Iată, dragii mei, câteva învățături ale marelui voievod al neamului, Neagoe Basarab cel Sfânt, neprețuite mărgăritare duhovnicești lăsate fiului său Teodosie, care urma tatălui său la domnie. Fiind la polul opus operei lui Machiavelli, această lucrare este una de tezaur ortodox al neamului românesc. Aceste învățături nu mai au nevoie de nici o explicație sau intervenție, sau poate doar unele îndrumări scurte unde este nevoie, noi lăsându-vă în cele ce urmează să le savurați dulceața duhovnicească, neprețuita înțelepciune și adâncimea ortodoxiei în opera sa. Dar să vedem câteva îndemnuri ale marelui voievod către fiul său:

–   “…..de aceea se cere domnitorului să fie o persoană curată, care se ține departe de păcatul curviei…’’

-“Drept aceia (fiul meu) ia aminte cu înțelegere și cu socoteală și vezi că de vei călca legea și poruncile lui Dumnezeu nu le vei umplea, deacii măcar de ai birui toată lumea și de ți s-ar pleca toți împărații lumii aceștia ție, și de s-ar scula cu toată puterea lor, să-ți fie ție într-ajutor, nici un folos nu-ți va fi, nici nu-ți va putea ajuta cineva.” – domnitorul vrând aici să evidențieze deșertăciunea ajutorului omenesc în absența celui dumnezeiesc și importanța vitală pentru suflet a păzirii poruncilor lui Dumnezeu.

– “Iubitul meu fiu, mai înainte de toate se cade să cinstești și să lauzi neîncetat pe Dumnezeu cel mare și bun și milostiv și ziditorul nostru cel înțelept, ziua și noaptea și în tot ceasul și în tot locul.”

– “Vorbele cele rele strică și putrezesc năravurile cele bune”.

– “În sfintele lui Dumnezeu biserici, așijderea să aduceți lui Dumnezeu jertfa cea făr de sânge și să vă pricestuiți sfintelor și celor fără de moarte, dumnezeieștilor taini ale lui Hristos.” – referindu-se aici la marea importanță a Sfintei Liturghii, care trebuie adusă la vremea rânduită și de îndreptarea omului către Sfintele Taine ale Bisericii, fără de care nu ne putem mântui și nu putem dobândi împărăția lui Dumnezeu. 

– “Drept aceea, iubitul meu fiu, să fii milostiv tuturor oamenilor și tuturor gloatelor, care ți le va da Dumnezeu pe mâna ta……..”

– “Și satana era domnul îngerilor, iară pentru trufia lui căzu… Așijderea și fiestece domnu semeț și nemilostiv, va cădea și nu se va scula”. – punând în valoare aici virtutea smereniei pe care trebuie să o aibe orice creștin, cu atât mai mult un domn creștin, în opoziție cu păcatul mândriei, care duce la cădere și care a pricinuit și căderea unora dintre îngeri.

– “Să nu ți se înalțe inima, nici să te trufești de limbile și de noroadele cele multe, că de la Dumnezeu fu dată puterea voastră și biruința de la Cel de Sus.” – abordând aceeași temă a smereniei creștine.

– “Iar de nu-ți va fi grija de poruncile lui Dumnezeu, nici vei băga de seamă învățătura mea, păzește-te și te ferește, să nu pățești cumva, cum au pățit mulți împărați pentru neîngrijirea și nechibzuirea lor, cum fu Solomon, fie Rovoam și Avesalim și alții mulți, și au căzut de la Dumnezeu și și-au scurtat viața, și împărățiile lor rău s-au petrecut și s-au cheltuit”.

     Vedem așadar, dragii mei frați, un exemplu prea grăitor de educație creștină, dreptmăritoare, dată de marele, dar și smeritul voievod, fiului său. Vedem totodată și o mărturisire a dreptei credinte, precum și o mărturie vie a sfințeniei vieții voievodului. Părinților din zilele noastre, luați aminte și educati-vă pruncii în frica și dragostea de Domnul. Tineri, învățați istoria neamului românesc și întoarceți cărările voastre către valorile creștine și către virtute. Căci virtutea creștină a fost caracteristica de temelie a acestui neam, și românul, prin asta s-a făcut cunoscut popoarelor lumii: prin a fi blând, iubitor de Dumnezeu și de frați, credincios, bun, iubitor de străini, ospitalier, viteaz, curajos, dârz, chibzuit în toate, înțelept. Numai așa vom reînvia din moartea păcatelor și numai așa vom dobândi dragostea lui Dumnezeu și mântuirea neamului românesc, prin această cale de dobândire a virtuții și de practicare a sfințeniei vieții, precum și de formare a unui tineret sănătos, cu reale valori la care să se raporteze. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu, cu al său Har și cu iubirea Sa de oameni.

.

Cu dragoste pentru toată făptura, Pr. Andrei