Să ne fie de folos !

.

Predica poate fi descărcată în format audio mp3 de aici:

Download “2019.01.06_Predica_Pr._Ciprian_Ioan_Staicu_la_praznicul_Botezului_Domnului_Iisus_Hristos-.mp3” 2019.01.06_Predica_Pr._Ciprian_Ioan_Staicu_la_praznicul_Botezului_Domnului_Iisus_Hristos-.mp3 – Downloaded 17 times – 33 MB

La min 30.56: ”Vlădica Iustinian al Maramureșului, înainte de a muri, a lăsat o mărturie video în care spune: ”Pe vremea Patriarhului Teoctist, încă pe vremea aceea – el care a prins mai mulți patriarhi – când mă duceam la Sinod, mă duceam ca la întâlnirea cu frații mei (adică cu ceilalți ierarhi). Acum, de când s-a schimbat patriarhul, adică în ultimii mai bine de 10 ani, mă duc ca la ancheta Securității.”  Anchetă prin care el, în tinerețe trecuse. Și ancheta securității se făcea sub regimul terorii și al nimicirii sufletești a aproapelui. Deaceea să dați slavă lui Dumnezeu – că mulți, puțini, cum suntem, ne-a ferit Dumnezeu de ceea ce este cel mai grav: batjocorirea Legii Bisericii, a poruncilor lui Hristos, și a învățăturii Lui. Și le dorim tuturor să înțeleagă lucrul acesta. Că dacă nu îl înțelegeau creștinii de dinaintea noastră, zeci și zeci și sute și sute de generații, astăzi eram și noi niște amărâți de neoprotestanți. Ei au știut că atunci când este erezie – trebuie să te îngrădești de ea, să mărturisești Adevărul, să trăiești frumos, ortodox, curat, în virtute și ascultare față de poruncile lui Dumnezeu, să rabzi prigoana care vine asupra ta (prigoana este testul – ce se face cu sabia înainte de a fi dată în folosință? – se bagă în foc, și acolo, în foc, se călește ceea ce trebuie călit). După cum citeam aseară, nu este interesant (erau date câteva exemple din natură) că orice ceea ce este bun pe lumea aceasta trece prin niște încercări? – inclusiv grâul, ca să se facă pâine – trebuie să-l pui în pământ, trebuie să moară, trebuie să putrezească, și apoi să renască.

Ei – asta se întâmplă la botezul ortodox: Hristos n-a stat în râul Iordan decât o clipă, de îndată ieșind de acolo – zice Evanghelia, pentru că n-avea păcat. El S-a coborât făcând ascultare de om, supunându-Se în fața omului, arătându-ne că dacă El ca Dumnezeu – Care nu are nevoie de nimeni și nimic, că nu-i lipsește nimic, ci doar iubește, dacă Dumnezeu se smerește, care dintre noi poate să spună că n-are nevoie de smerenie, de pocăință, de mărturisire de credință?

Aghiasma mare pe care o veți lua astăzi, este izgonitoare de duhuri rele, este izbăvitoare de patimi, este purtătoare de Duh Dumnezeiesc, în măsura în care – poate n-ați citit știrea aceea, acum câteva luni s-a descoperit undeva în Georgia, în pământ, niște chiupuri dinacelea, niște vase dinacelea mari, de sute de litri, cu capac, și când le-au deschis, au văzut că era un lichid înăuntru. Aveau 1700 de ani acelea de când erau acolo și înăuntru era aghiasmă – bună de băut, proaspătă, și oamenii au luat-o, și au împărțit-o, și au băut-o și s-au sfințit.

Și se sfințește cel care o ia cu dragoste față de Dumnezeu, și o ia spre osândă cel care o ia neavând dragoste de Dumnezeu și de Adevăr. Deaceea, așa cum ne apropiem de Hristos, așa să ne apropiem și de Duhul Sfânt care sfințește această apă. Și să-i mulțumim lui Dumnezeu în fiecare zi pentru faptul că suntem ortodocși! – Nu-i meritul nostru, este dragostea lui Dumnezeu. Și dacă suntem ortodocși, să știm că singura moarte demnă de un ortodox este cea mucenicească. Așa gândeau sfinții.  Celelalte sunt așa, prin iconomie. – PENTRU ASTA NE PREGĂTIM NOI. Nu ca să-i convingem pe alții sau nu știu-ce: ne pregătim încetul cu încetul, pas cu pas, pentru că la un moment dat, după ce am primit atâtea daruri, și n-am dat nimic lui Hristos de la noi, dacă ne va învrednici Dumnezeu, să dăm și noi câteva picături de sânge pentru El. Că El Și-a dat sângele pentru noi. Și cine nu ține la sufletul său, îl va câștiga. Adică nu ține așa, pentru el. Iar cine ține la sufletul său și vrea să-l păstreze pentru sine și nu vrea să-l dea lui Hristos, acela îl va pierde. – Alegerea ne aparține. Amin.”

Slavă lui Dumnezeu pentru toate !