deși colegii din PMP au insistat ca acest proiect să fie supus votului și respins.

Chiar dacă în această materie Senatul va decide în final, lucrurile nu trebuiau sa ajungă aici.
Este o problema de lipsa de responsabilitate, de încălcare a Constituției în mod flagrant, de siguranță națională și ceea ce e mai grav văd că marii lideri politici ce conduc acum nici măcar nu pomenesc de acest lucru.
Am solicitat public împreună cu colegii reunirea de urgentă a Senatului pentru dezbaterea acestui proiect de lege rușinos și voi vota pentru respingerea lui.

Update1: 29.04.2020 – La 11.30 este convocată Comisia Juridică din Senat pe tema proiectului, iar la ora 14.00 a fost convocată ședința de plen în Senat.

UPDATE2: 29.04.2020- 11.38 – Comisia Juridică a Senatului (unde sunt membru) a votat pentru respingerea acestui proiect (cu majoritate de voturi deoarece reprezentantul UDMR s-a pronunțat pentru).

UPDATE3: 29.04.2020 – 13.00 Comisia de Administrație a emis un raport de respingere a proiectului de lege.

UPDATE4: 29.04.2020 – 14.54 mi-am exprimat votul împotriva acestui proiect în plenul Senatului.

UPDATE5: 29.04.2020- 15.23 după votul a unei părți din Senat s-au întrunit cele 69 de voturi pentru respingerea acestui proiect aberant. Deci s-a respins!

.

_____________