1. Pe 22.09.2021 Senatul a aprobat un proiect de lege în care a introdus niște completări la Legea nr. 55/2020 următoarele prevederi:
”În considerarea analizei factorilor de risc prevăzuți la art.3 alin.(4), LA PROPUNEREA Comitetului Național pentru Situaţii de Urgență, prin hotărâre a Guvernului adoptată în temeiul art.4, pe durata stării de alertă SE POATE INSTITUI OBLIGAȚIA PREZENTĂRII CERTIFICATULUI DIGITAL prevăzut la alin.(1) PENTRU ASIGURAREA EXERCITĂRII DREPTURILOR ȘI LIBERTĂȚILOR FUNDAMENTALE, în interesul protejării sănătății publice și în scopul exclusiv al combaterii răspândirii epidemiei C-19.
Condițiile privind prezentarea și verificarea certificatului digital prevăzut la alin.(1), precum și categoriile de persoane care au obligația prezentării acestuia se stabilesc, la propunerea Comitetului Național pentru Situaţii de Urgență, prin hotărâre a Guvernului adoptată conform art.4.”
.
În traducere liberă: Orice drept și libertate fundamentală ca să ți-l exerciți poate să îți spună CNSU că o poți face numai dacă prezinți Certificatul verde, că Guvernul aprobă oricum, că tot ăia sunt.
.
Mai pe scurt, Guvernul va avea drept de viață și de moarte cu privire la persoana ta, că dacă nu poți să te duci la muncă fără certificat verde, nu ai ce mânca; dacă te îmbolnăvești și nu ai certificat verde, nu te tratează medicii, chiar dacă ești asigurat și tot așa.
.
Partea cu starea de alertă e poveste pentru că vedem că de un an și patru luni tot e și devine noua normalitate, iar aia cu ” în interesul protejării sănătății publice și în scopul exclusiv al combaterii răspândirii epidemiei” este o glumă proastă pentru că vedem că în realitate nu sunt interesați să combată nimic.
.
S-a înregistrat acest proiect de lege la Camera Deputaților, cameră decizională (adică dacă îl votează devine lege), sub nr. 393/2021.
.
Pe 27.09.2021 au APROBAT SĂ ÎL VOTEZE ÎN PROCEDURĂ DE URGENȚĂ (adică pe repede înainte).
.
*****
.
2. La 27.09.2021 a mai apărut un proiect de lege, inițiat de Ministerul Sănătății (dar e semnat de primul Ministru) în care nu se face altceva decât SE DETALIAZĂ O MICĂ PARE DIN CE AR PUTEA SĂ SE FACĂ CU PROIECTUL CARE ESTE ÎN CAMERA DEPUTATILOR ACUM
Proiectul MS prevede că:
– PERSONALUL din: IGSU (și subordonate), Inspectoratul General de Aviație al MAI (și unități subordonate) și din cadrul laboratoarelor de analize medicale (publice sau private) este obligat să prezinte Certificatul verde;
– Costul testării se suportă de angajat, cu excepția celor care au contraindicații la vaccinare;
– Personalului care nu prezinta Certificatul verde i se interzice accesul la muncă;
– Contractele de muncă ale celor care nu prezinta certificat verde se suspenda de drept pe o perioadă de 30 zile. Suspendarea inceteaza când prezintă certificat verde.
– În sectorul public, daca se cumulează 30 zile suspendare, contractul încetează de drept. In sectorul privat, angajatorul suspenda sau încetează contractul de muncă.
– Angajatorii care nu respectă măsurile: amendă de la 50.000 la 100.000 lei.
Foarte grav ce s-a propus în acest proiect de lege. Normal că au început numeroase discuții pe tema lui.
Fiind mult mai detaliat, cetățenii au uitat de proiectul care să fie votat (foarte curând) de la Camera Deputaților, în baza căruia se poate dispune același lucru de CNSU.
În baza art 41 alin. (3) din acel proiect se poate orice de CNSU. Dacă el devine lege, nici măcar nu mai este necesar să depună în Parlament proiectul MS cu personalul medical.
Pentru moment, proiectul MS este numai o manipulare pentru a se canaliza atenția pe altceva și să poată Camera deputaților să voteze liniștită proiectul de la pct. 1.
.
****
.
Asa că nu vă lăsați manipulați și nu uitați de proiectul de lege care este baza introducerii Certificatului verde:
CERETI DEZBATERI PUBLICE LA COMISII SI VOTUL IMPOTRIVA CERTIFICATULUI DE VACCINARE (GREEN PASS) președinților si vicepreședinților din comisiile care vor face rapoartele pe aceasta lege pl-x 393/2021.
Specificați si proiectul de lege in mesaje (nr. PLX -393/2021).
Aveți: email, nr de telefon in unele cazuri si adresele de Facebook. CERETI-LE PRIN TOATE MIJLOACELE SA IE ORGANIZATE DEZBATERI PUBLICE
.
