Ziua de 14 februarie a devenit de ceva vreme, o zi pentru consumatorii de cantitate. Sunt multe persoane care, în această zi, se înghesuie când aud de un concurs care are la bază sărutul. Nu contează că nu cunoşti persoana pe care urmează să o săruţi, că eşti lipsit de simţăminte, important e să câştigi premiul. Iar dacă o cunoşti, sau mai mult, dacă o iubeşti, ce rost are să te iei la întrecere cu alţii sărutând? Are, devii penibil.

Dacă iubirea comercială durează doar o zi, negustorii nu stau cu mâinile în sân. Împachetează tot ce au, în inimioare. Iar oamenii sunt dornici să adune cât mai multe inimioare de acest gen. Se cer mai mult astea, decât cele care bat.

E uimitor cu câta lejeritate împrumută românul pseudo sărbători. A iubi înseamnă a fi într-o continuă sărbătoare. Deci, iubirea nu are termen de garanţie, ea nu este valabilă doar o zi.

Sunt posibile astfel de zile pentru că purtăm măşti. Iar sărbătorile de acest gen, întreţin măştile. Cei care nu poartă măşti, sunt dezgustaţi de cum primesc oamenii ziua de 14 februarie. Oamenii fireşti, nu se îndrăgostesc doar pentru că există o zi de acest gen, iar cei ce iubesc, nu iubesc mai aprins pentru că s-a ridicat o zi la rangul de „ziua îndrăgostiţilor”. Se uită că nu sărbătoarea provoacă iubirea, ci iubirea naşte sărbătoarea, ca bucurie a întâlnirii.

Sfântul Valentin, cinstit pe 30 iulie, a fost martirizat pentru că a căsătorit tineri, în secret, în timpul împăratului Claudius al II-lea, iar noi, în această zi, vrem căsătorii de o zi. Menţionăm că împăratul Claudius eliberase un decret prin care interzicea oficierea căsătoriilor soldaţilor, pe motiv că nu putea avea o armată puternică cu soldaţi căsătoriţi. Acest sfânt, luptând împotriva desfrâului impus de împărat, poate fi considerat sfântul căsătoriei.

Eşti considerat depăşit, inactual, demodat, dacă nu săruţi şi îmbrăţişezi în aceasta zi. În ochii celor ce preţuiesc Valentine’s day, sărutul şi îmbrăţişarea sunt lipsite de valoare în celelalte zile. Acest lucru ne aminteşte de serbările păgâne, numite Lupercalia. În cadrul acestor serbări, exista şi obiceiul ca numele tinerilor necăsătoriţi să fie introduse într-o urnă, din care burlacii trăgeau câte un bilet. Conform obiceiului, trebuia să o curteze şi să aibă o relaţie trupească cu ea, în vederea potrivirii pentru căsătorie.

Au fost şi poate mai sunt persoane care au spus că nu e nimic rău în a avea o zi închinată dragostei. Ţinând seama de faptul că dragostea trebuie trăită, nu o putem reduce la o singură zi, pentru că ea nu poate fi consumată.

| Adrian Cocoşilă

Valentine’s Day – idolatrie modernă în haine de sărbătoare…

Un interviu din 2008 cu Părintele Eftimie Mitra:

– Cum vedeţi sărbătoarea „Valentine’s Day” din punct de vedere religios?
– Aceasta face parte din mijloacele de propagandă anticreştină, este o formă de idolatrie modernă în haine de sărbătoare. Există păreri şi sfaturi ale unor mari duhovnici, teologi şi intelectuali ai Bisericii care au făcut numeroase precizări asupra felului în care este percepută, de omul zilelor noastre, această aşa-zisa sărbătoare.

