Papa Francis a șocat pe reporterii italieni după ce a susținut că oamenii răufăcători ca pedofilii și ucigașii nu merg în iad pentru că un astfel de loc nu există. Într-un  interviu cu prietenul său de o viață, ateistul Eugenio Scalfari, papa Francis susține că iadul este o invenție a bisericii ca să-i sperie pe ceștini și să fie buni. Cnsnews.com spune: acesta este o negare a învățămintelor de 2000 de ani ale Bisericii Catolice în legătură cu realitatea iadului și cu existența eternă a sufletului.
 .
Interviul dintre Scalfari și papa a fost publicat în 28 martie 2018 în ziarul La Republica. Pasajul relevant despre iad a fost tradus de un foarte respectat web log Rorate Caeli.
 .
Interviul este intitulat ca știre principală : Papa: Este o onoare să fi numit revoluționar.
Scalfari spune papei ; Înălțimea voastră, la întâlnirea noastră anterioară mi-ați spus că specia noastră va dispare la un moment dat și că Dumnezeu, cu forța sa creatoare, va crea noi specii.
 .
Nu mi-ați vorbit niciodată despre sufletele care au murit în păcat și care vor merge să sufere iadul etern. Ați vorbit totuși despre sufletele bune, cărora li s-a permis să-l contemple pe Dumnezeu. Dar ce se întâmplă cu sufletele rele? Unde sunt ele pedepsite ? Papa Francis a răspuns: ”Ele nu sunt pedepsite, cei care se căiesc obțin iertarea lui Dumnezeu și intră în rândurile sufletelor care îl contemplă pe El, dar cele care nu se căiesc și care deci nu pot fi iertate, dispar. Nu există nici un iad, este dispariția sufletelor păcătoase.”
 .
Catehismul bisericii catolice susține: Învățăturile bisericii afirmă existența iadului și a eternității lui. Imediat după moarte sufletele celor care mor într-o stare de păcat mortal coboară în iad, unde suferă pedepsele iadului – focul etern. Pedeapsa principală a iadului este separarea eternă, permanentă de Dumnezeu în care  ființa umană doar așa poate avea viață și fericire pentru care a fost creată și după care tânjește. (1035)
 .
Catehismul susține mai departe: „Afirmațiile scripturii sacre și învățăturile bisericii în privința iadului sunt un îndemn spre responsabilitate asupra omului ca acesta să-și folosească libertatea sa în scopul destinului său etern. Ele (învățăturile) sunt în același timp o chemare urgentă la convertire. ”Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află. Şi strâmtă este poarta şi îngustă este calea care duce la viaţă şi puţini sunt care o află.” (Matei 7, 13-14) Deoarece noi nu știm nici ziua nici ora, trebuie să urmăm sfatul Domnului și să fim mereu atenți când cursul vieții noastre pământești se termină putem să merităm să intrăm cu El la ospățul de nuntă și să ne numărăm printre cei binecuvântați, și nu să ni se ordone să plecăm în focul cel veșnic ca servitorii cei răi și leneși, în întunericul unde oamenii plâng și scrâșnesc din dinți”.
 .
Papa Benedict XVI a spus într-o predică în anul 2007: Iisus a venit să ne spună că ne vrea pe toți în Rai și că Iadul, despre care se spune așa de puțin în vremea noastră, există și este etern pentru cei care își închid inimile la dragostea Lui. Cât despre sufletul omului, biserica catolică ne învață că este etern, nemuritor în nenumărate locuri în Catehism. Un exemplu: „Dotată cu un suflet spiritual și nemuritor, ființa umană este singura creatură de pe pământ pe care Dumnezeu a dotat-o cu voința ei proprie. De la conceperea ei este destinată beatitudinii eterne.” (1703)
 .
Într-o declarație din 29 martie, după ce raportul lui Scalfari a concentrat atenția întregii lumi, Vaticanul a spus : Sfântul părinte Francis a primit recent pe fondatorul ziarului La Republica la o întâlnire particulară cu ocazia Paștelui, fără nici un interviu. Ceea ce s-a spus în articolul de azi din La Republica este rezultatul redării sale (a fondatorului) personale în care cuvintele papei nu sunt citate. Nici o reproducere a articolului menționat mai înainte nu trebuie să fie considerat ca o transcriere fidelă / exactă/ onestă a cuvintelor sfântului părinte.
___________