COMISIA DE SANATATE, CAMERA DEPUTATILOR:
– Nelu Tătaru: nelu.tataru@cdep.ro, 0722 550 073,
– Buicu Corneliu Florin: 0740031202,
– Sebastian Suciu: sebastian.suciu@cdep.ro, https://www.facebook.com/profile.php?id=100013555244139
– Wiener Adrian: adrian.wiener@cdep.ro, https://www.facebook.com/Adrian.Wiener.USR
.
COMISIA PENTRU APARARE, ORDINE PUBLICA SI SIGURANTA NATIONALA
– Şovăială Constantin: constantin.sovaiala@cdep.ro, avocat@sovaiala.ro https://www.facebook.com/constantin-%c5%9eov%c4%83ial%c4%83-1802656310012700 ;
– Mihai Fifor: mfifor@yahoo.com https://www.facebook.com/mfifor
– Nicolae Georgescu: nicolae.georgescu@cdep.ro 0724 281 922 https://www.facebook.com/NicolaeGeorgescu.CDEP
.
COMISIA PENTRU TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI ŞI COMUNICAŢIILOR
– sabin.sarmas@cdep.ro https://www.facebook.com/SarmasSabin
– monica.berescu@cdep.ro https://www.facebook.com/ciuca.monica.9
– bogdan.ivangruia@gmail.com https://www.facebook.com/bogdan.ivangruia
– alexandru.kocsis@cdep.ro, alexandru.kocsis@gmail.com https://www.facebook.com/AlexandruKocsisCristea
.
COMISIA PENTRU DREPTURILE OMULUI, CULTE ŞI PROBLEMELE MINORITĂŢILOR NAŢIONALE
– ibram.iusein@cdep.ro
– catalin.tenita@cdep.ro https://www.facebook.com/catalintenita
– maya.teodoroiu@cdep.ro https://www.facebook.com/SimonaMayaTeodoroiu
.
COMISIA PENTRU ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ ŞI AMENAJAREA TERITORIULUI
– simona.bucuraoprescu@cdep.ro 0721781115 / 0744537788 https://www.facebook.com/simonabucuraoprescu
– gabriel.avramescu@cdep.ro https://www.facebook.com/GabrielAvramescuPNL
– angelica.fador@cdep.ro https://www.facebook.com/angelicafadorpnl
– denes.seres@cdep.ro https://www.facebook.com/SeresDenesHivatalos
– bogdan.toader@cdep.ro https://www.facebook.com/ToaderBogdanAndrei
.
COMISIA JURIDICĂ, DE DISCIPLINĂ ŞI IMUNITĂŢI
– mihai.badea@cdep.ro https://www.facebook.com/BadeaIulianAlexandru
– ioan.cupsa@cdep.ro https://www.facebook.com/cupsapnl
– silviu.dehelean@cdep.ro contact@silviudehelean.ro 0744 225 391
– https://www.facebook.com/SilviuDeheleanOradea
– nicusor.halici@cdep.ro https://www.facebook.com/nicusor.halici
.
.
Avocatul Poporului a anunțat, miercuri, că a fost sesizat cu privire la Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private și cu privire la Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reglementând condiționarea exercitării dreptului la muncă al personalului care își desfășoară activitatea în cadrul unităților sanitare publice sau private și al centrelor rezidențiale, de obținerea certificatului digital al UE privind COVID-19, care dovedește vaccinarea, testarea sau vindecarea de Covid a deținătorilor lui.
Potrivit ambelor proiecte de acte normative, costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităților vizate, cu excepția personalului care are indicație medicală pentru nevaccinare.
„Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private prevede sancțiunea suspendării contractelor individuale de muncă, respectiv a încetării de drept a contractelor de muncă, în situația în care perioada de suspendare cumulează 30 de zile în situația în care angajații nu prezintă certificatul digital în condițiile prevăzute de aceste acte normative, iar Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 stabilește interdicția accesului în centrele rezidențiale a personalului care nu prezintă certificatul digital sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.
Recunoscând obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în 2 drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit”, a transmis Avocatul Poporului, citat de
Știri pe Surse.
Instituția precizează că, potrivit art. 53 alin. (1) din Constituția României, restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți poate fi făcută numai prin lege dată de Parlament.
„Anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituțională a emis mai multe decizii în care a precizat clar și ferm că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanțe de urgență sau acte administrative. Așadar, Ordonanța de urgență de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituțională”, a estimat Avocatul Poporului.
Analizând conținutul celor doua proiecte legislative, Avocatul Poporului a semnalat ca acesta este inadecvat dacă ținem cont de datele privind persoane vaccintate (5.353.033 la data de 28 septembrie 2021), de deficitul de personal din centrele rezidențiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar și în unități sanitare, de costurile foarte ridicate ale testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid, dar și de lipsa de reacție a Statului român de a interveni, astfel cum s-a întâmplat în alte state europene, de a plafona prețul testelor astfel încât cetățenii să poată avea acces facil la acestea, ca o variantă la vaccinare, precizează
Lumea Justiției.
Prezentam în continuare precizările Avocatului Poporului privind cele două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ, respectiv
„În exercitarea atribuțiilor sale constituționale și legale, Avocatul Poporului a fost sesizat în privința neconstituționalității a două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ: Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private și Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, reglementând condiționarea exercitării dreptului la muncă al personalului care își desfășoară activitatea în cadrul unităților sanitare publice sau private și al centrelor rezidențiale, de obținerea certificatului digital al UE privind COVID-19.
