„Luptand impotriva patimilor, le micsoram treptat. Sfantul Maxim Marturisitorul fixeaza patru trepte ale acestui progres:

1) Oprirea manifestarilor lor in fapte pacatoase. Obtinerea nepacatuirii cu fapta este prima nepatimire.” Exemplu: daca fumezi, nu mai fuma, nu mai faptui; daca injuri, nu mai injura, abtine-te.

2) „Scaparea de gandurile patimase aduse de pofte in constiinta. Biruinta asupra lor ne aduce a doua nepatimire.” Exemplu: gandul mereu la tigara, ce buna ar fi, gandul mereu la bautura, la curvie, la fapte de rusine, deci aceste ganduri trebuie inlaturate ca sa nu mai fie aduse de pofte in constiinta.

3) „A treia treapta consta in a face pofta noastra naturala sa nu se mai miste spre patimi. Prin aceasta se obtine a treia nepatimire.” Exemplu: fiecare dintre noi are inclinatii catre o anumita pofta, care e naturala, unuia ii place sa manance, altuia sa trandaveasca, altul nu are vointa, altul inclina spre desfranare, deci oprirea poftei noastre naturale de la a se misca spre patima.

4) „A patra treapta e inlaturarea din minte a oricaror inchipuiri sensibile, peste tot. Aceasta duce la a patra nepatimire. Nemaivenind acestea in minte, nu mai pot cobori in subconstient, ca sa miste pofta spre patima.” Exemplu: inlaturarea din minte a oricaror imagini (inchipuirile) care ar putea starni pofte, orice pofte, caci imaginatia poate lucra gandul rau.

„Idealul final este sa ajungem in stare sa primim in noi icoanele lucrurilor fara sa se mai nasca in noi nicio patima.”

(Pr. Prof. Dumitru Staniloae – Ascetica si Mistica)