Select Page

S.P.O.R. – prima organizație schismatică anti-B.O.R. după sinodul din Creta? Sau urmașă a B.O.R.? Sau ce anume?

Acest scurt articol va avea două caracteristici:

a) nu va avea imagine însoțitoare, căci nu ne dorim răzvrătirea nimănui, care să se simtă lezat că a fost luat „în vizor”;

b) este scris cu durere, dar și cu responsabilitatea că adevărul trebuie spus până la capăt.

Așadar, după momentul Creta s-au cristalizat trei direcții (ar mai fi și a patra, dar ea este de fapt un sens giratoriu: preoții ecumeniști care stau pe loc și… dorm):

1) mult trâmbițata „părtășie la erezie”, inițiată în spațiul grecesc de pr. Theodor Zisis (care s-a ferit aproape un an – după iunie 2016 – să oprească pomenirea ierarhului eretic, iar pentru a se justifica a inventat această teorie, iar când a oprit pomenirea, a oprit și slujirea Liturghiei și în final a ajuns din nou la loc… sigur, adică la Bănceni, reluând pomenirea unui alt ierarh eretic), iar la noi de M.S. Chirilă cu ascultătorii lui fideli: pr. Grigorie Sanda și pr. Claudiu Buză, iar în prezent s-au „cristalizat” sub oblăduirea vlădicului Longhin Jar (așa-numitul „cer pe pământ”, cum definea pr. Claudiu Buză zilele trecute slujirea lor recentă la Bănceni dispărând în abisurile uitării, căci a fost retras de pe toate site-urile de propagandă chirilistă). Această idee a fost combătută pe larg de părinții athoniți și de subsemnatul, înfricoșând pe auto-intitulatul „teolog” (fără alte studii teologice decât o teză de licență ecumenistă – a se vedea CV-ul lui MSC, dacă nu cumva și acela …a dispărut ) astfel încât a ajuns să vorbească de o „isterie” iscată împotriva ideilor sale (de fapt analiza chirurgicală a pr. Spiridon de la Schitul Rădeni l-a lăsat pe MSC fără absolut nici o replică valabilă sau validă).

2) Ideea inexistenței harului în BOR, a morții BOR (sau mai degrabă a faptului că toți ecumeniștii au ieșit din B.O.R. și singurii ei membrii mai sunt adepții acestor idei de mai jos), a calendarului vechi ca dogmă, care s-a cristalizat sub forma S.P.O.R. (un „sobor” alcătuit numai din preoți, care probabil nu va avea nevoie de episcopi, ei fiind „singurii ortodocși rămași în România” – așa o fi?) Cei 4 membrii marcanți sunt părinții: Ioan Miron, Onisim Banu, Claudiu Vasile Maria și personajul în reverendă Tudor. Începuturile acestui S.P.O.R. au constat în sărbătorirea de către părintele Onisim Banu a celor două calendare simultan, în mod viclean, fără știrea credincioșilor, doar cu complicitatea unei ucenice de la strană. La orice încercare de chemare la dialog a răspuns negativ, iar mai nou afirmă că merge după Sfinții ruși (cei mai vechi, majoritatea greci – fără vina lor că au avut această origine – adică toți participanții la cele 9 Sinoade Ecumenice oare nu trebuie luați în seamă?). În Duminica Ortodoxiei (2018) au trecut pe calendarul vechi.

Mi-a ajuns atunci la urechi știrea că au dat și niște anatheme noi. Am sunat (de fapt am trimis un sms) un fost fiu duhovnicesc, pe nume Spirea Bătăiosu (așa îl cheamă, nu e o glumă; Domnul să îi dea sănătate), care între timp s-a afiliat acestei mișcări și am întrebat referitor la noile anatheme, însă nici un răspuns. Așa a vrut Dumnezeu ca domnul Spirea să sune un fiu duhovnicesc de-al meu – fără să știe însă el acest amănunt – și să încerce să îl atragă de partea S.P.O.R., accentuând că în Duminica Ortodoxiei au fost dați anathemei de către pr. Ioan Miron & Co toți cei care cred că mai este har în B.O.R. (sau mai degrabă pe toți cei care susțin că din B.O.R. mai fac parte și alții decât susținătorii acestei teorii), inclusiv pe părinții de la Rădeni, pe Gheron Sava și pe subsemnatul.

