Corectitudinea politică sparge toate barierele și ajunge la mii de metri altitudine. Compania aeriană australiană Qantas a interzis piloților și însoțitorilor de zbor să folosească în aer cuvinte precum „mama”, „tata”, „soțul” și „soția”. Motivul? Le consideră sexiste, inadecvate și ofensatoare pentru comunitatea LGBT.
Comunitatea LGBT este bine apărată de compania australiană Qantas, a cărei conducere a distribuit angajaților săi un document prin care îi invită să nu mai folosească termeni precum „soțul și soția” sau „mama și tata” . În locul lor, piloții și însoțitorii de zbor sunt sfătuiți să folosească termeni ca „partener” sau „părinți”, considerați ca parte a unui limbaj neutru și nediscriminatoriu.
„Ne mândrim cu o lungă tradiție în promovarea incluziunii sociale în rândul angajaților și al clienților noștri. Am susținut întotdeauna egalitatea de gen, căsătoriile între persoane de același sex și drepturile indigenilor”, spune Lesley Grant, șeful executiv al Qantas. „De exemplu, folosirea cuvântului” președinte poate sugera faptul că liderii sunt întotdeauna de sex masculin”, continuă managerul, șeful departamentului „Oameni și cultură”, potrivit The Guardian.
Documentul îi invită, de asemenea, pe bărbați, să evite fenomenul așa-numit „manrupruptions”, adică să evite să mai întrerupă femeile în timp ce vorbesc. Nu este însă clar dacă sugestia se aplică și invers, adică femeile să nu mai întrerupă bărbații când spun ceva.
Fostul premier australian Tony Abbot a calificat această decizie a companiei drept o glumă: „Corectitudinea politică a depășit toate limitele”, a spus politicianul conservator. El considceră că, dacă cei de la Qantas doreau într-adevăr să ofere servicii bune clienților, puteau pur și simplu să-și desființeze departamentul de incluziune socială și să economisească bani. „E o nebunie să crezi că ai nevoie de o poliție a gândirii corporatiste”, a concluzionat Abbot.
Ofensiva corectitudinii politice în ceea ce privește promovarea unui limbaj neutru de gen ia însă amploare și se răspândește rapid în întreaga lume. Vârful de lance al acestei mișcări, încă neîncoronat, este premierul canadian Justin Trudeau, care a eliminat toți termenii masculini din imnul Canadei pentru a evita orice discriminare de gen. În urmă cu doar câteva săptămâni el a mustrat o tânără  pentru că a folisit cuvântul „mankind” (omenire) în locul mult mai cuprinzătorului „peoplekind”.
Și în Europa acest „limbaj neutru de gen” ia amploare. Metroul din Londra a interzis anunțul clasic „Doamnelor și domnilor” pentru unul generic, mult mai „nederanjant”  pentru alte sexe, adresarea fiind „Bună ziua tuturor!”
În Malta au început să fie emise pașapoarte neutre din punctul de vedere al genului. Așa că, cei care doresc să nu fie trecuți nici „bărbat” nici „Femeie”, pot opta și pentru „sexul X”. Mass-media cântă și ea în strună ideologiei gender.  BBC a provocat un scandal uriaș după ce a folosit copiii drept cobai pentru a demonstra teoria genului.
__________