In data de 11 martie 2017 s-a sarbatorit Purim-ul pe strazile din Tel Aviv, Israel.

Purim este sarbătoare evreiască care comemorează eliberarea poporului evreu din Imperiul Persan-Babilonian antic după execuția lui Haman în 427 î.d.Hr.

Purim este celebrată în fiecare an în funcție de calendarul ebraic la a 14-a zi lunii ebraice Adar., a doua zi după victoria evreilor asupra dușmanilor. Ca, și în alte sarbători evreiești, Purim începe de la apusul de soare în ziua precedentă. În orașele care s-au protejat de un zid în zilele lui de Joșua, inclusiv Shushan (Susa) și Ierusalim, Purim este sărbătorit la data de 15 a lunii, cunoscut sub numele de Shushan Purim. Purim este caracterizat prin recitări publice a Cărții Estera (keriat ha-megillá), oferind reciproc cadouri de alimente și băuturi (mishloach manot), pomană pentru săraci (mattanot la-evyonim), și o masă de celebrare (se’udat Purim). Alte obiceiuri includ băutul vinului, purtarea de măști și costume, și sărbătoriri publice.

Celebrarea sărbătorii Purim într-o sinagogă germană din sec al XVIII-lea”, din Kirchliche Verfassung, 1748.

Purtarea de costume de pe o gravură din 1657.

Asadar sarbatorirea presupune purtarea de masti si costume. Anul acesta,  ,,Zombie walk” a fost parte integranta din sarbatoare.

Observati grozavia din urmatoare poza. Femeia din centru lasa sa  se vada cum un fat iesit din pantece i-ar fi  strapuns tricoul. Pare  o imagine a unui avort neterminat.

Priviti acum si chipurile  copiilor din fotografiile de mai jos. Observati-le privirile  care spun totul. Nu par deloc incantati. Oare sufletul lor inocent sesizeaza nefirescul sarbatorii?

NOTĂ OrtodoxInfo

______________________

Sursa – http://ortodoxinfo.ro/2017/03/12/sarbatoarea-evreiasca-purim-s-transformat-zombie-walk/