Întrebarea mea este simplă: „ne-ați dat anathemei nominal sau nu? Dacă nu aveți nimic de ascuns, dați-ne un răspuns fără echivoc.”

Oricum, și fără numele noastre, situația este clară: S.P.O.R. este prima mișcare schismatică din România ruptă oficial de Biserica Ortodoxă Română – cu pretenția că de fapt S.P.O.R. este B.O.R. (rog pe pr. Claudiu Buză, care de luni de zile flutură amenințător ideea „îndreptării lui Staicu spre schismă” să revină la realitate și să abordeze S.P.O.R.-ul).

3) A treia direcție este cea urmată de majoritatea părinților, monahilor și mirenilor din România, Basarabia, Grecia, Serbia etc: rămânem fii ai Bisericii Ortodoxe în care ne-am născut; ne-am îngrădit de erezie pentru că nu vrem să ne întinăm cu Tainele ecumeniștilor, așteptăm convocarea unui Sinod care să anatematizeze panortodox sau ecumenic această panerezie și NU NE CRISTALIZĂM SUB NICI UN FEL, NICI CA ORGANIZAȚIE, NICI CA BISERICA PARALELĂ, NICI SCHISMĂ, ci acceptăm să fim prigoniți, ca o cinste pentru numele lui Hristos.

Așadar, părinte Ioan Miron, fii bărbat, ardelean hotărât și neînfricat, cum te știm, și spune-ne al cui ești, din ce Biserică faci parte și încotro te îndrepți? Mailul meu îți stă la dispoziție (nu direct pe site, că aici au mai semnat și unii cu nume false și nu vom permite ca numele nimănui să fie manipulat de alții, pentru scopuri proprii)

În cazul în care am fost anatematizați noi nu vom răspunde la fel, căci îngrădirea de erezie nu ne dă dreptul și nu creează în noi tensiunea aflării unei identități: știm cine suntem, de unde venim și încotro ne îndreptăm, iar Biserica Ortodoxă Română, oricât de învolburată este sau va fi de erezie, NU VA PIERI NICIODATĂ ! Dar nici nu se va transforma în S.P.O.R. !

Așteptăm cu sinceritate și interes viu răspunsul clar al părintelui Ioan (din convorbirea avută azi cu o altă fiică duhovnicească a lui reies idei în neconcordanță, chiar în opoziție cu cele expuse de dl Spirea – Domnul să îi păzească sănătoși pe toți; însă nu e de bun augur să fie un singur păstor și să înțeleagă ucenicii în moduri diferite-opuse ceea ce el spune).

Deci, ca păstor, datoria părintelui Ioan și a oricărui păstor este să fie clar în exprimare (după ce a studiat cu atenție cugetul Bisericii, exprimat prin consensul unanim al Sfinților Părinți), în primul rând față de cei care urmează sfaturile lui, iar apoi față de noi toți, cei îngrădiți de panerezia ecumenistă, care nu vrem nici erezie, nici schismă.

Post cu folos!

pr. Ciprian Staicu

____________

Sursa – http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2018/03/11/s-p-o-r-prima-organizatia-schismatica-anti-b-o-r-dupa-sinodul-din-creta-sau-urmasa-a-b-o-r-sau-ce-anume/

1 Comment

  1. MIRCEA

    Bunul Dumnezeu sa va ajute, parinte Ioan Ciprian si sa va intareasca pentru vremurile grele care ne asteapta, ca sa va putem urma exemplul de marturisitor al ADEVARULUI, prin Mila lui Dumnezeu !!!!

    Sa va dea Dumnezeu Raiul, parinte !

    Răspuns

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Subiecte