Cu ceva timp în urmă ne întrebam dacă Proiectul de (Re) educare parentală a fost cu adevărat abandonat – https://estemaitarziudecatcredeti.wordpress.com/2018/07/09/proiectul-strategiei-de-educatie-parentala-nu-a-fost-abandonat-ministerul-educatiei-deruleaza-deja-un-alt-proiect-de-diversificare-multiculturalizare-si-lgbtizare-a-societatii/

Iată că temerile par a se confirma…

„Ministerul Educatiei Nationale (MEN) propune introducerea Educatiei parentale in fisele de post ale cadrelor didactice, asistentilor medicali si sociali, cu 2 ore pe saptamana alocate parentingului care sa fie incluse in norma. De asemenea, autoritatea are in vedere ca fiecare parinte sa participe la cursuri de Educatie parentala, in momentul in care copilul intra intr-un nou ciclu de invatamant.

Prevederile fac parte din proiectul de Strategie nationala de educatie parentala 2018-2025, pus in dezbatere publica pana pe 10 iulie.
Vedeti aici intreg proiectul de Strategie nationala de educatie parentala 2018-2025.
„Sustinerea formarii si dezvoltarii competentelor parentale devine una dintre misiunile pe care statul trebuie sa si le asume, daca dorim ca educatia copiilor si tinerilor sa devina o actiune coerenta, eficienta si care sa ofere sanse egale tuturor”, anunta Ministerul Educatiei.
Printre obiective se numara „includerea in Clasificarea Ocupatiilor din Romania a profesiei de educator parental”, precum si „desemnarea unei autoritati centrale cu rol determinant in monitorizarea si evaluarea procesului de implementare a sistemului de educatie parentala”.

Proiectul de strategie mentioneaza ca obiectiv si modificarea fisei de post a educatorilor, profesorilor, asistentilor medicali, psihologilor, „pentru includerea unor responsabilitati privind dezvoltarea abilitatilor si competentelor parentale ale parintilor si tinerilor ca viitori parinti”.

Concret, Ministerul spune ca noile fise de post ale profesorilor, asistentilor medicali si ale asistentilor sociali care sunt implicati in educatie parentala trebuie sa contina 2 ore pe saptamana, alocate educatiei parentale, care sa fie incluse in norma.

Ministerul Educației lansează, prin acest document, și ideea introducerii disciplinei opționale „Educație parentală” în școală, la nivelul claselor de liceu, colegii, școli profesionale, universități.

Proiectul mai prevede o retea nationala de educatori parentali, pornind de la propunerea UNICEF ca in fiecare judet si sector din Capitala sa existe cate 4 formatori in educatie parentala.
Obiectivul principal al activitatilor de educatie parentala este de a-i face pe parinti sa constientizeze cat de important este rolul pe care il au in dezvoltarea copilului, pentru ca apoi „sa isi imbunatateasca sau sa-si modifice unele cunostinte, atitudini, intelegeri/viziuni si practici de ingrijire si educatie in conformitate cu recomandarile psiho-pedagogiei moderne”, sustine Ministerul Educatiei.
Ministerul aminteste ca „la nivelul Consiliului Europei se incurajeaza parentalitatea pozitiva, respectiv «comportamentul parental bazat pe urmarirea interesului superior al copilului, care este stimulant, abilitant si non-violent si care ofera recunoastere si orientare care implica stabilirea de limite pentru a permite dezvoltarea deplina a copilului»”.
Vom vedea daca aceasta initiativa va fi pusa in aplicare. Pana atunci, va puteti implica activ si puteti trimite propuneri, sugestii si observatii pe adresa de e-mail claudia.teodorescu@edu.gov.ro, informeaza Ministerul Educatiei.
Autor Laura Galescu”

Sursa: https://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-97/profesorii-le-vor-preda-parintilor-educatie-parentala-orele-de-parenting-incluse-in-fisele-de-post-si-in-norma-7973.html

 

_____________

Sursa – https://estemaitarziudecatcredeti.wordpress.com/2018/07/16/update-proiectul-strategia-educatie-parentala-nu-a-fost-abandonat-profesorii-le-vor-preda-parintilor-educatie-parentala-orele-de-parenting-incluse-in-fisele-de-post-si-in-norma-ministerul-edu/