Iată ce putem citi pe catholica.ro, site-ul ereticilor:

30.11.2017, Vatican (Catholica)

„Cu toate că sunt plecat din Roma pentru vizita mea pastorală în Myanmar și Bangladesh, doresc să vă adresez cele mai fraterne urări cu ocazia sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, fratele lui Simon Petru și cel dintâi chemat dintre Apostoli, patron al Bisericii din Constantinopol și al Patriarhiei ecumenice”, scrie Papa Francisc într-un mesaj adresat Patriarhului ecumenic Bartolomeu I la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, 30 noiembrie 2017.

Potrivit tradiției din ultimele decenii, o delegație a Romei merge la Istanbul pentru sărbătoarea Sfântului Andrei, iar una a Patriarhiei ecumenice vine la Roma pentru sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, citim în materialul de pe situl Radio Vatican.

Anul acesta, delegația romană, care se află la Istanbul între 28 noiembrie – 1 decembrie, este condusă de Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Cardinalul a înmânat personal Patriarhului mesajul Papei Francisc, după ce a fost citit la încheierea Sfintei Liturghii din biserica patriarhală Sf. Gheorghe din Fanar.

„Delegația pe care am trimis-o”, afirmă Pontiful în mesaj, „este un semn al solidarității mele spirituale cu rugăciunea voastră de mulțumire și laudă pentru tot ceea ce Dumnezeul nostru cel atotputernic și milostiv a înfăptuit prin mărturia apostolului Andrei”.

„Prin cuvintele și jertfa vieții lor, apostolii au proclamat până la marginile pământului ceea ce ei înșiși au văzut, au auzit și au experimentat: Cuvântul vieții, pe Domnul nostru Isus Cristos, care a murit și a înviat pentru mântuirea noastră. Făcând în așa fel încât vestirea lor să fie și vestirea noastră, intrăm în comuniunea cu Tatăl, prin Fiul, în Duhul Sfânt, fundamentul însuși al comuniunii care deja îi unește pe cei botezați în numele Preasfintei Treimi. Catolicii și ortodocșii, mărturisind împreună dogmele primelor șapte Sinoade ecumenice, crezând în eficacitatea Euharistiei și a celorlalte Sacramente și păstrând succesiunea apostolică a slujirii Episcopilor, simt deja o strânsă apropiere unii față de ceilalți. În această zi, aducând mulțumire Dumnezeului iubirii, ascultând de voința Domnului nostru Isus Cristos și rămânând credincioși învățăturii apostolilor, recunoaștem cât de urgent este să creștem spre comuniunea deplină și vizibilă”.

Papa Francisc a evidențiat în mesajul său comemorarea organizată la Istanbul a vizitei Papei Paul al VI-lea efectuată acum cincizeci de ani la Fanar (25 iulie 1967), când, subliniază Pontiful, regretatul Patriarh Atenagoras l-a salutat pe Episcopul Romei cu aceste cuvinte:

„Să strângem laolaltă ceea ce a fost despărțit, ori de câte ori este posibil, prin fapte în care sunt implicate ambele Biserici, acordând o forță suplimentară chestiunilor referitoare la credință și disciplina canonică pe care le avem în comun. Să conducem dialogul teologic în conformitate cu principiul de împărtășire deplină în ceea ce privește bazele credinței, libertate atât în gândirea teologică, acolo unde aceasta este pioasă, edificatoare și inspirată de corpul principal al Sfinților Părinților, cât și în varietatea tradițiilor locale, așa cum a fost acceptat de către Biserica de la începuturi”.

În același timp, Sfântul Părinte a încurajat continuarea dialogului teologic dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă în ansamblul ei.

„Consensul la care au ajuns catolicii și ortodocșii cu privire la anumite principii teologice fundamentale care reglementează relația dintre primat și sinodalitate în viața Bisericii din primul mileniu poate servi pentru a evalua, chiar și critic, anumite categorii și practici teologice care s-au dezvoltat în timpul celui de-al doilea mileniu în conformitate cu acele principii. Acest consens ne-ar putea permite să avem în vedere o modalitate comună de înțelegere a exercitării slujirii Episcopului Romei, în contextul sinodalității și în slujirea comuniunii Bisericii în actualul context. Această sarcină delicată trebuie îndeplinită într-o atmosferă de deschidere reciprocă și, mai presus de toate, în ascultare față de ceea ce Duhul Sfânt cere Bisericii”.

Referindu-se, în fine, la posibilitățile de colaborare concretă între catolici și ortodocși, Papa Francisc a menționat „îngrijirea creației, coexistența pașnică între popoare de culturi și tradiții religioase diferite” și problematica prezenței creștinilor în Orientul Mijlociu.

În aceste „inițiative comune de la nivel local”, spune Pontiful, „ortodocșii și catolicii pot lucra deja împreună fără să aștepte ziua comuniunii depline și vizibile”.

 

Acestea le grăiește șarpele Francisc: „ortodocșii și catolicii pot lucra deja împreună fără să aștepte ziua comuniunii depline și vizibile”. Vorbele sale ne arată exact în ce stadiu se află ecumenismul. Deși își dorește urgentarea comuniunii depline, căci stăpânul său nichiduță îi bate din pinteni, este foarte mulțumit de manifestarea din prezent a ecumenismului care și-a îndeplinit rolul chiar și fără această comuniune deplină și mai ales vizibilă.Cu alte cuvinte, este exact ceea ce găsim în prezent în biserica ortodoxă ca manifestare ecumenistă, în special după sinodul tâlhăresc din Creta.

Aviz celor care zic că sinodul n-a schimbat nimic. Nici nu este nevoie.Ecumenismul deja și-a atins scopul.

______________

Sursa – http://ortodoxinfo.ro/2017/12/02/papa-francisc-scris-patriarhului-bartolomeu-despre-urgenta-comuniunii-depline-primat-si-sinodalitate-dar-si-ca-ortodocsii-si-catolicii-pot-lucra-deja-impreuna-fara-sa/