– Ca de exemplu…
– Părintele Cleopa de la Mănăstirea Sihastria, Iustin Parvu de la Mănăstirea Petru-Vodă, Arsenie Papacioc de la Techiorghiol, Savatie Bastovoi, teologii Danion Vasile, Laurenţiu Dumitru, Radu Predă, scriitorii Dan Ciachir, Claudiu Târziu, Răzvan Codrescu şi alţii fac o distincţie clară între ce reprezintă Valentine’s Day şi ce înseamnă o sărbătoare religioasă. Această zi a „îndrăgostiţilor” nu are nimic comun cu Biserica Ortodoxă şi acesta este încă un motiv pentru ca numele Sfântului Valentin să nu fie asociat cu o datină laică prin care se urmăresc afaceri şi coruperea sufletelor slabe. Această „sărbătoare” este foarte mult mediatizată în mijloacele de informare, în mod special la televizor. În spatele acestei campanii publicistice sunt interese ale unor firme producătoare a tot felul de jucarioare său obiecte ce pot fi oferite cadou cu acest prilej. În apropierea zilei de 14 februarie în unele magazine său pe la tarabe cresc preţurile la căţeluşi de pluş şi inimioare de bumbac. Apar amoraşi şi felicitări colorate la preţuri mult mai mari decât în alte perioade ale anului şi multe altele. Aceasta nu ar fi o problemă atât de mare dacă totul s-ar limita la un simplu cadou, comerţul există din cele mai vechi timpuri. Şi gesturile frumoase sunt binevenite uneori, mai ales atunci când, printr-un lucru, cât de mărunt ar fi el, ai reuşit să faci cuiva o bucurie.
În zilele din preajma lui 14 februarie scad preţurile la unele restaurante, localuri de noapte şi hoteluri. Acest lucru nu e întâmplător. În felul acesta localurile respective devin suprasolicitate. Acum nu mai vorbim de un simplu gest sentimental nevinovat, ci de păcat în felul cel mai urât posibil. Ei numesc asta dragoste, dar nu e dragoste, ci desfrâu, e o formă vicleană în care diavolul corupe sufletul spre păcat. În Occident sau în America mulţi dintre realizatorii relamelor cu „Valentine’s Day” sunt practicanţi ai tantrei yoga sau membri în diferite secte oculte, aceiaşi care produc şi filmele erotice. Această lume care se pretinde a fi „civilizată” este o lume a idolatriei, o lume în care banul, dorinţa de putere, de a avea cât mai multă influenţă, dorinţa de a-ţi satisface poftele, precum şi eul propriu sunt mai presus decât Dumnezeu şi învăţătura Bisericii. Omul occidental nu mai e un om liber, a devenit robul propriilor instincte negative, al propriilor sale vicii. Dacă îi vorbeşti despre înfrânare te ia în râs şi îţi spune că eşti redus, înapoiat, te consideră medieval. Se iubeşte pe sine mai mult decât pe Dumnezeu. Diavolul e mare filozof, ştie el cum să învârtă cuvintele, cum să sucească minţile oamenilor folosindu-se de cuvinte frumoase ca: „dragoste”, „unire”, „pace”, „iubire”, „toleranţă”, „reconciliere” etc. Se foloseşte de aceste cuvinte pentru a corupe suflete. Uneori chiar cu bună ştiinţă omul se lasă ademenit în această capcană, se complace situaţiei fără a mai dori să lupte cu păcatul. Această „cultură”, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, o acceptăm şi noi, de multe ori fără s-o conştientizăm.
Într-o poezie scrisă în închisoarea de la Aiud, poetul Radu Gyr spunea: „înfrânt nu eşti atunci când sângeri,/ nici ochii când în lacrimi ţi-s,/ adevăratele infrângeri/ sunt renunţările la vis”. Acest martir al neamului a avut un vis măreţ, şi anume de a-i sluji lui Dumnezeu, de a-şi păstra sufletul curat. Nu l-a deranjat că a fost ocărât şi batjocorit, a suferit şi a răbdat cu bărbăţie rămânând un exemplu viu pentru fiecare dintre noi. Azi nu ne obligă nimeni să ne pierdem sufletul, nu ne bate şi nu ne închide nimeni, ci efectiv am renunţat de bună voie la acest vis măreţ de a ne păstra sufletele neîntinate. Omul occidental a devenit „civilizat”, nu mai are nevoie de astfel de modele. Ei au ca modele de viaţă diferiţi artişti şi cântăreţi, dar care au o viaţă viciată. Nu au ei nevoie de adevăraţii sfinţi. Strigă în gura mare că îl sărbătoresc pe Sfântul Valentin, iar ei nu ştiu ce este un sfânt, cum a trăit un sfânt, cum au luptat sfinţii cu propriile patimi sau în ce constă sfinţenia vieţii lor. Oare câţi dintre cei care fac reclame TV cu „Valentine’s Day” au citit vieţile sfinţilor, patericul său filocalia?
