Aprovizionarea cu apă în nordul Siriei este oprită după ce John McCain s-a întâlnit cu președintele turc.
Momentul (întâlnirii n.t.) este suspect.
Cu doar câteva zile după ce John McCain a făcut o călătorie “neobișnuită” în Siria și Turcia, guvernul turc a întrerupt aprovizionarea cu apă din râul Eufrat a nordului Siriei, încălcând astfel convențiile internaționale privind drepturile la apă.
În timp ce s-a restituit un anumit grad de stabilitate pentru buzunarele locuitorilor din nordul Siriei în urma eliberării recente a Al-Qaeda din Alep și din alte parți de către armata siriană, forțele externe par decise să mențină regiunea în stare de conflict, cu orice preț. În cel mai recent exemplu de intervenție externă agresivă în Siria, Turcia, care a jucat multă vreme un rol de adversar în conflictul de aproape șase ani din Siria, a blocat acum fluxul râului Eufrat în Siria, lipsind astfel națiunea de una dintre cele mai vitale surse de apă.
Potrivit agenției kurde de știri Hawar., Turcia a tăiat aprovizionarea cu apă în Siria, în jurul datei de 23 februarie, care a impus implicit suspendarea unei centrale hidroelectrice a barajului Tishrin în timp ce s-a redus in mod semnificativ nivelul de apă din bazinul asociat. Barajul furnizează atât apa cât și energie electrică pentru locații importante din nordul Siriei, precum orașul Manbij și alte locații ale cantonului(regiunii administrative n.t.) Kobani locuit în mod predominant de kurzi.
Barajul (Tishrin n.t.) este unul dintre mai multe baraje importante de-a lungul râului Eufrat. Doar puțin în aval de Tishrin se află barajul Tabqa împreună bazinul său, lacul Assad, care furnizează orașului Alep cea mai mare cantitate a energiei electrice și a apei potabile, precum și apa pentru irigații pentru o suprafață de peste 640000 de hectare (6400 km2 n.t.) de teren agricol. Un oficial din orașul Manbij a declarat pentru Hawar că orașul va furniza combustibil pentru generatoare cetățenilor pentru a combate criza de energie electrică, rezultată din blocarea cursului râului. Același oficial a adăugat că Turcia “a încălcat convențiile internaționale ale energiei provenite din ape și râuri prin blocarea apei Eufratului.”
Aceasta nu este prima dată când Turcia i-a lipsit pe sirieni de apă, ca un mijloc de a-și avansa obiectivele politice în regiune. Turcia a blocat și anterior râul, în mai 2014, provocând scăderea nivelului de apă din lacul Assad cu peste 20 de picioare (6 metri n.t.) și creând astfel un potențial de genocid prin deshidratare. Prin blocarea râului, Turcia îi amenință și pe cetățenii irakieni. Centre urbane ample precum Mosul, ale căror aprovizionare cu apă depind în mare măsură de bazine acvatice alimentate din Eufrat, ar putea fi grav afectate în cazul în care râul continuă să fie blocat.

https://maps.google.com/maps?ll=36.27309,38.116218&z=13&t=h&hl=en-US&gl=US&mapclient=embed&daddr=Tishrin%20Dam%20Syria@36.3808253,38.1785738

