În urmă cu câteva zile am fost chemat de către monahii viețuitori ai așezământului din Paltin – jud. Vrancea să discut cu dânșii despre ortodoxie. Am răspuns invitației mergând personal acolo. În urma discuțiilor avute cu aceștia, mai exact cu monahul Acachie, monahul Serapion, monahia Teodosia și sora Veronica, toți cei patru și-au asumat toate cele scrise în mărturisirea de credință publicată de către fratele Cristian Bucuroiu la rugămintea mea, în situl romanortodox.info ieri 28 aug, manifestându-și expres în fața mea dorința de a intra în comuniune cu cei îngrădiți corect ortodox de erezia ereziilor – ecumenismul sincretist, mai exact cu Gheron Sava Lavriotul și implicit cu toți cei care sunt în comuniune cu acesta, urmând Sfintelor Canoane, Sfinților Părinți, Sfintei Scripturi, Bisericii cea Una, urmând lui Hristos.

Astăzi, 29 august 2019, (Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul), aflu cu stupoare că în spațiul virtual public a apărut o declarație aparent semnată a celor patru viețuitori de la așezământul din Paltin jud. Vrancea, care neagă cele mărturisite de către ei în fața mea personal.

I-am contactat imediat telefonic pentru detalii. Aceștia au infirmat autenticitatea declarației apărută astăzi în situl ortodoxinfo.ro, spunând că nici măcar n-au avut cunoștință despre vre-o retractare, cu atât mai puțin să fi semnat așa ceva!!!

Nu vreau să acuz pe nimeni de nimic, însă rog pe monahii de la Paltin să-și clarifice rapid și public poziția față de cele întâmplate și le spun răspicat – eu, ieromonahul Lavrentie că nu voi avea nici un fel de comuniune cu ei până nu-și vor exprima public și clar poziția față de cele publicate astăzi și față de sinaxele ortodocșilor îngrădiți corect.

Mărturisesc public acestea cu responsabilitate și cu frică de Dumnezeu, pentru a lămuri contextul în care s-a produs astfel atâta tulburare.

PS: Oamenii care mă cunosc știu că nu aș fi în stare să public falsuri dacă nu aș fi cercetat în prealabil situația în sine și dacă nu aș fi primit acordul celor cu care am discutat.

 

Preot Lavrentie Străchinaru