Astăzi un preot din Belgrad ne-a povestit o întâmplare neobișnuită referitoare la o femeie desfrânată de pe străzile Belgradului.

Într-o zi, cu puțin timp înainte de a se înnopta, această femeie desfrânată mergea pe drum spre „munca” ei. În timp ce trecea pe lângă o grădină, a văzut un om care se pregătea să se spânzure. Acesta a legat o frânghie de o creangă groasă a unui copac și apoi și-a trecut lațul făcut din ea după gât și s-a aruncat în gol.

Zveltă, femeia a sărit peste gard, și-a scos micul ei pumnal pe care îl avea în buzunar și a tăiat frânghia, astfel încât omul a căzut la pământ leșinat. I-a acordat primul ajutor, până când acesta și-a revenit. Atunci sinucigașul i-a spus:

– De ce ai făcut aceasta? Eu nu pot să mai trăiesc, nu am nicio soartă bună sub soare. Din pricina sărăciei mele am vrut să termin cu viața asta nenorocită.

Femeia a scos din buzunare toți banii pe care îi avea la ea și i-a dat bărbatului, promițându-i că îl va mai ajuta și cu alți bani, până când acesta își va găsi de lucru undeva.

Și femeia și-a continuat meseria ei imorală, iar o parte din câștigul ei din această meserie o dădea săracului, pentru ca acesta să se poată descurca.

Însă după șase săptămâni femeia a căzut la pat, grav bolnavă. I-au chemat un preot. Acesta a spovedit-o. În prezența preotului ea, care era deja pe moarte, a început să spună așa:

O, îngerilor ai lui Dumnezeu, de ce ați venit la mine? Dar nu știți ce femeie întinată și păcătoasă sunt eu?

După puțin timp ea a strigat iarăși:

O, Doamne Iisuse Hristoase, dar și TU ai venit la mine, păcătoasa. Din ce motiv m-am învrednicit eu de aceasta? Numai pentru că l-am scăpat pe săracul acela de la moarte? Vai de mine, nevrednica! O, cât de mare este mila lui Dumnezeu!

Spunând aceasta, și-a dat sufletul și fața ei a strălucit, ca și cum ar fi fost luminată cu o lumânare. Iată, ce înseamnă să salvezi sufletul unui om. Iată, cum o faptă de milostenie față de aproapele acoperă (și iartă) multe păcate!

(Sfântul Nicolae Velimirovici,

Emanuil (Cu noi este Dumnezeu),

Editura Hroes)

Sursahttps://apotihizousaekklisiaenerimo.blogspot.com/2020/05/blog-post_97.html

traducere din limba greacă de

pr. Ciprian Staicu

___________

Episodul 93: Istorisirea despre femeia desfrânată din Belgrad…