Astăzi este o zi mare! Sărbătorim primul Sinod Ecumenic, al celor 318 Părinți care au combătut arianismul și cu teologia lor au eliberat  Biserica de erezie.

De ce avem această sărbătoare înaintea Cincizecimii?  Pentru a cinsti pe Sfinții Părinți care au fost foarte înțelepti și ne-au lăsat Biserica liberă. Sfinții Părinți sunt adevărate faruri care ne-au arătat modul cum trebuie trăită viața. Sunt adevărate modele pe care trebuie să le imităm și să le urmăm. Trebuie să învățăm două lucruri de la Sfinții Părinți. Trebuie să urmăm viața lor, spiritualitatea și luptele pe care le-au dat pentru Hristos și trebuie să le urmăm învățăturile  pentru apărarea credinței. Este o zi foarte importantă, ziua de azi, căci datorită lor suntem aici și îi sărbătorim.

Și noi ne confruntăm cu o mare erezie, cea mai mare erezie care a venit în Biserică, ecumenunismul – înaintemergător al antihristului. Și astăzi e nevoie să imităm și să urmăm pe Sfinții Părinți  ca să luăm putere. Suntem siguri că ceea ce facem azi, urmând pe Sfinții Părinți este unicul drum care trebuie urmat. Să fiți sigur că acesta este drumul care trebuie urmat! Suntem, ne aflăm în Biserica lui Hristos! Este luptată de diavol, trece prin greutăți dar niciodată nu este învinsă.

Suntem bucurosi azi deoarece ne aflăm împreună cu părinții mărturisitori care iubesc pe Hristos, iubesc Ortodoxia noastră și se luptă pentru ea. De aceea noi ne găsim aici ca să ne unim puterile noastre în această luptă și să rămânem în Biserică! În afara Bisericii nu există mântuire! De aceea Sfinții Părinți și-au vărsat sângele pentru ea, ca noi să fim liberi și trăitori în ea. Aici este cu adevărat Biserica luptătoare, unde ne găsim noi astăzi! Și trebuie să înțelegem toți că a venit vremea mărturisirii credinței noastre. Trebuie să mărturisim credința noastră nu numai prin cuvinte dar mai ales prin fapte. Trebuie să ne pregătim pentru mărturisirea credinței. Este cel mai mare dar pe care poate să ni-L facă Hristos nouă. Numai în acest mod putem să demonstrăm că îl iubim pe Hristos. Toți ne aflăm azi aici pentru Hristos! Ca să-L slăvim și să ne unim în Hristos. Sfântul Cosma Etolianul spune că două lucruri trebuie să ne intereseze – Hristos  și sufletul! Și ce va câștiga omul dacă va câștiga lumea întreagă dar își va pierde sufletul?

Trebuie să ne luptăm un pic ca să câștigăm veșnicia! Asta ne învață Evanghelia și asta trebuie să facem! Nu vă speriați de greutățile care vor veni! Nu vă speriați de aceste ocări și calomnii ce vin asupra noastră! Noi suntem siguri că urmăm drumul cel bun și ne găsim în Biserică. Și cu voia lui Dumnezeu trebuie să urmăm acest drum. Se poate ca drumul să fie mai greu, dar la sfârșitul drumului este Raiul deoarece mărturisirea credinței este cea care ne mântuiește. Și de aceea trebuie să îi imităm pe Sfinții Părinți sărbătoriti azi.

Dumnezeu celor care îi urmează (pe acești Sfinți Părinți) le va da mare Har, în special în epoca noastră care din nefericire este epoca antihristului. De aceea, noi nu ne vom teme de nimic numai de Dumnezeu ne vom teme, ca să nu ne pierdem sufletul nostru. Să avem ațintiți ochii noștri către Hristos – numai El este Cel care ne poate mântui și Maica Domnului care are puterea de a ne scoate din ispite și să ne rugăm la Sfinții Părinți care și-au vărsat sângele pentru Hristos. Ca și noi, la rândul nostru, să putem face același lucru!

 

_______________

Sursa – https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/2018/05/20/predica-parintelui-sava-lavriotul-in-duminica-sfintilor-parinti-de-la-sinodul-i-ecumenic-doar-doua-lucruri-trebuie-sa-ne-intereseze-hristos-si-sufletul-a-venit-vremea-sa-ne-marturisim-cred/