În urmă cu exact 74 de ani, pe 6 martie 1945, în România era instalat oficial primul guvern comunist. Guvernul condus de dr. Petru Groza a avut sprijin rusesc, țară a cărei armată ocupase România în toamna anului 1944 și care își asigurase 90% influență aici în urma acordului dintre Stalin și Churchill din 9 octombrie 1944.

În ianuarie 1945, liderul PCR, Gheorghe Gheorghiu Dej, este chemat la Moscova împreună cu Ana Pauker. Stalin le trasează instrucțiuni clare pentru acapararea rapidă a puterii din România: să controleze armata, internele și administrația publică. Pe 24 februarie are loc un uriaș miting împotriva guvernului la care participă 25.000 de oameni. Cu această ocazie, comuniștii pun la cale o diversiune: sunt trase focuri de armă și câțiva oameni mor. Guvernul este acuzat că a ordonat Armatei să tragă asupra manifestaților și pe 26 februarie, sub pretextul restabilirii ordinii,  urmează vizita la București a adjunctului lui Molotov, Andrei Vîșinski.

În prima dintre întrevederile cu regele român, Vîșinski i-a cerut lui Mihai să îl demită pe generalul Constantin Rădescu deoarece acesta era incapabil să mențină ordinea, iar apoi să instaleze un guvern bazat pe adevărate forțe democratice. Apoi a avut loc o altă întâlnire în care sovieticul i-a spus monarhului României că îi acordă timp să se gândească la propunerea sa, pentru ca ultima audiență a adjunctului ministrului de externe la Mihai să fie și cea mai tensionată. După solicitarea ce-l viza pe Nicolae Rădescu, Vîșinski a cerut și numirea noului președinte al Consiliului de Miniștri, în persoana dr. Petru Groza. Celebru în istorie a rămas gestul lui Vîșinski care, spre a-l intimida pe tânărul suveran, a bătut cu pumnul în masă și a trântit ușa cabinetului. Deși sfătuit de către Iuliu Maniu să reziste cu orice preț intervenției Moscovei prin Vîșinski, regele Mihai I nu s-a putut opune acesteia, mai ales că ajutorul solicitat anglo-americanilor întârzia să apară. Astfel, regele Mihai I a fost nevoit să accepte un guvern Petru Groza fără niciun reprezentant al partidelor istorice, PNL și PNȚ. Drept urmare, în ziua de 6 martie 1945, la ora 19:30, Petru Groza depunea jurământul de credință în fața regelui Mihai I.

Prima decizie a noului guvern a fost realizarea unei reforme agrare: peste 1.400.000 ha de pământ au fost date la 900.000 de familii de țărani. Sub conducerea aceluiași guvern Groza va avea loc abdicare regelui Mihai și transformarea Regatului în Republica Populară Română. Groza va conduce România până la venirea la putere, în 1952, a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

______________

AVERTISMENT ! ! !:  situl sursă al acestei informații ( activenews.ro ) este unul prin excelență ecumenist – MAXIMĂ ATENȚIE !

Sursa – https://www.activenews.ro/cultura-istorie/6-martie-1945-74-de-ani-de-la-instaurarea-oficiala-a-regimului-comunist-in-Romania-99140