Iată, astăzi, frați și surori, prăznuim primul praznic, prăznuim o altă Înviere. La cea dintâi Înviere a înviat Hristos. Iar astăzi este altă Înviere, Învierea Preasfintei Maici a Domnului, care s-a urcat cu trupul la Ceruri.

Astăzi ea a trecut la cele veșnice, așa cum trec oamenii la cele veșnice. Însă atunci când toți Apostolii au petrecut-o și au înmormântat-o, la înmormântare, din îngăduința Domnului, nu a fost prezent Sfântul Apostol Toma. Când a venit peste trei zile, el și-a făcut cunoscută dorința de a săruta mormântul și sfintele moaște ale Născătoarei de Dumnezeu. Când au mers la mormânt și l-au deschis, au văzut că nu mai este trupul Preasfintei Maici a Domnului. Trupul ei îl luase Domnul la Ceruri. Aceasta s-a arătat în aceea zi, căci Preasfânta Maică a Domnului s-a arătat spre seară tuturor Apostolilor și a făcut cunoscut că ea plecat la Fiul său, deasupra tuturor Cerurilor.

Astfel, întâia după Domnul Hristos, Maica Domnului și Născătoarea de Dumnezeu a ajuns să cunoască această mare bucurie, să se înalțe cu trupul și să învieze cu trupul, așa cum Fiul său a înviat. Prin acestea ea a arătat ceea ce a voit Domnul prin învierea Sa. Aceasta înseamnă că, în această lume, El a înviat-o din morți, a înviat trupul ei, ca să arate că noi vom învia în ziua înfricoșătoarei Judecăți. Încă o dovadă a acesteia este și marele praznic de astăzi, când trupul Preasfintei Maici a Domnului s-a ridicat deasupra tuturor Cerurilor. Aceasta este calea noastră, aceasta este calea fiecărui om.

Ați auzit astșzi Sfânta Evanghelie a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Atunci când a venit în casa prietenilor Săi, a lui Lazăr și a surorilor sale (Luca 10, 38-42), Domnul a învățat că dintotdeauna adevărurile dumnezeiești. Atunci sora mai tânără, Maria, s-a așezat la picioarele lui Iisus și asculta cuvântul Său. Iar Marta, casnică, sora mai mare, se străduia ca să-L întâmpine mai bine pe Mântuitorul, să pregătească cât mai bine ceva pentru prânz. Și Marta, în grabă fiind, Îi zice:

– Doamne, spune-i deci sa-mi ajute.

– Iata, am multa treaba. Iar El ii zice:

– Marto, Marto, te ingrijesti si pentru multe te silesti; dar un lucru trebuie, un lucru este de trebuinta (Luca 10, 38-42).

– Ce inseamna acesta? Sa ai credinta in Domnul Hristos si sa asculti poruncile Sale si sa implinesti invataturile Sale.

– Maria partea buna si-a ales, spune Mantuitorul (Luca 10, 42), acest singur lucru este de trebuinta fiintei omenesti in aceasta lume: sa creada in Singurul Dumnezeu, Cel Adevarat, si sa traiasca dupa poruncile Sale, acest singur lucru este de trebuinta fiecarei fiinte omenesti. Acesta ne arata Sfanta Evanghelie de astazi, a Preasfintei Maici a Domnului.

Caci si noi trebuie sa inviem in ziua infricosatoarei Judecati. Si noi trebuie sa iesim din trupul, care astazi este cu noi, ca si el sa se curateasca si sa invieze in Viata vesnica. Aceasta se va petrece fara indoiala, dovada este faptul ca Domnul a inviat cu trupul si viaza cu trupul in Ceruri, si deasupra tuturor Cerurilor. Si acelasi lucru s-a petrecut si cu Preasfanta Maica a Domnului, si ea viaza in Ceruri, si deasupra tuturor Cerurilor. Caci ea, cea dintai, a implinit Evanghelia Domnului Hristos. Preasfanta Maica a Domnului, nascandu-ne pe Mantuitorul, a implinit toate poruncile Sale pe pamant (Luca 3, 51; 10,28), si astfel a dat tuturor oamenilor pilda ca si noi sa facem la fel. Nu numai aceasta, dar ea daruieste fiecaruia forta si puterea sa se intoarca spre ea si sa implineasca poruncile Domnului Hristos.

Si Preasfanta Maica a Domnului arata prin nenumarate minuni ca ea este, cu adevarat, dupa Domnul Hristos, intaia Aparatoare a neamului omenesc, si ca tot ceea ce are loc in Biserica se intampla prin ea. Ea ni L-a nascut pe Dumnezeu si prin aceasta ne-a daruit toate bunatatile ceresti, toata vrednicia cereasca. De aceea, spune un Sfant Parinte, toate darurile pe care ni le-a adus Domnul Hristos, ni le-a adus prin Preasfanta Sa Maica, prin Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Si noua ne trebuie aceste daruri, darurile vietii, ne trebuie Adevarul dumnezeiesc, Dreptatea dumnezeiasca, Binele dumnezeiesc, Dragostea dumnezeiasca, toate acestea ne sunt de trebuinta. Si toate acestea le dobandim de la Domnul Hristos prin Preasfanta Maica a Domnului, care se roaga pentru noi, care cere in rugaciune toate darurile Sale dumnezeiesti pentru fiecare faptura omeneasca ce i s-a adresat pentru ajutor.

Fie ca ea sa fie mijlocitoare intre noi si Fiul sau Dumnezeiesc si sa ne daruiasca puterile dumnezeiesti ce ne sunt de trebuinta pentru a duce viata cucernica in aceasta lume. Iar viata noastra incepe aici pe pamant si se continua in toate veacurile. Fie ca Preasfanta Maica a Domnului sa ne conduca si sa ne calauzeasca intreaga noastra viata si sa ne scoata din aceasta lume, sa ne faca sa intram in cealalta lume, in Imparatie, in Imparatia vesnica a Fiului sau, ca sa putem si noi, nevrednicii, sa-L slavim pe Minunatul sau Fiu, pe Domnul si Dumnezeul si Mantuitorul nostru Hristos si pe ea sa o avem totdeauna calauza in toate lumile si vietile. Amin.

_____________

Sursa – http://ortodoxinfo.ro/2017/08/15/adormirea-maicii-domnului-astazi-este-alta-inviere-predica-sf-iustin-popovici/