Cea mai mică rată de acceptare a vaccinării a fost înregistrată chiar în rândul profesorilor titulari ai universităților de medicină și farmacie din țară, conform datelor oficiale raportate la Ministerul Educației. În același timp, însă, studenții de la facultățile de profil sunt obligați să se imunizeze, sub amenințarea că nu vor mai fi primiți în spitale.

Aplicând proverbul ”paza bună trece primejdia rea”, profesorii din universitățile de medicină și farmacie din țară, care ar fi trebuit să fie, în principiu, cei care să dea un exemplu, au decis, în marea lor majoritate, să nu se vaccineze anti-Covid. Semnalul este unul destul de prost dat campaniei pro-vaccinare, având în vedere că mesajele transmise populației au fost acelea că reticența la imunizare este manifestată doar în rândul celor fără studii superioare, care nu prea știu ei cum stă treaba cu produsul de la Pfizer. Astfel, potrivit raportărilor din universități referitoare la disponibilitatea personalului privind vaccinarea anti-Covid, din 15 ianuarie, cele mai mici procente s-au înregistrat la cadrele didactice titulare din universitățile de medicină și farmacie, cu excepția celor din București și Craiova.

La Universitatea ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, din 883 de profesori titulari, doar 331 au acceptat să se vaccineze, ceea ce reprezintă un procent de 37,49%. Cel mai scăzut procent, de 12,79%, a fost consemnat la cadrele didactice titulare din Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara, din 1.095 de profesori, doar 140 acceptând vaccinarea. Pe următorul loc la capitolul refuz al vaccinării s-a situat Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore. T. Popa” din Iași, cu 20,77%, unde, din 910 profesori titulari, doar 137 vor să se vaccineze. Totodată, la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș procentul de cadre didactice titulare care și-au anunțat intenția de vaccinare este de 30,21%. Dintre celelalte universități, procente foarte mici la acceptarea vaccinării anti-Covid în rândul profesorilor titulari s-au înregistrat la Universitatea de Vest din Arad, cu 16,01%, Universitatea ”Apollonia” din Iași, cu 21,33% și Universitatea ”Titu Maiorescu” din București, cu 27,27%.

Studenții, băgați la înaintare

Deși la Cluj procentul de acceptare a vaccinării a fost destul de mic în rândul profesorilor titulari, studenții de La Universitatea de Medicină și Farmacie de aici au fost forțați să se vaccineze, fiind amenințați că nu vor mai putea călca în spitale dacă refuză imunizarea. ”Au fost înscriși la vaccinare pe anii de studii. Procentul este ridicat, undeva spre 90% dintre studenți s-au vaccinat. La medicină generală aproape toți sunt vaccinați și e îmbucurător. Există un procent mai scăzut la specializările medii, precum asistența medicală, kinetoterapie, recuperare, iar acum vom organiza un webminar de informare în cadrul UMF-ului să creștem peste tot rata de vaccinare. Medicii nu au rețineri în Cluj, în general, nici în spitale. Există anumite rețineri în cadrul personalului mediu, auxiliar, dar medicii știu importanța vaccinului. Ei trebuie să dea un exemplu și o fac. Studenții care au contact cu pacienți în spitale, cei din anii mari, pentru a nu constitui un pericol, nu vor intra. Vom vedea care este soluția, dar așa riscăm să punem în pericol vieți. Se vor testa, eventual, există soluții”, a declarat rectorul UMF Cluj-Napoca, Anca Buzoianu.

Reticență, la peste jumătate din personal

Până în momentul de față, la nivelul învățământului preuniversitar, 45,06% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, a transmis Ministerul Educației. În sistemul de învățământ universitar, procentul privind disponibilitatea de vaccinare este de 59,64% (raportat la totalul de 51.094 de titulari angajați în sistemul de învățământ universitar + 9.295 de cadre didactice asociate). Potrivit informărilor de la Ministerul Educației, numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie este de 167.977 de persoane (131.962 – personal din sistemul de învățământ preuniversitar și 36.015 – personal din sistemul de învățământ universitar).

__________

Sursa – Semnal dubios! Profesorii de la Medicină nu se vaccinează | Ziarul National

.

.

CĂUTAȚI ORICE CUVÂNT ORI EXPRESIE CARE VĂ INTERESEAZĂ DIN ACEST SIT, TASTÂNDU-L ÎN SECȚIUNEA ”CĂUTARE” DIN PARTEA DREAPTĂ-SUS, APOI APĂSAȚI TASTA ENTER DIN TASTATURA DVS.

DOAMNE AJUTĂ!

.