Isihasm după gratii (II)
Făcând din temnițe, chilii, și din suferință, foc viu de ațâțat rugăciunea, acești cu adevărat „sfinți ai închisorilor” ne-au arătat măsura la care se poate trăi creștinismul în zilele noastre, cu nimic mai prejos decât în primele veacuri.
Vom învăța din pilda lor nu doar a nu ne mai plânge de orice nimic din viețile noastre, ci și a transforma, prin dragoste, cele potrivnice nouă în treaptă de suiș grăbit spre Domnul.(A.S.)
V. Euharistia
Creștinismul s-a trăit în închisorile comuniste la intensități mari, departe de duhul călduț al creștinismului formal. Ținta pe care o urmăreau deținuții-isihaști nu era împlinirea unor tradiții religioase și comportamentul moral, ci curățirea lăuntrică și unirea cu Hristos în Taina Sfintei Euharistii.
La Târgu Ocna, Valeriu Gafencu spunea:
„Prin Botez am primit harul curăţitor, iar prin ungerea cu Sfântul Mir ne‑am împodobit cu toate darurile Duhului Sfânt, dar această binecuvântată stare lăuntrică a rămas nelucrătoare în noi, fiindcă suntem creştini numai cu numele. Trăim într‑o lume de confuzie, de libertinaj, de păcat. E o ruşine să fii credincios, e demodat să fii moral! Omul botezat, pentru a se mântui, trebuie să trăiască în Duhul Sfânt toată viaţa, or noi tocmai asta n‑am izbutit. Am crezut, ne‑am rugat, am păstrat credinţa, am suferit, dar pentru a te uni cu Hristos este necesar să te curăţeşti lăuntric prin spovedanie şi să te înnoieşti prin Sfânta Împărtăşanie. Conştient, deci, şi cu toată stăruinţa să te uneşti cu Hristos, să te faci purtător al sfinţeniei Lui, al puterii Lui, al iubirii Lui, al luminii Lui, al nemuririi Lui. Trebuie să înfrunţi păcatul până la sânge. Aşa te naşti din nou. Nu există cale de compromis”.
[…]
VI. Lupta cu patimile
În chip firesc, în „isihasmul de după gratii”, rugăciunea neîncetată s-a împletit cu lupta cu patimile, adică cu coborârea în „jungla” dinlăuntru, despre care vorbesc toți Părinții niptici.
Valeriu Gafencu le scria de la Galda surorilor sale:
Despre același subiect, citim în alt loc:
Preocuparea pentru curățirea de patimi și dobândirea trezviei și a pocăinței a modelat pe nesimțite sufletele aflate între zidurile suferinței, unindu-le întru împlinirea aceluiași rost: dobândirea Duhului Sfânt.
VII. Dragostea pentru aproapele
Lucrarea cea mai vădită a Duhului Sfânt în temnițe a fost dragostea pentru aproapele. Dragostea nu sentimentală, nu interesată, ci dragostea cu care Hristos a iubit lumea și pe care El a pus-o ca semn de recunoaștere a adevăraților Săi ucenici. Ea s-a manifestat în felurite chipuri, după cum au cerut-o împrejurările, de la gesturi mărunte, dar care acolo căpătau semnificații uriașe, până la jertfa de a-și pune viața pentru aproapele.
Într-una din cărțile sale, Ilie Tudor povestește despre zilele petrecute în Aiud, la izolator, cu Părintele Dumitru Stăniloae:
Puteam eu, oare (şi nu numai eu) să-l las să spele pe jos cimentul înghețat, sau să ducă tineta?
Am insistat, nu l-am putut convinge. Noaptea ne apăram reciproc. Ba-l mai înveleam, ba simțeam cum încearcă să mă ocrotească. Aşa făceau toți. Grija pentru celălalt era trăsătura caracteristică a atitudinii ce o impunea dragostea creştină. Spiritul de sacrificiu nu era doar o vorbă în temnița aceea blestemată în care ne topeam”.
La Jilava, într-o perioadă în care loturile de deținuți tineri, însetați de trăirea duhovnicească, erau amestecate în celule cu deținuți mai în vârstă, indiferenți sau chiar potrivnici față de creștinism, dragostea, exprimată în diferite forme, a făcut minunea convertirii sufletelor:
„Jilava, 1951. Cei mai mulți pe care i-am găsit în camera 5 bis nu aveau altă preocupare decât grija ce vor mânca și dacă vor fi vreodată
liberi.
Doream ca în Postul Sfintelor Paști, care începuse, să facem ca Învierea Domnului Iisus Hristos să strălucească și peste suferința aceasta moartă, lipsită de sens. Și atunci am început cu fapta, după cuvântul Evangheliei: «Ca oamenii, văzând faptele voastre cele bune, să creadă în Dumnezeu».S-a dat o bătălie de apropiere de cei vechi, printre care unii erau foarte bătrâni. Li s-a reparat și spălat lenjeria, erau ajutați să coboare sau să urce pe prici, erau înlocuiți la serviciile obligatorii administrative ale camerei (scosul tinetei, al vasului de apă), li se vorbea cuviincios sau li se împrumuta o haină ori o pereche de ciorapi să se încălzească. Apa era dată cu măsură, o cană pe zi pentru fiecare deținut, mult sub limita trebuințelor. Prin rânduială, zilnic, închinând lui Dumnezeu renunțarea noastră, ofeream cana de apă celor ce aveau nevoie.