Acțiunea de blocare a râului nu este fără precedent, dar momentul este bizar. Doar cu câteva zile înainte de a acționa Turcia, senatorul SUA John McCain a vizitat “în secret” cantonul Kobani, chiar regiunea care se găsește acum fără apă, înainte de a se îndrepta spre Turcia, unde s-a întâlnit cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Potrivit informațiilor de la biroului senatorului, “vizita senatorului McCain a fost o oportunitate valoroasă de a evalua condițiile dinamice pe teren din Siria și Irak.” Acesta adaugă că McCain așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu administrația Trump și cu liderii militari “pentru a optimiza abordarea noastră” cu privire la combaterea Statul Islamic.
În timp ce SUA i-a sprijinit pe kurzi în lupta lor de a-și păstra teritoriile de-a lungul graniței siriano-turcă liberă de influențe teroriste, aceasta s-a realizat cu prețul complicării relațiilor diplomatice dintre SUA și Turcia. De exemplu, la începutul anului 2016, Erdogan a cerut în mod categoric ca SUA să aleagă între o alianță cu Turcia sau cu sirienii kurzi. Disputa diplomatică a atins noi culmi de agresivitate, când Turcia a amenințat să invadeze orașul Manjib deținut de kurzi, în urmă cu mai puțin de două săptămâni. Manbij suferă cel mai mult pe urma blocajului Eufratului de către Turcia, arătând că blocarea râului ar putea fi intenționată ca să-i destabilizeze pe kurzi înainte ca ceva mai drastic să se petreacă.
Merită precizat, de asemenea, că în ciuda afirmațiilor lui Erdogan și McCain că sunt dornici să “înfrângă” Statul Islamic și alte grupări teroriste, ambii au legături strânse exact cu aceste grupări. Aceasta sugerează, desigur, că vizita lui McCain, precum și recentele acțiuni ale Turciei, au premise care nu au fost încă să exprimate în mod public.
De exemplu, McCain a fost atât de pornit în intenția de a-l scoate Assad de la putere că a căutat relații cu “rebelii moderați” ai Siriei și cu cei ai grupărilor mai cunoscute ale opoziției precum Statul Islamic. Dovezi fotografice au confirmat acest lucru, de exemplu o fotografie scandaloasă îl arată pe McCain pozând alături de Khalid Al-Hamad – un rebel “moderat” care a câștigat popularitate după ce a apărut pe internet un film cu el, în care mănâncă inima unui soldat sirian și care a avut multe vizualizări. McCain a recunoscut, de asemenea, că s-a întâlnit cu ISIS, la televiziunea națională, mergând așa de departe încât să recunoască faptul că este încă în legătură cu scandalosul grup terorist.

McCain pozând alături de Khalid Al-Hamad Foto: http://www.trueactivist.com/wp-content/uploads/2017/03/mccain-2-768×480.jpg

Erdogan, la rândul său, s-a dovedit a fi un protagonist important în contrabanda cu petrol din Siria de către Statul Islamic, spre a-l pune de  vânzare pe piața mondială. Aceste vânzări de petrol au fost cele care au permis Statului Islamic să crească în ceea ce este astăzi și să devină una dintre grupările teroriste cel mai bine finanțate din lume.
Cum astfel de legături sunt acum bine documentate, pare puțin probabil ca McCain și Erdogan să discute despre modul cum ar învinge Statul Islamic. Privind dovezile, pare mult mai probabil ca ambii să rămână porniți în destabilizarea regiunii datorită obiectivului comun de destituire a lui Assad. Cum Turcia lucrează deja pentru a destabiliza nordul Siriei prin blocarea unor resurse vitale, vom vedea în curând ce alte măsuri vor fi fost discutate în cursul acestei întâlniri “secrete”.
Dvs. ce credeți? Vă rugăm să comentați mai jos și răspândiți această știre!
NOTĂ OrtodoxInfo

Părintele Paisie Aghioritul:
“Când veţi auzi că apele Eufratului sunt îngrădite de turci în susul lor cu un baraj şi sunt folosite pentru irigare, să ştiţi atunci că deja suntem în proces de pregătire a acelui mare război şi astfel se deschide drumul pentru armata de două sute milioane de oameni a răsăritului, precum spune Apocalipsa. Printre pregătiri va şi aceasta: va trebui să sece râul Eufrat ca să poată trece o armată numeroasă. La o adică, zâmbi Stareţul, dacă două sute de milioane de chinezi, ajungând aici, vor bea câte o cană de apă, îl vor usca pe loc! Mi s-a spus că armata Chinei numără acum două sute de milioane de ostaşi, adică acel număr concret despre care scrie Sfântul Ioan în Apocalipă. Chinezii pregătesc chiar şi un drum pe care îl numesc “miracolul epocii”, cu lăţimea unui rând de o mie de ostaşi aliniaţi. Acest drum deja e construit până la hotarele Indiei. E nevoie, de fapt, de multă atenţie şi luciditate ca să deosebim semnele vremurilor, căci într-un fel sau altul, se întâmplă că cei care nu se îngrijesc de curăţenia inimilor lor să nu le deosebească şi să greşească. Să presupunem că cineva ştie că, pentru venirea unei armate multimilionare, trebuie să se usuce râul Eufrat. Dacă însă va aştepta o minune: de exemplu, să apară o crăpătura care să înghită toată apa, va greşi, pentru că nu s-a îngrijit ca, prin curăţenia inimii sale, să “pătrundă în spiritul” Scripturii.

din cartea “Stareţii despre vremurile din urmă”

______________

Sursa – http://ortodoxinfo.ro/2017/03/09/turcia-taiat-aprovizionarea-cu-apa-siria-dupa-vizita-senatorului-john-mccain/