Cum știi dacă viețuiești după voia lui Dumnezeu?

Iata un semn: daca te întristezi pentru un lucru oareca­re, înseamnă ca nu te-ai predat pe deplin voii lui Dumne­zeu, chiar daca tie ti se pare ca vietuiesti dupa voia Lui.

Cine vietuieste dupa voia lui Dumnezeu, acela nu se in­grijeste de nimic.

Si daca are nevoie de vreun lucru, se preda pe sine in­susi si lucrul de care are nevoie lui Dumnezeu. Si chiar daca nu-l dobandeste, ramane la fel de linistit, ca si cum l-ar avea.

Sufletul care s-a predat voii lui Dumnezeu nu se teme de nimic: nici de furtuna, nici de talhari, DE NIMIC. Si orice i s-ar intampla, el spune: „Asa I-a placut lui Dumne­zeu”. Daca e bolnav, gandeste: „inseamna ca am nevoie de boala, altfel Dumnezeu nu mi-ar fi trimis-o”.

Si asa se pastreaza pacea in suflet si in trup.

*

Cine-si face griji pentru sine insusi, acela nu se poate preda pe sine voii lui Dumnezeu, astfel ca sufletul lui sa aiba pace in Dumnezeu.

Dar sufletul smerit se preda voii lui Dumnezeu si vietu­ieste inaintea Lui cu frica si iubire: cu frica, ca sa nu intris­teze cu nimic pe Dumnezeu; cu iubire, caci sufletul stie cat de mult ne iubeste Domnul.

*

Lucrul cel mai bun este sa te predai voii lui Dumnezeu si sa induri intristarile cu nadejde. Iar Domnul, vazand intristarea noastra, nu ne va da niciodata peste puterile noastre.

Dar daca intristarile noastre ne par mari, aceasta in­seamna ca nu ne-am predat inca voii lui Dumnezeu.

*

Sufletul s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu intru toate si se odihneste in El, pentru ca stie din experienta si din Sfanta Scriptura ca mult ne iubeste Domnul si veghea­za asupra sufletelor noastre, ca toate sa se faca vii prin ha­rul Sau in pace si iubire.

Cine s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu, acela nu se intristeaza de nimic, chiar daca ar fi bolnav, sarac si pri­gonit. Sufletul stie ca Domnul poarta grija de noi cu mi­lostivire. De lucrurile Domnului da marturie Duhul Sfant, pe Care sufletul il cunoaste. Dar cei mandri si neasculta­tori nu vor sa se predea voii lui Dumnezeu, fiindca le place sa-si faca voia lor, lucru atat de vatamator pentru suflet.

Marele Pimen zicea: „Voia noastra este zid de arama intre noi si Dumnezeu si nu ne lasa sa ne apropiem de El sau sa vedem mila Lui”.

*

Intotdeauna trebuie sa cerem de la Domnul pacea su­fletului ca sa implinim mai usor poruncile Domnului; fi­indca Domnul iubeste pe cei ce se straduiesc sa impli­neasca voia Lui si astfel ei afla mare odihna in Dumnezeu.

Cel ce implineste voia lui Dumnezeu e multumit de toate, chiar daca e sarac, bolnav sau se chinuie, pentru ca il veseleste harul Domnului. Dar cel nemultumit de soarta lui, care murmura pentru boala lui sau pentru cel care l-a suparat, acela e bine sa stie ca in el se afla un duh de man­drie care a luat de la el multumirea fata de Dumnezeu.

Chiar daca e asa, nu te mahni, ci straduieste-te cu tarie sa-ti pui nadejdea in Dumnezeu si cere de la El duh sme­rit; si atunci cand vine la tine smeritul Duh al lui Dumne­zeu, Il vei iubi si-ti vei gasi odihna, chiar de vei avea in­tristari.

Sufletul care are smerenie isi aduce aminte intotdeau­na de Dumnezeu si gandeste asa: „Dumnezeu m-a facut, a patimit pentru Mine, imi iarta pacatele si ma mangaie, ma hraneste si poarta de grija de mine. De ce sa-mi fac atunci griji sau de ce sa ma tem, chiar daca m-ar ameninta moartea?”

*

Domnul povatuieste orice suflet care se preda pe sine voii lui Dumnezeu, fiindca El a zis: „Cheama-Ma in ziua necazului si te voi izbavi, si tu Ma vei preamari [Ps 49,16].

Orice suflet tulburat de ceva trebuie sa intrebe pe Dom­nul, si Domnul il va povatui. Si aceasta mai cu seama in ceas de nenorocire si tulburare; de obicei, insa, trebuie dis­cutat cu duhovnicul, fiindca acest lucru inseamna smerenie.

Bun lucru e a ne invata sa vietuim dupa voia lui Dum­nezeu. Atunci sufletul ramane neincetat in Dumnezeu si are mare odihna; si din aceasta bucurie omul se roaga ca tot sufletul sa cunoasca pe Domnul; sa cunoasca cat de mult ne iubeste si cu cata bogatie ne da Duhul Sfant Care veseleste sufletul in Dumnezeu.

