Deşi am spus că nu încurajez deloc polemici păguboase cu Pr. Ciprian Staicu, revin prin a da nişte lămuriri scurte cu privire la acuzaţiile ce mi se aduc, pentru ultima dată. De acum o să-L las  pe bunul Dumnezeu să scoată adevărul la iveală pentru toţi cei care Îl caută cu sinceritate. Şi aceasta pentru că nu vreau să “mă mai scuz ca să mă tot acuz”. Pentru aceasta îi sfătuiesc pe cei care au îndoieli în ceea ce priveşte adevărul să se roage lui Dumnezeu. Sunt senin şi mă duc cu cele afirmate de mine la Judecata lui Hristos.

L-am sfătuit şi pe Pr. Ciprian să se roage lui Dumnezeu, dar constat că nu a făcut-o şi că în continuare procedează după mintea Sf. Sale, şi după propriile păreri, însă îl anunţ ferm că, dacă totuşi se va ruga lui Dumnezeu, va avea mari surprize. Eu ce am avut de spus, am spus. Cine vrea să vadă adevărul îl va vedea.

Dacă am repetat unele lucruri în cadrul dezminţirii făcute în film, am făcut-o pentru a întări afirmaţiile mele şi nu cu scopul de a mă scuza într-un fel. Şi sigur, şi din cauza stării de oboseală şi de încordare poate am reluat aceste afirmaţii, fiindcă am vrut să fiu sigur că am spus TOT. Nu am  zis nimic neadevărat acolo, nu am scos sau adăugat nimic la cele întâmplate şi încă o dată, în chip obsesiv dar necesar, afirm cu putere că, voi merge la Judecata lui Hristos cu cele afirmate de mine.

Un amănunt important ce trebuie cunoscut  este acela că Pr. Ciprian îl situează pe Pr. Sava Athonitul (Lavriotul) de partea sfinţiei Sale, în articolele Sf. Sale, ca şi cum acesta l-ar susţine. Însă nu este deloc aşa.

Pr. Sava l-a mustrat telefonic pe Pr. Staicu despre maniera nepatristică, lipsită de orice tact pastoral, în care abordează lucrurile, în perioada ce a urmat celor întâmplate la Buzău. De ce nu amintește de acest lucru în articolele sale? Și de ce nu amintește de faptul că, dânsul a fost de mai multe ori la Buzău, imediat după 2016? Dacă a semnalat acolo o problemă, de ce nu s-a străduit să o îndrepte atunci? De ce pasează vina și responsabilitatea numai pe umerii noștri? Toată biserica luptătoare este datoare să lupte, cum poate, și la măsura fiecăruia, împotriva ereziilor, TOȚI adică, nu numai UNII.

Îmi pare rău, că după atâția ani de preoție, Pr. Ciprian Staicu nu face deosebirea între sinceritate și minciună. Ar fi trebuit să o facă, însă nădăjduim că până la urmă o va face. Și poate se va ruga o clipă lui Dumnezeu să-i descopere adevărul. Nădăjduim că o va face într-un final.

Am insistat în film, ca Pr. Ciprian să încerce din toate puterile, cât mai este în viața pământească, să se străduiască spre a-i câștiga la Hristos pe frații Mihai Silviu Chirilă și Pr. Claudiu Buză și poate și pe alții, nu pe motivul că aș fi de acord cu erezia părtășiei la erezie ca stare intermediară între ortodox și eretic, ci cu scopul de a-i arăta vina Pr. Staicu în fața lui Dumnezeu, de a-i “ajuta” la căderea în erezie, prin sminteala și atitudinea Sf. Sale virulentă, lipsită de tact și TOTAL nepatristică, manifestată față de acești oameni, care au căzut și din cauza slăbiciunii lor sufletești în această erezie, pe fondul acuzelor Pr. Ciprian.

Pr. Ciprian a încercat să-și ceară scuze de câteva ori, dar fără răsunet, motiv pentru care îl sfătuim să mai insiste și să se ostenească a-i întoarce la ortodoxie. Căci Sf. Teodor din Fermi ne-a învățat să avem grijă și dragoste față de eretici, în scrierile sale. Îmi  asum acest lucru pe care îl cer Pr. Ciprian Staicu și îl asigur că nu numai eu, dintre preoții ortodocși îngrădiți, am această părere.

De asemenea,  menționez că, în trecut, acum cca un an și jumătate, am încercat să documentez despre Pr. Visarion Iugulescu, însă, la vremea aceea, nu am găsit pe internet decât niște păreri sărace în explicații. Nu am continuat cercetările din teama, groaza de a nu greși în fața lui Dumnezeu, neavând încredere în cele spuse pe Internet despre și de acest Părinte.

Recunosc, de asemenea, că nu sunt un părinte erudit, și mi-a fost groază de Judecata lui Dumnezeu.  Asta pentru că oamenii ar fi tentați să creadă că nu ne-am ostenit deloc în acest sens, nici eu și nici Părintele Ghervasie. Însă fiecare la măsura lui de înțelegere a lucrurilor.

Pe final, cred cu putere că, Domnul Hristos , ne-a arătat erezia Pr. Visarion Iugulescu, la momentul maturității noastre duhovnicești, adică la acest moment, unora puțin mai devreme, fiindcă, dacă ar fi făcut-o imediat după Sinodul din Creta 2016, nu știu ce ar fi ieșit, care ar fi fost urmările.

Maturitatea duhovnicească este esențială în înțelegerea profundă a unor învățături eretice, iar buzoienii au ajuns la această maturitate duhovnicească, în toți acești ani, prin multa lor rugăciune și osteneală, la care se adaugă studiul Sf. Parinți, în mod constant și profund, eu fiind asigurat de această profunzime a lor.

Aduc, pentru ultima dată, aceste lămuriri, pentru turmă și pentru oameni. De acum am să fac tăcere și răbdare, post și rugăciune, fiindcă timpul e scurt. NU E TIMP DE FLECĂRII sau DE RĂZBOAIE PE INTERNET ÎNTRE NOI. Acest război mă obosește, mă întristează profund și mă consumă. Gata cu războaiele.

FAPTE NU VORBE! CĂCI ANTIHRISTUL BATE LA UȘĂ ȘI O SĂ RUPĂ UȘA. Și să luăm aminte, căci sub masca ereziei se ascunde schizma! Fiindcă Pr. Staicu  s-a despărțit de noi înainte ca noi să exprimăm public erezii, cu capul descoperit și înainte ca noi să fim conștienți și siguri de ereziile Pr. Visarion – vezi aici Iconomiile 2 și 3 din cartea „ÎNVĂȚĂTURA SINOADELOR ECUMENICE DESPRE ÎNTINAREA PRIN EREZIE ȘI VALIDITATEA SFINTELOR TAINE” a Ieromonahului Evghenie, tradusă de Pr. Ciprian Staicu. Toate acestea s-ar fi putut evita, dacă ar exista dragoste, sfat și conlucrare între cei implicați.

Cu dragoste pentru toată făptura lui Dumnezeu, sluga netrebnică a lui Hristos,

Pr. Andrei Cojoacă