Creșterea numărului de infecții cu coronavirus din ultimele zile reprezintă „o evoluție explicabilă și așteptată, având în vedere faptul că am avut două etape de relaxare”, afirmă medicul epidemiolog Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, într-un interviu acordat HotNews. 
Cu toate că numărul de cazuri a crescut în ultimele zile, Doina Azoicăi, unul dintre cei mai cunoscuți medici epidemiologi din România, dă un semnal de calm: spune că fenomenele biologice legate de virus sunt în descreștere și că se așteaptă la o scădere în lunile de vară.
Conform medicului epidemiolog, în lunile de vară, cel mai probabil ne putem aștepta la o scădere a cazurilor de infecții, iar valul așteptat la toamnă ar putea fi mai slab decât cel din primăvară, deoarece o parte din populație va fi deja imunizată în mod natural la acel moment – a trecut deja prin boală.
De asemenea, președintele Societății Române de Epidemiologie nu crede că este posibil ca anul acesta să avem un vaccin împotriva virusului: „Nu cred. Chiar și dacă se descoperă, el trebuie testat, siguranța vaccinului trebuie să fie temeinică, nu pot fi arse etapele”.
În pofida celor care continuă să susțină că ne paște un al doilea val și că riscul creșterii infectărilor este tot mai mare,  Doina Azoicăi este optimistă și spune că tabloul pe care îl prevede pentru perioada următoare este o scădere a numărului de cazuri: „Acesta este tabloul pe care eu îl prevăd – va fi o scădere, probabil în aceeași manieră, în ‘dinți de fierăstrău’, cum a fost mare parte din evoluția fenomenului până acum în România. Această evoluție nu este nimic altceva decât reflectarea modului în care populația aplică măsurile, mai mult decât evoluția sau ciclul natural al virusului”.
Chiar dacă numărul de cazuri a crescut în ultimele zile, medicul epidemiolog Doina Azoicăi nu își pierde optimismul în ceea ce privește evoluția din următoarea perioadă: „Cam așa s-a estimat de la începutul fenomenului în România – că în jur de 1 iulie o să putem să ne așteptăm la o perioadă mai stabilă, în limita unor cazuri mai reduse. Pentru că este și un fenomen biologic de scădere a agresivității virulenței, a capacității de diseminare a virusului. Care ține de fenomenul biologic. Pentru că în toate evenimentele acestea epidemiologice, sunt etape de apariție, de creștere, descreștere și menținere la un nivel controlabil. Asta este normal, biologic. Inclusiv virusul acesta este un factor biologic”.
Un alt argument adus de Doina Azoicăi este acela că „Noi, în momentul de față, suntem în etapa de descreștere biologică a fenomenelor. Suntem la un moment în care presupunem, nu este o certitudine, dar prespunem că și condițiile climatice ne ajută, cu toate că nu s-a certificat faptul că radiațiile ultraviolete și căldura împiedică transmiterea virusului. Dar totuși, este un virus respirator. În timpul verii avem circulație de virus gripal, dar nu avem cazuri care să fie îngrijorătoare”, spune medicul epidemiolog pentru Hotnews.
___________