Părintele Vasile Savin ne-a trimis următoarea corespondență, pe care a purtat-o în scris, prin telefon, cu diferiți credincioși ortodocși români, în vederea mărturisirii dreptei credințe și a combaterii panereziei ecumeniste.

Întrebarea 1: Sinaxa de la Roman (din 25 ianuarie 2018) a avut vreun caracter schismatic sau anti-ierarhic?

Răspunsul părintelui Vasile: „La Sinaxa de la Roman nu s-a spus că nu mai sunt episcopi ortodocși în lume. Sunt episcopi, iar dacă nu ar mai fi episcopi mărturisitori ortodocși aceasta nu înseamnă că noi suntem în schismă. Noi stăm liniștiți și îi așteptăm pe episcopii mărturisitori, iar dacă ei nu apar, ce vină avem noi?”

Întrebarea 2: Cei care duc lupta împotriva panereziei ecumeniste sunt schismatici?

Răspunsul părintelui Vasile: „Schismatici pot ajunge cei care apelează la un episcop străin, care nu face parte din Sinodul Sfintei Biserici Ortodoxe Române, ca și cum ar fi episcopul lor sufragan (sau eparhiot). Mai mult, nici pe plan local, nici național, în România nici un preot – de exemplu din Mitropolia Moldovei, să zicem – nu poate pomeni un episcop dintr-o altă eparhie. Asta ar însemna tot schismă. Ați auzit de vreun preot de la noi din România să facă aceasta? Nu.

În concluzie: eu, preotul Vasile, am oprit pomenirea mitropolitului eparhiot al Mitropoliei Moldovei, din care și eu fac parte, din motivul știut (propovăduirea pe față a panereziei ecumeniste), dar nu pomenesc alt episcop, ci aștept ca el, mitropolitul Moldovei, să se dezică public, și cu vorba, dar și cu fapta, de ecumenism și de pseudo-sinodul cretan. Iar când el va face aceasta, eu imediat voi relua pomenirea lui! Acestea fiind spuse, de unde s-ar putea vedea că eu aș fi un schismatic? De nicăieri, pentru că nu sunt.”

Întrebarea 3: Care este situația la ora actuală la noi în România?

Răspunsul părintelui Vasile: „Acum este așa: sunt episcopi, preoți, diaconi și mireni. Preoții sunt de două categorii:

a) cei care au oprit pomenirea episcopilor care greșesc în ale credinței; toți acești preoți sunt prigoniți de episcopii lor;

b) preoți care nu au întrerupt pomenirea și care nu sunt prigoniți. Aceștia sunt în comuniune cu episcopii prigonitori și nu sunt fără de vină. Iar ceea ce fac ei nu este după învățătura Sfinților Părinți.

Episcopii sunt la noi numai de un singur fel: niciunul nu a oprit pomenirea episcopului superior, pentru că, dacă ar fi oprit-o, inevitabil ar fi fost prigonit.

Aceste lucruri s-au spus la Sinaxa de la Roman și sunt toate corecte, dar nu s-a spus că nu mai sunt episcopi ortodocși în lume.

Și acum, întrebarea firească: de unde reiese că cei care au fost la Roman sunt schismatici? Față de cine, față de ce ar fi ei schismatici? Schisma ar avea loc doar atunci când noi nu am mai recunoaște episcopatul (ca instituție) și ne-am „fabrica” un episcop care să nu facă parte din Sinodul Sfintei Biserici Ortodoxe Române.

Întreb și eu la rândul meu: ați auzit așa ceva din gura cuiva dintre preoții mărturisitori? Dacă ați auzit, spuneți-mi și mie și voi lua atitudine, străduindu-mă să îl ajut să se îndrepte.”

Să ne ajute Bunul Dumnezeu să rămânem statornici în dreapta credință!

 

Părintele Vasile Savin

 

Notă: cele două mesaje au fost publicate cu binecuvântarea părintelui Vasile Savin, în nădejdea folosului lor duhovnicesc pentru cei care le vor citi. Îi mulțumim și îi urăm un post binecuvântat, cu mult har. Blagosloviți și iertați!

Redacția

_________________

Sursa – http://prieteniisfantuluiefrem.ro/2018/02/21/pr-vasile-savin-raspunsuri-scurte-la-unele-acuzatii-inclusiv-la-cea-de-schisma-aduse-preotilor-ortodocsi-romani/