Ca un ne-specialist în domeniul juridic voi face un rezumat a ceea ce tocmai am aflat:
1. Conform studiului făcut de doamna avocat Iulia Tipa, cu care deja am luat legătura, cei care ne-au judecat și caterisit, precum și cei care vor să caterisească alți preoți români au o mare problemă legală, căci Regulamentul Instanțelor de Judecată al BOR NU a fost aprobat vreodată de statul român.

2. Legea cultelor în mod imperativ cere ca orice regulament de organizare al unui cult, precum și normele lui canonice să fie aprobate în mod expres prin Hotărâre de Guvern.

3. B.O.R. nu a cerut aprobarea decât a Regulamentului ei de funcționare, nu și al celui de Judecată. Așadar legea sau regulamentul după care noi am fost judecați și caterisiți este ILEGALĂ în România, nefiind aprobată de statul român.

4. În consecință, episcopiile nu au dreptul legal sau mai bine zis săvârșesc o faptă penală dacă judecă pe cineva potrivit unui Regulament neaprobat de stat. În fapt, DEJA s-a săvârșit ilegalitate pasibilă de pedeapsă penală prin judecarea și caterisirea mea și a ieromonahului Onisim Banu.

5. Dacă judecau după legile Sfinților Părinți, Canoanele erau de partea noastră, deci pierdeau oricum ecumeniștii, dar ne-au judecat după Regulamentul Instanțelor de Judecată al BOR, care este ILEGAL, nefiind aprobat de stat. Pe baza lui NU AVEAU VOIE să organizeze consistorii, să facă judecăți și să ia hotărâri de pedepsire a noastră.

Asta este ce am înțeles eu pe scurt. Cred că cel mai simplu este anularea hotărârii de caterisire. În caz contrar vorbim – în cazul nostru, primii doi ”caterisiți” de ecumeniști – de posibilitatea clară de deschidere a unui dosar penal la adresa episcopului Andrei și a întregului Consistoriu Eparhial care a judecat și decis în mod ilegal.

Doamna avocat m-a asigurat că încă bomba cea mare contra ecumeniștilor nu a fost scoasă la iveală. Aceștia sunt fărădelege și înaintea lui Dumnezeu, dar și înaintea LEGILOR României.
Slavă Domnului pentru toată binecuvântarea pe care ne-o dă! Să o miluiască și să o umple de harul Său pe doamna Iulia și pe toți apropiații și colaboratorii ei!
Lupta de-abia începe, iar cel mai important este că Hristos este cu noi!

pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu

________________

Sursa – http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2017/02/22/vesti-extraordinar-de-bune-consistoriile-eparhiale-sunt-ilegale-judecarea-si-caterisirea-noastra-poate-aduce-sanctiuni-penale-asupra-ecumenistilor-celor-fara-de-lege/