„… Si în Biserică se vorbește acum de un duh nou, de o redefinire a dogmelor. Avem dreptul să redefinim dogmele?

Aceasta este o îndrăzneală prea înaltă, la care nici nu îndrăznesc să mă gândesc – ca noi să revizuim dogmele, înseamnă să ne tăiem capul.
Să rămână numai picioarele, capul să se ducă în altă parte; capul să meargă într-o parte, iar picioarele într-alta. Cam așa înțeleg eu. Ce să redefinim? Putem noi să ne întoarcem împotriva Sfântului Vasile? Pot să mă iau eu de Sf. Ioan Gură de Aur? Putem noi să ne ridicăm împotriva celor șapte sinoade ecumenice? Putem oare să ne ridicăm împotriva jertfelor care au pecetluit cu sângele aceste canoane și rânduieli? Eu mă înspăimânt numai când trebuie să dau numai un canon de penitență. Tremur în fața Sf. Vasile cel Mare când mă simt nevoit să reduc un canon de 20 de ani pentru păcate grave, cum ar fi avortul, la șapte ani sau mai puțin, în funcție de pocăința fiecăruia – darămite să redefinim dogmele? Mă cutremur când mă pun în postura ca eu să fiu mai mare decât Sf. Vasile. is duhurile astea așa de grele, încât acum noi că aproape nu mai avem glas.

Nu vedeți că toate încercările noastre de a limpezi cumva o stare de lucru nu ajung decât să fim sfidați și considerați nebuni față de lumea aceasta? Homosexualii care mărșăluiesc însă pe strazile Bucureștiului sunt în regulă, de ei nu se mai leagă nimeni. De aceea și spun: cât privește viața noastră bisericească, noi nu putem să avem nici o stare bună, atâta vreme cât vom avea în fruntea Bisericii o ceată de tâlhari și de vânzători. Toate relele vin tot din cauza trădătorilor care au fost cumpărați.

Am ajuns la ora actuală să nu mă mai intereseze uniformele și coroanele, când văd în ce hal am ajuns noi, încât să ne renegăm existența noastră spirituală și morală. Vedeți că ei vin acum cu duhul acesta împăciuitor și ne zic să nu mai folosim cuvântul „eretic”, pentru că nu mai intră în acord cu Uniunea Europeană…

Doar aceste cuvinte nu sunt inventate de noi – „eretic”, „schismatic”, „apostat” – sunt tot invenția Sfinților Părinți, inspirați nu de altcineva decât de Duhul Sfânt. Și să nu amestecăm lucrurile. Uniunea Europeană are alt scop, noi avem alt scop. Ei sunt cu scopul pământului, noi avem, pe lângă aceste scop, și scopul cerului. E mare deosebire între unul și altul.
Nu putem discuta terminologia lor și convingerile noastre. Ei au o lume a lor, cu totul aparte; noi întotdeauna am avut o lume a noastră, aparte și, în general, foarte puțin ne-am potrivit noi cu occidentul. Și aceasta datorită numai acestei mari frumuseți care a mai rămas în lume – ortodoxia.
Nimic nu i-a deranjat pe occidentali mai mult decât ortodoxia. De aceea trebuie să fim consecvenți, să fim puțin mai curajoși, să avem oleacă de intenție bună și Dumnezeu ne va dezbrăca de duhul acesta al temerii, al fricii, ca să putem duce mai departe carul acesta al Ortodoxiei care merge așa de greu, pentru că toți se opun acestui ideal creștin-ortodox. Dumnezeu să-i ierte pe toți ai noștri și mă rog ca să le lumineze bunul Dumnezeu mințile, ca să fie cât mai aproape de adevărul acesta ortodox. Pentru că dacă nu vor fi atenți și vor lua numai partea acesta a veniturilor și a afacerilor, atunci noi ne vom prăbuși.
Dar sigur, că întotdeauna, va rămâne totuși și o elită de oameni, care vor lua asupra destinul țării. Întotdeauna au fost și trădători, au fost și eroi în cadrul neamului și Bisericii. Așa că nu deznădăjduim, ci ducem mai departe greutatea și povara acestor vremuri în care ne aflăm. Pentru că, să nu uităm, Hristos ne-a făgăduit : „Eu sunt cu voi până la sfârșitul veacului. Amin.”

Parintele Iustin Pârvu – iulie 2008

_____________

Sursa – https://ganduridinortodoxie.wordpress.com/2017/11/02/toate-relele-vin-tot-din-cauza-tradatorilor-care-au-fost-cumparati-ca-noi-sa-ne-revizuim-dogmele-inseamna-sa-ne-taiem-capul/