– În unele şcoli se fac serbări şi spectacole cu acest prilej.
– Nu mă miră, dacă au ajuns să predea în şcoli sexologie, iar acum vor să scoată religia! Totul depinde de profesorii respectivi, cum pun aceştia problema. Sunt şi între ei de diferite orientări, unii mai umanişti, alţii, raţionalişi, alţii, mai cu dragoste de Dumnezeu şi aşa mai departe. Un rol în viaţă următoarei generaţii îl are educaţia tinerilor de azi. Copiii sunt tot copii, preferă să asculte de propriile porniri pe care şi le hrănesc la televizor şi ascultând muzică, citind române de dragoste sau uitându-se la telenovele. Pentru cine este uşor influenţabil în plan sentimental acestea pot fi foarte periculoase, iar cei lipsiţi de afecţiune sau bolnavi de gelozie pot rămâne cu diferite traume. Majoritatea acestor situaţii sunt întâlnite la adolescenţi şi de aceea asupra lor reclamele cu „Valentine’s Day” au cel mai mare impact. Sepctacolele şi serbările organizate prin licee sunt făcute, în majoritatea cazurilor, la iniţiativa elevilor. Ar fi bine ca profesorii şi părinţii copiilor să fie atenţi la toate aspectele, cauzele şi consecinţele anumitor manifestări, la ce oră se termină spectacolul, unde şi cu cine merge copilul după terminarea acelui spectacol, dacă în acel cadru nu se încalcă anumite reguli morale etc. Să fie cu băgare de seamă şi la felul în care se implică în educaţia copiilor, căci în timpurile noastre în această privinţă trebuie acţionat cu înţelepciune. Din păcate se sărbătoreşte „Valentine’s Day” în aproape toate liceele, în timp ce în urmă cu aproximativ o lună, de 15 ianuarie, în multe licee nu s-a citit nici măcar o poezie de Mihai Eminescu. Încetul cu încetul, marile noastre valori naţionale sunt date uitării. Tot mai puţin auzim vorbindu-se prin şcoli şi prin unele mijloace de informare despre Mihai Viteazul, Eminescu, domitorii Brâncoveni, Avram Iancu, Horea, Cloşca, Crişan, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Petru Rareş şi alte astfel de valori naţionale pe care nu avem voie să le dăm uitării. Nu ar fi rău dacă valorilor noastre naţionale li s-ar acorda mai multă atenţie, dacă nu în mass-media, măcar în şcoli. Profesorii să-i stimuleze pe copii şi în această privinţă.
– Spuneaţi că în mod greşit numele de Sfântul Valentin e asociat zilei îndrăgostiţilor. Se spune că acest sfânt e protector al dragostei.
– Au făcut occidentalii şi sfinţi protectori ai televiziunii şi ai internetului, prin care se răspândeşte multă informaţie necreştină sau chiar anticreştină. De multe ori când îţi accesezi căsuţa de e-mail apar reclame cu Harry Potter său imagini necuvincioase. În Africa şi în Asia peste 90% din informaţia religioasă este pagână, zei şi zeiţe care umplu aproape toate site-urile postate în acea parte a lumii. Informaţie creştină e foarte puţină pe internet, procentual vorbind. Iată câteva motive care arată că nu e potrivit ca să pui un sfânt drept protector al internetului sau televiziunii. La fel de nepotrivit este ca acestei zile a îndrăgostiţilor să-i asociezi un nume de sfânt. Nici cuvântul dragoste nu ar trebui asociat cu aceasta. Dragostea este o virtute, îţi dă putere să rabzi, să fii mai îngăduitor, să te jertfeşti, să te aproprii mai mult de cel de lângă ţine, să ai credinţă, să ierţi.
– Cum vedeţi o dragoste curată între doi ţineri?
