În cazul vaccinurilor obligatorii consimţământul pentru imunizare se prezumă ca fiind dat, iar sancţiunile pentru părinţii care refuză vaccinarea copiilor merg de la avertisment şi până la amenzi de 10.000 de lei. Cel puţin aşa a trecut Legea vaccinării de plenul Senatului care a adoptat-o luni cu 99 de voturi „pentru” şi o abţinere.

De asemenea, Legea vaccinării în forma în care a trecut de Senat mai arată că la înscrierea în unităţile de învăţământ va fi solicitată o adeverinţă care să ateste efectuarea vaccinurilor, iar în cazul în care schema nu este completă, este obligatoriu ca în maximum un an copiii să fie imunizaţi.
Important de menţionat mai este şi faptul că senatorii au stabilit ca angajatorii să-şi poată deduce fiscal cheltuielile cu vaccinarea propriilor salariaţi, în timp ce posturile de radio şi televiziune vor fi obligate să promoveze în mod gratuit campaniile de vaccinare ale ministerului de resort.
„Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să promoveze gratuit campaniile de vaccinare ale Ministerului Sănătăţii”, prevede proiectul de lege.
Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
„Vaccinarea este intervenţia medicală cu cel mai înalt grad de eficienţă din istoria omenirii. Spre surpinderea mea, unii medici am văzut că contestă vaccinul. Eu dacă aş fi mai mare aş lua măsuri împotriva acestor medici care contestă această vaccinare care a adus omenirii cele mai mari beneficii”, a spus senatorul PNL Leon Dănăilă în cadrul dezbaterilor generale asupra proiectului de lege.
Medic de familie: „E un mare pas înainte”
„E un mare pas înainte. Am văzut amendamentele adoptate de Senat, au fost chiar mai drastice decât forma care a plecat de la Ministerul Sănătăţii. Practic, nerespectarea prezentei legi care are ca urmare vătămarea corporală sau răspândirea cu bună ştiinţă a bolii atrage de la sine răspunderea penală a părintelui. Cu alte cuvinte, tu ai dreptul să refuzi să-ţi vaccinezi copilul, dar dacă acesta păţeşte ceva sau dacă un altul păţeşte ceva, e răspundere penală. Iar legea, aşa cum e ea acum, stabileşte foarte clar acest lucru”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul de familie Gindrovel Dumitra.
„Legea pune interesul superior al copilului în mijloc, aşa cum e şi în alte state”, a completat acesta.
„Mi se pare grav că nu îşi asuma data de intrare în vigoare a legii”
Însă faţă de varianta trimisă de Guvern la Senat a fost eliminată prevederea ca legea vaccinării să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, fără a se prevedea însă o altă dată.
„Mi se pare grav că nu şi-au asumat şi o dată la care legea să intre în vigoare. Nu este în regulă dacă ei vor să aştepte luni de zile ca să mai moară oameni pe capete, aşa cum se întâmplă acum. Mă tem că nu vor să îşi asume, de fapt, această lege. Ce aşteaptă? Să vină Camera Deputaţilor cu data de intrare în vigoare a legii? E inadmisibil!”, a explicat, pentru „Adevărul”, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.
Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaţilor. Potrivit şefului Comisiei de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, medicul Florin Buicu, legea va ajunge în două săptămâni la Comisie.
„Cel mai probabil va ajunge la noi prin 7 noiembrie. Imi doresc să dăm drumul la dezbateri în comsii imediat, astfel încât cel târziu în luna decembrie să trimitem legea către Preşedinţie. Nu vreau să ne lungim foarte mult, dar trebuie să respectăm termenele procedurale”, a declarat, pentru „Adevărul”, deputatul Florin Buicu.
De asemenea, oficialul a punctat că atâta vreme cât nu există o dată de intrare în vigoare a legii menţionată pe documentul care a plecat de la Senat, actul normativ începe să aibă efecte la trei zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial.
O lege controversată
Prin lege, Ministerul Sănătăţii îşi asumă că va asigura stocuri de vaccinuri pe mai mult de un an. Apoi, proiectul adoptat de Senat prevede că vor fi alocate fonduri pentru informare, dar şi că vor fi daţi bani pentru constituirea unor comisii tehnice la nivel judeţean care să stea de vorbă cu părinţii care refuză vaccinarea.
Scopul legii este să rezolve în primul rând problemele legate de aprovizionarea cu vaccin, a ratei scăzute a vaccinării, care la unele seruri a ajuns la 60% ca acoperire, ceea ce este dezastruos, spun medicii. Asumarea trebuie să fie din toate părţile: şi din partea statului şi din partea medicilor şi din partea părinţilor.
______________