(Imaginea de mai sus = o modalitate plastică de a arăta ce este specific minților înfierbântate de lipsa duhului teologiei patristice)

 

Din nou despre: Taine invalide și întinarea prin erezie, despre iconomie și acrivie

 

Este vorba de un răspuns dat de administratorii site-ului paterikiparadosi (adică Tradiția patristică) unui anume monah Nectarie, aflat în același cuget cu monahul Macarie Cutlumușiatul, cel care a venit și în România și a reușit să convingă câțiva părinții de necesitatea schimbării calendarului, dar și a unei poziții de respingere totală a existenței harului în Biserica Ortodoxă Română, chiar dacă din varii motive nu prea îndrăznesc să o spună public, dar și-au „setat” adepții total pe această idee (a se vedea cazul celor 4: pr. Ioan Miron, pr. Claudiu Vasile Maria, pr. Onisim Banu și pr. Tudor).

.

Redăm în traducere paragrafele care fac referire la învățătura nepatristică a monahului Nectarie și a celor de un gând cu el (sunt analizate și metodele și limbajul folosit de acest monah Nectarie în misiunea lui, spunându-i-se – „dvs nu discutați, ci lipsit de bunăvoință ați hotărât deja ceva și pretindeți ca părerea dvs greșită să fie acceptată, ca și cum ați fi un Sinod Ecumenic, iar în plus mai strângeți și semnături, spre a fi mai convingător” – dar nu insistăm, căci și ai noștri fac la fel; unul dintre ei i-a spus cuiva de curând că el merge după Sfinții ruși; aceasta probabil înseamnă că înainte de anul 1.000, de convertirea rușilor la creștinism, TOȚI SFINȚII PĂRINȚI NU TREBUIE LUAȚI ÎN SEAMĂ??? Sau e mai simplu dacă nu cunoști, nici să nu te intereseze?):

.

1. Nici un Sfânt Canon dintre cele folosite de monahul Nectarie (Canoanele 46, 47 și 68 ale Sfinților Apostoli și Canoanele de la 1 la 7 ale Sinodului III Ecumenic) în articolul lui, publicat cu bunăvoință de același site (la adresa: https://paterikiparadosi.blogspot.ro/2018/03/blog-post_6.html) nu vorbește despre Taine invalide ale ereticilor necondamnați. Argumentul că Nestorie, înaintea caterisirii lui este numit „lup” de către Sfinții Chiril și Celestin, totuși nu se face nici o mențiune de către Sfinții Părinți despre taine invalide, cu toate că ei îi sfătuiesc pe credincioși să se îndepărteze de Nestorie, ca să nu se întineze, să se îndepărteze nu de Taine, ci de erezia lui. Dacă monahul Nectarie sau altcineva găsește cuvântul „invalide” (ἄκυραachira) în Canoanele de mai sus sau în discuțiile, în epistolele care au fost trimise între Sfinții Părinți sau în hotărârile Sinodului III Ecumenic, să ne arate și nouă, că noi nu am găsit nicăieri așa ceva. Și nu se poate ca, dacă Sfinții Părinți ar fi considerat invalide Tainele ereticului încă necondamnat Nestorie, să nu fi spus măcar o singură dată acest lucru.

.

2. Sfinții Părinți considerau din iconomie Tainele ereticilor încă necondamnați ca fiind valide, în diferite perioade ale istoriei noastre bisericești, având în vedere mântuirea credincioșilor. Sfântul Chiril nu-l primea în comuniune pe Teodor de Mopsuestia. Orientalii, deși drepcredincioși în dogme, îl pomeneau. Sfântul a preferat comuniunea cu ei în aceste condiții decât să le ceară să-l scoată din diptice pe Teodor și ei să cadă în erezie dogmatică.

Apoi se explică faptul că monahul Nectarie foarte greu s-a îngrădit de erezie, neștiind cum să o facă, de ce și încotro să meargă. Iar când a făcut-o, a ajuns să spună că numai cei îngrădiți fac parte din Biserică, restul sunt deja niște eretici lipsiți de orice legătură cu Tainele și cu harul Bisericii, neacceptând ideea întinării prin erezie, precum și responsabilitatea unui Sinod de a hotărî în legătură cu Tainele celor neîngrădiți de erezie.

.

3. Sinodul I-II Constantinopol nu vorbește deloc în Canonul 15 despre Taine „invalide.” Acest lucru există numai în imaginația monahului Nectarie și a celor de un gând cu el. Acest Sinod vorbește de minciuno-episcop, care deține un loc canonic și legal în Biserică și recomandă îndepărtarea credincioșilor de el, pentru că învățătura lui eretică îi poate întina și pe ei. Aceasta este interpretarea și practica Bisericii referitoare la acest Canon 15.

.

4. Prin teoriile sale nepatristice, monahul Nectarie introduce și o teorie kakodoxă (rău-slăvitoare) în Biserică (la fel ca și monahul Macarie, menționat mai sus) că „Sinodul Ecumenic are puterea și harul Sfântului Duh astfel încât să îl transmită celor nebotezați care se pocăiesc și vin la Ortodoxie… fără că aceștia să fie botezați.” (adică ideea eretică a pierderii automate a harului – însușită de monahul Nectarie și ai lui (preluată și de românașii noștri) – ne face pe toți cei de azi să fim TOȚI niște nebotezați, dar care totuși acum avem har; care dintre noi? Cei care vorbesc de Taine invalide, sfinte calendare, moartea B.O.R. etc etc)

.

5. Monahul Nectarie abordează problemele pastorale într-un mod propriu (care la noi amintește de … gurul de la Oituz): spovedania la telefon sau pe skype, chiar citirea slujbei înmormântării în felul acesta etc.

Încheiem cu același sfat ca cel din articolul tradus, dar transpus pe coordonate românești: este în lucru traducerea din limba greacă a cărții monumentale despre gândirea Bisericii, exprimată prin Sfinții Părinți, la cele 9 Sinoade Ecumenice. Deci să aibă răbdare cei care vor să știe mai multe. Ea va fi gata, nădăjduim, după Paști (2018), dar până la Înălțarea Domnului.

Nici noi nu știm mai multe, dar vrem să ne lăsăm călăuziți numai de Sfinții Părinți – prin exprimarea lor unanimă, nu prin citate răzlețe luate din operele unora dintre ei – nu de capete înfierbântate, care uită că îngrădirea de erezie nu este și îngrădirea de Biserică, ci rămânerea în ea.

.

Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!

Post cu folos și Învierea Domnului să o petrecem cu bucurie sfântă!

.

Sursahttps://paterikiparadosi.blogspot.ro/2018/03/blog-post_23.html

 

traducere din limba greacă de

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

_____________

Sursa – http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2018/03/06/catre-acei-preoti-monahi-si-mireni-care-sustin-ca-nu-mai-este-har-in-biserica-ortodoxa-romana-si-sustin-invaliditatea-tainelor-acesteia/