Cu încetul, gândurile celor mai mulți s-au schimbat în mulțumire, admirație și recunoștință, de care nu aveam nevoie, căci nu cu puterile noastre făceam aceasta” (Virgil Maxim).
Tot de la Jilava a rămas consemnat și un episod vrednic de Pateric:
„Erau mulți bătrâni, bolnavi, care abia își mai trăgeau răsuflarea. Unii nu mai puteau vorbi, alții mureau sub priciuri, la șerpărie. Organele înțelepte care conduceau Partidul stabiliseră ca întemnițații să fie terorizați prin maltratări și schingiuiri. Fiindcă milițianul nu putea identifica persoana vizată, mulți tineri ieșeau în locul celor vârstnici. Nică Voloșniuc – Românașul, cum îi spuneam noi –, bucovinean, era unul dintre aceștia.
Odată, ofițerul politic a identificat victima și a constatat substituirea. A dat o palmă zdravănă milițianului care administrase pedeapsa, lăsându-l fără replică: «Tu vezi, mă, ce fac ăștia? Tu ai fi în stare să mori în locul meu?».
A doua zi, milițienii ne priveau ca pe niște minuni. Mulți și-au cerut demisia, dar nu li s-a aprobat. Arme nevăzute, duhovnicești, își făceau lucrarea de înfruntare a răului, căci «nu este dragoste mai mare decât ca cineva să-și pună viața pentru prietenii săi» și «nu sunt vrednice suferințele din veacul acesta a sta alături de Slava vieții viitoare»” (Virgil Maxim).
Cu adevărat în temnițe, acolo unde s-a lucrat dragostea evanghelică, s-au format comunități creștine ca cele din Biserica primară. Referindu-se la o astfel de comunitate, Ioan Ianolide scrie:
Mai multe la:
http://romanortodox.info/?s=VALERIU+GAFENCU
.
.

RĂDĂCINILE NAZISTE ALE EUROPEI
Ca să înțelegeți mai bine, puteți descărca în format pdf de aici –
DECLARAȚIILE ȘOCANTE ALE CELOR CARE CONDUC LUMEA
.
Mult mai multe articole pe această temă a ”Noii Ordini Mondiale”– găsiți la:
Search results for „controlul populatiei” | Român Ortodox (romanortodox.info)
CONTROLUL POPULAȚIEI
sau la această selecție (click aici):
DEPOPULARE
sau MAI EXACT:
EXTERMINAREA POULAȚIEI ÎNTREGII LUMI
.
.
VIDEO E X T R E M DE ELOCVENT, AICI :
CE A SPUS JACQUES ATTALI, CONSILIERUL LUI FRANÇOIS MITTERRAND ÎN ANUL 1981 DESPRE SUPRAPOPULARE (VIDEO)
. . .
.
CUM EXPLICA DAVID ROCKEFELLER ÎN ANII ’80 NECESITATEA REDUCERII DRASTICE A POPULAȚIEI LUMII (!!!)…
(VIDEO – CLICK AICI)
. . .
FOSTUL MINISTRU AL SĂNĂTĂȚII ÎN FINLANDA – DR. RAUNI KILDE MĂRURISIND ADEVĂRUL :
COINCIDENȚĂ SAU NU, LA NUMAI CÂTEVA LUNI DUPĂ ACEST INTERVIU,
A MURIT…
ARTICOLUL CU VIDEO TRADUS, AICI:
DECIMAREA POPULAȚIEI PRIN VIRUȘI ARTIFICIALI, VACCINURI, HRANĂ MODIFICATĂ GENETIC, CHEMTRAILS ȘI MULTE ALTELE…
.
.
SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE !
.
CITIȚI AICI TEXTUL IMNULUI ROMÂNIEI:
DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!
(până nu este PREA TÂRZIU)…
.
CĂUTAȚI ORICE CUVÂNT ORI EXPRESIE CARE VĂ INTERESEAZĂ DIN ACEST SIT, TASTÂNDU-L ÎN
SECȚIUNEA ”CĂUTARE”
DIN PARTEA DREAPTĂ-SUS, APOI APĂSAȚI TASTA ENTER,
DACĂ FOLOSIȚI UN CALCULATOR (LAPTOP SAU DESKTOP),
SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE AȘA CUM ARATĂ IMAGINEA DE MAI JOS:
.
.
DACĂ FOLOSIȚI UN TELEFON MOBIL (SMARTPHONE),
SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE LA FINALUL ORICĂRUI ARTICOL DIN SITUL
WWW.ROMANORTODOX.INFO
DEASUPRA SECȚIUNII ”ULTIMELE ARTICOLE”,
AȘA CUM SE VEDE ÎN IMAGINEA DE MAI JOS:
.
SĂ NE FIE DE FOLOS!
.
MĂRTURISEȘTE ADEVĂRUL, FĂ-ȚI DATORIA DE CREȘTIN,
DE A-ȚI IUBI APROAPELE CA PE TINE ÎNSUȚI,
ACUM, ASTĂZI, CÂT SE MAI POATE !!!
.
AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !
.
.
.