Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a anuntat ca 3.969 persoane s-au infectat cu coronavirus dupa ce au primit prima doza de vaccin.

De asemenea, 446 persoane au fost infectate dupa cea de-a doua doza, in medie dupa 4 zile, interval in care nu aparuse inca titrul de anticorpi.

Dupa prima doza, in perioada 27 decembrie 2020 – 21 februarie 2021, 3.969 de persoane, reprezentand 0,49 la suta din numarul persoanelor vaccinate cu prima doza au fost testate pozitiv cu virusul Sars-Cov-2. 95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul produs de compania Biontech/Pfizer, 4,6% cu vaccinul produs de compania Moderna si 0,4% vaccinate cu vaccinul produs de AstraZeneca”, a anuntat Valriu Gheorghita, marti, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, infectarea s-a produs, in medie, la sapte zile.

Infectarea produsă la 7 zile

„Înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi la un titru protector și de asemenea foarte probabil vorbim de situații în care acele persoane erau fie în perioada de incubație la momentul vaccinării, fie au fost în faza de infecție asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubație pentru infecția cu Sars-Cov-2 este cuprinsă între două și 14 zile, ori din acest punct de vedere atragem atenția asupra continuării respectării măsurilor de prevenție deja cunoscute atât înainte, cât și după vaccinare pentru a obține beneficii maximale în următoarea perioadă”, a mai explicat Gheorghiță.

Potrivit acestuia, 1.052 persoane dintre cele care au fost diagnosticate cu infecție Sars-CoV-2 după administrarea primei doze s-au prezentat deja pentru efectuarea dozei de rapel, 4,3% dintre ele, aproximativ 172 de persoane au efectuat cea de-a doua doză în primele două săptămâni de la momentul vindecării infecției, iar restul de 880 de persoane au fost vaccinate după un interval de două săptămâni de la momentul vindecării acelei infecții.

„În ceea ce privește numărul de persoane care au fost diagnosticate cu infecție Sars-Cov-2 după administrarea celei de-a doua doze, în perioada 17 ianuarie – 21 februarie, un număr de 446 de persoane, reprezentând 0,08 la sută din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au avut un test pozitiv pentru infecția cu virusul Sars-Cov-2.

Toate aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul produs de compania Biontech/Pfizer având în vedere că este singurul tip de vaccin care se folosește pentru administrarea rapelului este vaccinul produs de compania Biontech/Pfizer. Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua și până la data confirmării infecției a fost de patru zile. Reamintesc faptul că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puțin șapte 10-14 zile în functie de tipul vaccinului după administrarea celei de-a doua doze”, a mai precizat prsedintele CNCAV.

_______________

Sursa – https://ziare.com/social/vaccin-covid/4-000-de-persoane-infectate-cu-coronavirus-dupa-ce-au-primit-prima-doza-de-vaccin-1663825