Si atunci sufletul e in intregime drag, pentru ca e in in­tregime al lui Dumnezeu.

*

Domnul Cel Milostiv il povatuieste pe om ca trebuie sa indure intristarile cu multumire. In toata viata mea n-am murmurat o singura data pentru intristari, ci le-am primit pe toate din mainile lui Dumnezeu ca pe un leac mantui­tor si am multumit intotdeauna lui Dumnezeu, si de aceea  Dumnezeu mi-a dat sa indur cu usurinta toate intristarile.

*

Toti oamenii pe pamant indura inevitabil intristari si, desi intristarile pe care ni le trimite Domnul nu sunt mari, pentru oameni ele par de neindurat si ii intristeaza, si  aceasta pentru ca nu vor sa-si smereasca sufletul, nici sa se predea voii lui Dumnezeu.

Dar pe cei ce s-au predat voii lui Dumnezeu, Domnul insusi ii calauzeste cu harul Sau, si ei indura totul cu bar­batie pentru Dumnezeu, pe Care-L iubesc si impreuna cu Care vor fi preamariti in veci.

*

Pe pamant nimeni nu poate scapa de intristari, dar cel ce s-a predat voii lui Dumnezeu, le indura cu usurinta. El vede intristarile, dar nadajduieste in Domnul, si intrista­rile trec.

Cand Maica Domnului statea la picioarele crucii, intris­tarea ei era NECUPRINS DE MARE, pentru ca ea Il iubea pe Fiul ei mai mult decat isi poate inchipui cineva. Si noi stim ca cine iubeste mult, acela si sufera mult. Dupa firea ome­neasca, Maica Domnului n-ar fi putut indura intristarea, dar ea s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu si Duhul Sfant a intarit-o si i-a dat puterea de a indura aceasta intristare.

Si mai apoi, dupa Inaltarea Domnului, Ea s-a facut pen­tru tot poporul lui Dumnezeu mare mangaiere in intristari.

*

Domnul a dat pe pamant pe Duhul Sfant si cel in care Acesta viaza simte in el raiul.

Vei zice poate: „De ce nu este si in mine un asemenea har?” Pentru ca nu te-ai predat voii lui Dumnezeu, ci tra­iesti dupa voia ta.

Priveste pe cel ce-si iubeste voia sa proprie; n-are nici­odata pace in suflet si e mereu nemultumit: „Asta nu e asa, asta nu e bine”. Dar cel ce s-a predat pe sine insusi in chip desavarsit voii lui Dumnezeu, acela are rugaciunea curata in sufletul lui, iubeste pe Domnul, si toate ale lui sunt dragi si placute.

Asa s-a predat lui Dumnezeu Preasfanta Fecioara: „Iata roaba Ta. Fie mie dupa cuvantul tau!” [Lc 1, 38]. Daca am spune si noi asa: „Iata robii Tai, Doamne. Fie noua dupa cuvantul Tau”, cele spuse de Domnul si scrise de Duhul Sfant in Evanghelie ar ramane in sufletele noastre si atunci lumea intreaga s-ar umple de iubirea lui Dumnezeu si cat de minunata ar fi viata pe intregul pamant. Dar, desi cu­vintele Domnului se aud de atatea veacuri in intreaga lu­me, oamenii nu le inteleg si nu vor sa le primeasca. Dar cine traieste dupa voia lui Dumnezeu, acela va fi preama­rit in cer si pe pamant.

*

Cine s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu se preo­cupa numai de Dumnezeu. Harul lui Dumnezeu il ajuta sa ramana intotdeauna in rugaciune. Chiar daca lucreaza sau vorbeste, sufletul lui e preocupat de Dumnezeu, pentru ca s-a predat pe sine voii lui Dumnezeu si pentru aceasta Domnul il are in purtarea Sa de grija.

*

O traditie spune ca, in drum spre Egipt, Sfanta Fami­lie a intalnit un talhar, dar acesta nu le-a facut nici un rau, ci, vazand Pruncul, a spus ca daca Dumnezeu S-ar intrupa, n-ar fi mai frumos decat pruncul acesta; si i-a lasat sa mearga in pace.

Lucru uimitor: un talhar, care de obicei ca o fiara nu cruta pe nimeni, nu a necajit, nici nu a suparat Sfanta Fa­milie. La vederea Pruncului si a blandei Sale Maici, sufle­tul talharului s-a inmuiat si a fost atins de harul lui Dum­nezeu.

Asa s-a intamplat si cu fiarele salbatice care la vederea sfintilor mucenici sau a barbatilor cuviosi se faceau blande si nu le faceau rau. Chiar si demonii se tem de sufletul bland si smerit, care-i biruie prin ascultare si rugaciune.”

FB_IMG_1572289040207

 Sfantul Siluan Athonitul, Intre iadul deznadejdii si iadul smereniei, Editura  Deisis, Sibiu, 2001

___________________

Sursa: https://stranaortodoxa.wordpress.com/2020/05/30/izbavirea-de-intristare-predarea-deplina-in-voia-lui-dumnezeu-sfantul-siluan-athonitul/