Potrivit ambelor proiecte de acte normative, costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 sunt suportate de către personalul din cadrul unităților vizate, cu excepția personalului care are indicație medicală pentru nevaccinare.
Proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private prevede sancțiunea suspendării contractelor individuale de muncă, respectiv a încetării de drept a contractelor de muncă, în situația în care perioada de suspendare cumulează 30 de zile în situația în care angajații nu prezintă certificatul digital în condițiile prevazute de aceste acte normative, iar Proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 stabilește interdicția accesului în centrele rezidențiale a personalului care nu prezintă certificatul digital sau, după caz, interzicerea desfășurării activităților care presupun contactul cu persoanele beneficiare.
Recunoscând obligația constituțională a statului de a lua măsuri pentru asigurarea sănătății publice, Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative care condiționează exercitarea dreptului la muncă al personalului din unitățile sanitare publice și private, precum și al personalului încadrat în centrele rezidențiale publice și private de obținerea certificatului de vaccinare sau de certificatul de testare (cu plata testelor realizată de către angajat), sub sancțiunea suspendării contractului individual de muncă, respectiv a încetării de drept a acestuia reprezintă măsuri restrictive privind exercițiul dreptului la muncă, al egalității în drepturi și al asigurării măsurilor de protecție socială, măsuri lipsite de proporționalitate și inadecvate scopului urmărit.
Potrivit art. 53 alin. (1) din Constituția României, restrângerea exercițiului unor drepturi și libertăți poate fi făcuta numai prin lege. Anul trecut, în contextul pandemiei, Curtea Constituțională a emis mai multe decizii în care a precizat clar și ferm că o asemenea restrângere se poate face numai prin lege ca act normativ aprobat de Parlament, nu prin ordonanțe de urgență sau acte administrative. Așadar, Ordonanța de urgență de modificare a Legii nr. 55/2020 va fi neconstituțională.
Conținutul actelor normative aflate în stadiul de proiect este total inadecvat, din următoarele considerente:
(i) potrivit datelor oficiale furnizate, numărul persoanelor vaccinate în Romania este, de 5.353.033 (la data de 28 septembrie 2021);
(ii) în urma zecilor de anchete și vizite realizate de instituția Avocatul Poporului atât în centre rezidențiale, în cămine de bătrâni, în centre de plasament, în centre de recuperare, dar și în unități sanitare, s-a constatat un mare deficit de personal în aceste instituții;
(iii) costurile testelor RT-PCR sau al testelor antigen rapid sunt foarte ridicate raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor;
(iv) statul nu a intervenit, ca în cazul altor state din Uniunea Europeană, în vederea crearii cadrului legal pentru plafonarea prețului testelor de o manieră care să faciliteze cetățenilor accesul la efectuarea acestora, ca măsura de protecție anti-COVID.
Avocatul Poporului apreciază că soluțiile legislative menționate, în forma propusă, sunt de natură să aducă atingere următoarelor prevederi constituționale: dreptului la muncă și protecția socială a muncii, consacrat de art. 41, interzicerii discriminării pe criterii de avere, prevazută în art. 16 alin. (1) și art. 4 și încălcării dreptului beneficiarilor din centrele rezidențiale la măsuri de asistență socială, recunoscut de art. 47 alin. (2) teza finală din Legea fundamentală.
Analiza Avocatului Poporului privind cele două proiecte de acte normative aflate în proces legislativ a fost transmisă prim-ministrului, ministrului interimar al sănătății și ministrului muncii și protecției sociale și se regăsește pe site-ul instituției, www.avp.ro, la secțiunea Noutăți, sau accesând link-ul: https://avp.ro/wp-content/uploads/2021/09/adresa-PM-ref-proiect-lege-incetare-CIM-unitati-sanitare.pdf „
.
.
CĂUTAȚI ORICE CUVÂNT ORI EXPRESIE
CARE VĂ INTERESEAZĂ DIN ACEST SIT,
TASTÂNDU-L ÎN
DIN PARTEA DREAPTĂ-SUS, APOI APĂSAȚI TASTA ENTER,
DACĂ FOLOSIȚI UN CALCULATOR (LAPTOP SAU DESKTOP),
SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE AȘA CUM ARATĂ IMAGINEA DE MAI JOS:
.

DACĂ FOLOSIȚI UN TELEFON MOBIL (SMARTPHONE),
SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE LA FINALUL ORICĂRUI ARTICOL DIN SITUL
DEASUPRA SECȚIUNII ”ULTIMELE ARTICOLE”,
AȘA CUM SE VEDE ÎN IMAGINEA DE MAI JOS:

.
SĂ NE FIE DE FOLOS!
.
MĂRTURISEȘTE ADEVĂRUL, FĂ-ȚI DATORIA DE CREȘTIN,
DE A-ȚI IUBI APROAPELE CA PE TINE ÎNSUȚI,
ACUM, ASTĂZI, CÂT SE MAI POATE!!!
.
AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !
.
.