În prezent, guvernul limitează drastic numărul de hirotoniri de noi preoți, din cauza acestui fapt multe parohii rămanand fără preoți. Acest lucru înseamnă că, în unele biserici, duminica nu va mai exista Sfanta Liturghie.

Conform legislației actuale, un nou funcționar public (în acest caz, preotul) poate fi angajat numai după pensionarea a zece colegi de-ai săi.

Potrivit Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, numărul de parohii rămase fără îngrijire pastorală a ajuns la 22% – din totalul necesar de 10.500 de preoți lipsind 2.300.

Pastorația a fost lovită, mai presus de toate, în orașele mici. Cele mai multe dintre ele sunt situate la o distanță considerabilă de satele vecine, sau accesul la acestea este dificil, din cauza infrastructurii de transport subdezvoltate, iar în același timp, comunitatea mică nu este în măsură să susțină din fonduri proprii un preot.

Mitropolitulul Eustatie de Monemvasia și Sparta a evaluat situația eparhiei proprii, ca fiind critică: “Acest lucru înseamnă că, în unele biserici [din eparhia sa] duminică nu se face Liturghie. Locuitorii din satele mici sunt abandonați de oficialii guvernamentali, fără profesori, fără servicii publice. Ei mai aveau doar Biserica. Dacă nu există nici măcar preot, ei rămân, în general, fără protecție și sprijin”.

Mitropolitul Ieremia de Gortin împărtășește și el o aceeași îngrijorare: “În Eparhia mea, la 150 de biserici au rămas 50 de preoți. Clopotele au încetat să mai sune. Unul dintre localnici mi-a spus odată: ‘Nu avem cadre didactice, preot, nu mai sună un clopot. Deci, mai devreme sau mai târziu, vom deveni turci’.”

Episcopul a amintit că Biserica Ortodoxă Greacă a salvat țara de la islamizare și de la pierderea identității naționale, în anii de dominație otomană.

______________

Sursa: Lacasuri Ortodoxe
via  –  https://www.aparatorul.md/grecia-biserica-fara-preoti-guvernantii-iau-decizia-ca-2300-de-biserici-ortodoxe-sa-nu-mai-aiba-preot/

.

.

DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE !!!

.

CĂUTAȚI ORICE CUVÂNT ORI EXPRESIE

CARE VĂ INTERESEAZĂ DIN ACEST SIT,

TASTÂNDU-L ÎN 

SECȚIUNEA ”CĂUTARE”

DIN PARTEA DREAPTĂ-SUS, APOI APĂSAȚI TASTA ENTER,

DACĂ FOLOSIȚI UN CALCULATOR (LAPTOP SAU DESKTOP),

SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE AȘA CUM ARATĂ IMAGINEA DE MAI JOS:

.

DACĂ FOLOSIȚI UN TELEFON MOBIL (SMARTPHONE),

SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE LA FINALUL ORICĂRUI ARTICOL DIN SITUL

ROMANORTODOX.INFO 

DEASUPRA SECȚIUNII ”ULTIMELE ARTICOLE”,

AȘA CUM SE VEDE ÎN IMAGINEA DE MAI JOS:

.

SĂ NE FIE DE FOLOS!

.

MĂRTURISEȘTE ADEVĂRUL, FĂ-ȚI DATORIA DE CREȘTIN,

DE A-ȚI IUBI APROAPELE CA PE TINE ÎNSUȚI,

ACUM, ASTĂZI, CÂT SE MAI POATE!!!

AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !

 

.