V-ați întrebat vreodată din ce a fost împletită cununa lui Hristos? Mulți vor spune: din spini ! Dar nu orice fel de spini, ci din spin târâtor! Această specie este fără floare, fără frunze… numai niște nuiele elastice, pline cu spini ascuțiți, care se întindeau în tot pietrișul și bolovănișul drumurilor din Ierusalim.

E atât de dureros încât de te-ar înțepa în picior, imediat s-ar umfla și s-ar înnegri locul, de parcă acel spin ar fi otrăvit… iar în vremea aceea, ca să fie scos de către un doctor, ar trebui să fie scos cu o bucată din locul în care s-a înfipt pentru că altă posibilitate nu există.

Gândiți-vă acum: cununa lui Hristos a fost împletită din trei nuiele de spin târâtor care aveau patruzeci și doi de spini! Iată mărturia lui Sotirios Crotos, unul din cei șaptezeci de ucenici și unul dintre cei care au ajutat la coborarea de pe Cruce a lui Hristos (Sotirios Crotos, înainte să-L întâlnească pe Hristos practicase medicina):

,,…Coroana de spini era foarte îndesată pe cap. Am zis în gând : ”Doamne ajută-mă!” Mi-a dat în gând să torn ulei de jur împrejurul ei, pe dedesubt. Am turnat și cele trei nuiele de spin târâtor au ieșit, LĂSÂND SPINII ÎNFIPȚI ÎN CAP…

Doamne Dumnezeule, tot capul era numai cheaguri de sânge, amestecate cu păr. I-am spălat capul, l-am masat ușor cu ulei de migdale și am cules ușor toți spinii, LĂSÂND ÎN URMA LOR GĂURI, CU TOTUL PATRUZECI ȘI DOI. L-am uns cu uleiuri aromate și mirodenii. L-am pieptănat. Fața și gâtul erau numai șiroaie de sânge, iar barba plină de scuipat.

Ah ! Spatele, tot spatele, de la umeri la brâu era o masă de carne. În douăzeci și șase de ani de practică a medicinii am întâlnit bolnavi rupți, flagelați,arși de vii, cu ochii scoși, ciopârțiți, bătuți, jupuiți, dar n-am întâlnit un spate așa de sfărâmat și fărâmițat.

Vai ! Câtă durere a putut răbda fără murmur! Nu e de mirare, că la fiecare pas cădea….”

Deci cine putea să bea acest pahar al durerii ??? Numai un singur OM.. numai Cel care a venit să ne răscumpere și care a purtat toate crucile și păcatele firii omenești, numai Cel care a împăcat Cerul cu Pământul și pe Om cu Dumnezeu : IISUS HRISTOS.

Și câtă suferință trupească a îndurat, nu aceasta a fost cea mai cruntă !

TREI MARI ȘI IUȚI DURERI A AVUT DOMNUL :

– când i-au întins soldații trupul pe Cruce de I s-au desfăcut toate încheieturile (Crucea fiind mare și trupul Său delicat). Atunci s-a împlinit proorocia lui David: ,,Numărat-au oasele mele”
– când a văzut că nu mulți s-au întors la credință și și-a vărsat sângele în zadar
– când a văzut-o pe Preacurata Maica Sa zdrobită de durere la picioarele Crucii.

RUGACIUNE DE MULȚUMIRE

Mulțumim, Multmilostive Doamne, că ai primit a Te pogorî din înălțimea Sfintei Tale măreții și a Te răstigni de bunăvoie pe Cruce ca să ne scoți pe noi din adâncul iadului și din legăturile păcatului și să ne aduci Duhul Tatălui. Pe Acesta, Preasfinte Dumnezeule, nu-L lua de la noi, nici Preacuratele, Preacinstitele și de Viață Făcătoarele Tale Taine, ci binevoiește a ne curăți, lumina și mântui cu ele, Dumnezeul părinților noștri, și pe noi, păcătoșii, și pe tot neamul nostru mic și mare, viu și adormit. Amin !

 

 

_______________

Cununa lui Hristos

 

.