Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria l-a convocat pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurcă, în urma afirmațiilor făcute de premierul Mihai Tudose cu privire la autonomia Ținutului Secuiesc. Ministrul de externe Peter Szijjarto(FOTO) a considerat inacceptabilă această formulare a oficialului român, informează EVZ.

În cursul discuțiilor de vineri dimineață, ambasadorul român a încercat să dea explicații lingvistice referitoare la această declarație, însă nu au fost acceptate de autoritățile maghiare, a anunțat Digi24.

Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta așteaptă explicații și scuze din partea Guvernului României. Joi seară, premierul Mihai Tudose a comentat recentele propuneri ale unor lideri maghiari privind autonomia „așa-zisului Ținut Secuiesc”.

„În calitate de român și de prim-ministru, refuz orice dialog legat de autonomia unei părți a României. Este o încălcare a Constituției acestei țări, care garantează, încă de la primul alineat, unitatea și indivizibilitatea statului român. Discuțiile despre autonomia ținutului Secuiesc sunt în afara legii și nu merită luate în seamă, reprezentând doar o încercare de destabilizare a unității României în anul Centenarului”, se arată în postarea premierului Mihai Tudose.

Într-o intervenție televizată, Tudose a fost și mai dur. „Fara a minimaliza sau ignora subiectul, parerea mea este ca anul acesta va fi unul al incercarilor de a baga batul prin gard, noi sa sarim la ei, ei la noi, si anul asta sa devina unul al certurilor, in loc sa fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorati, dar eu va spun foarte simplu: am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui. Cat timp canta ei acolo, la ei in curte, e una, dar din punct de vedere legal lucrurile sunt foarte clare”, a declarat Mihai Tudose la Realitatea TV, citat de realitatea.net.

În România, deși ambasadele străine au poziții care încalcă deseori convențiile diplomatice internaționale în vigoare, autoritățile statului nu au nicio reacție. Ba de mai multe ori, ambasadorii unor state convoacă la ei premierul, miniștrii sau șefi ai diferitelor instituții ale statului român.

_________

Sursa – https://www.activenews.ro/stiri-politic/Ministerul-de-Externe-din-Ungaria-l-a-convocat-pe-ambasadorul-Romaniei-la-Budapesta-in-urma-declaratiilor-premierului-Tudose.-In-Romania-ambasadele-convoaca-Ministerele-148669