Publicăm mai jos un cuvânt primit de la părintele Sava Lavriotul (o transcriere după o scurtă înregistrare) în care a fost rugat să ne spună un cuvânt folositor pentru înfruntarea corectă a ereziilor, pentru a mărturisi încă o dată învățătura ortodoxă ce ni s-a predat de către Sfinții Părinți și pentru a arăta că se înșeală cei care spun că părtașia la erezie ar fi permisă în Ortodoxie.

“Cei care spun că Canonul 15 este opțional deoarece nu are epitimii și nimeni dintre ortodocșii care s-au cuminecat cu ereticii n-a primit epitimii, trebuie să știe că aceasta este o minciună.

Avem mai multe situații. Prima situație o spune Sfântul Atanasie cel Mare, în această scrisoare către episcopul Rufinian, unde se referă la preoție. Acolo vedem că pe cei dintâi care au început să propovăduiască ereziile, după ce s-au pocăit nu i-au mai lăsat să fie episcopi, în timp ce preoții care s-au împărtășit cu ereticii au spus că nu au întrerupt comuniunea ca să protejeze turma, ca să nu vină în locul lor un eretic pe față. Pe aceștia nu i-au pedepsit. Ci i-au lăsat în locurile lor, în scaunele lor. Cu toate acestea i-au trecut prin judecată bisericească, prin cercetare sinodală, ceea ce înseamnă că au făcut greșeală. Dar i-au lăsat în locurile lor deoarece au avut bună-dispoziție, după scopul lor. Așa că ceea ce se spune despre ortodocșii care s-au împărtășit cu ereticii înainte de a fi judecați: că nu au avut niciodată canon (pedeapsă) – este greșeală.

Și în al doilea rând, se spune despre Canonul 15 că nu conține epitimie. Și totuși conține. Spune Canonul că cei care întrerup comuniunea cu ereticii înainte de cercetarea sinodală, nu numai că nu fac schismă, dar izbăvesc Biserica de schisme și erezii. Ce înseamnă aceasta? Dacă cei care întrerup comuniunea cu ereticii protejează Biserica de schismă, cei care nu întrerup comuniunea cu ereticii ce fac? Fac schismă! Schisma nu se sancționează, nu se pedepsește? Este foarte clar că cei care nu întrerup comuniunea cu ereticii sunt schismatici, sunt în afara Bisericii și cea mai mare epitimie, canonul cel mai mare este că fac schismă.

Sfântul Grigorie Palama niciodată nu s-a împărtășit cu Kalekas și nici cu cei care l-au pomenit pe Kalekas. De aceea l-au băgat la închisoare, pentru că a întrerupt total comuniunea cu erezia.

Deci există anumiți oameni care spun că este greșeală să nu avem comuniune cu aceștia care se consideră că sunt ortodocși, dar se găsesc în comuniune cu episcopul eretic, aducând drept argument al doilea Canon al Sfântului Atanasie cel Mare (epistola către Rufinian). Există în istoria Bisericii ceva care să sprijine ceea ce spun aceștia? Nu, bineînțeles că nu. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: “Dușmani ai lui Hristos sunt ereticii, dar și cei care sunt în comuniune cu aceștia”. Sfântul Vasile cel Mare spune că: “Nu sunt dușmani ai lui Dumnezeu numai ereticii, dar și cei care se consideră ortodocși dar sunt în comuniune cu ei”. De aceea Canonul 2 al Sinodului din Antiohia spune că cel care este în comuniune cu cel neîmpărtășit, și acesta este neîmpărtășit (vase comunicante) și se referă atât la ereticii condamnați și, după cum vedem la Sfântul Vasile cel Mare, la Sfântul Teodor Studitul și la alți Sfinți Părinți, se referă și la ereticii care nu sunt condamnați sau caterisiți (în cazul clericilor).”

_____________

Sursa – https://ortodoxlogos.ro/2022/05/13/gheron-sava-lavriotul-despre-intreruperea-totala-a-comuniunii-cu-ereticii-in-lumina-sfintelor-canoane-si-a-sfintilor-parinti/

.

.

CITEȘTE, IA AMINTE ȘI DĂ MAI DEPARTE !!!

.

Puteți descărca acest text în format electronic pdf de aici –

Pr. Justin Pârvu – ”Este vremea muceniciei”

.
.

DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE  –  CÂT MAI POȚI !!!

.

CĂUTAȚI ORICE CUVÂNT ORI EXPRESIE CARE VĂ INTERESEAZĂ DIN ACEST SIT, TASTÂNDU-L ÎN 

SECȚIUNEA ”CĂUTARE”

DIN PARTEA DREAPTĂ-SUS, APOI APĂSAȚI TASTA ENTER,

DACĂ FOLOSIȚI UN CALCULATOR (LAPTOP SAU DESKTOP),

SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE AȘA CUM ARATĂ IMAGINEA DE MAI JOS:

DACĂ FOLOSIȚI UN TELEFON MOBIL (SMARTPHONE),

SECȚIUNEA ”CĂUTARE” ESTE LA FINALUL ORICĂRUI ARTICOL DIN SITUL

ROMANORTODOX.INFO 

DEASUPRA SECȚIUNII ”ULTIMELE ARTICOLE”,

AȘA CUM SE VEDE ÎN IMAGINEA DE MAI JOS:

.

.

SĂ NE FIE DE FOLOS!

.

MĂRTURISEȘTE ADEVĂRUL, FĂ-ȚI DATORIA DE CREȘTIN,

DE A-ȚI IUBI APROAPELE CA PE TINE ÎNSUȚI,

ACUM, ASTĂZI, CÂT SE MAI POATE!!!

.

AȘA SĂ NE AJUTE DUMNEZEU !

.