– Fără viciu. Dacă doi tineri, ajungând la bătrâneţe, se vor iubi cu aceeaşi intensitate ca în tinereţe, putem spune că dragostea lor este curată. Sfântul Apostol Pavel spune că „dragostea nu moare niciodată”. Multe familii tinere se despart la puţin timp după căsătorie, aceasta pentru că ei doar s-au plăcut. Între ei a fost o atracţie fizică, trupească şi, probabil, sentimentală, care în timp s-a stins. Ei trăiau cu impresia că se iubesc, dar, de fapt, ei doar se plăceau. Dacă se iubeau cu adevărat, dacă între ei ar fi fost o dragoste curată fără pic de patimă nu ajungeau la divorţ, şi-ar fi completat reciproc neputinţele, treceau împreună peste toate greutăţile, rămânând alături până la sfârşitul vieţii.
– Ce ne puteţi spune despre Sfântul Valentin?
– Sfântul Valentin a fost ostaş în armată romană. Pentru a înţelege mai bine însemnătatea faptelor sale, motivul pentru care a fost trecut în rândul sfinţilor, trebuie să ţinem seama şi de contextul istoric din perioada în care a trăit. În Imperiul Roman creştinismul era considerat o religie periculoasă deoarece multe dintre învăţăturile Bisericii erau în contradicţie cu modul de viaţă şi religia împăraţilor şi ale dregătorilor acestora. Religia oficială a romanilor înainte de Hristos şi până la Sfântul Constantin cel Mare, în secolul al IV-lea, nu ţinea seamă de moralitate, ci în centrul vieţii lor era plăcerea, apatia, punând mereu la îndoială tot ceea ce era discutabil. Din acest motiv şi-au făcut idoli în funcţie de patimile pe care le aveau. Un astfel de idol era şi zeiţa Venus, întâlnită în mitologia elenă cu numele de Afrodita. Aceasta era considerată la romani zeiţa dragostei şi avea un fiu făcut din plăcere trupească, al cărui nume era Cupidon. Venus era reprezentată ca o femeie frumoasă şi atrăgătoare, iar Cupidon, un tânăr frumos cu chip îngeresc, care trăgea cu arcul în inimile tinerilor îndrăgostiţi. Aceşti zei erau o pildă de moralitate, iar cultul lor promova desfrâul atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în cadrul anumitor serbări, spectacole şi piese de teatru. În acea perioadă, în Imperiul Roman, creştinismul exista în clandestinitate, unii împăraţi ca Nero, Diocletian, Traian porneau prigoane împotriva creştinilor. În învăţătura creştină era instituită Taina Cununiei ca sfinţenie a vieţii. Pe lângă caracterul sfinţitor al cununiei, prin aceasta se impuneau şi anumite principii morale, femeia devenind astfel un partener de viaţă pentru bărbat, ei făgăduindu-şi fidelitate unul altuia. Sfântul Valentin era preot creştin şi preţuia mult învăţătura Bisericii. A luptat pentru ca romanii să se căsătorească, ceea ce i-a deranjat pe comandanţii de oşti. Aceştia cultivau foarte mult cultul desfrâului, preferând ca soldaţii romani să nu se căsătorească pentru că mulţi dintre ei nu mai plecau la oaste, dorind să rămână acasă cu nevestele lor. Sfântul Valentin era un mărturisitor neînfricat al credinţei sale şi astfel convertea mulţi soldaţi la creştinism şi îi îndruma să îşi intemeieze o familie. El însuşi făcea căsătorii în ascuns. Din acest motiv a fost persecutat de către comandanţii de oşti, sfârşind cu o moarte martirică. Sfântul Valentin nu a fost un adept al zeiţei Venus şi nici al lui Cupidon, ci, dimpotrivă, pe camarazii săi de oaste pe care i-a încreştinat îi îndemna să arunce acele zeităţi sau să le spargă pentru a nu fi pricină de ispitire. Cu atât mai mult numele său nu merită să fie asociat cu toate afacerile şi imoralităţile ce se ascund în spatele propagandei cu „Valentine’s Day”. Este o impietate ca numele său să apară lângă idolul Cupidon, făcându-se astfel confuzii mari în rândul multora dintre aceia care poate nu au reuşit să afle mai multe despre adevăratul Sfânt Valentin, cel care a vieţuit în perioada creştinismului primar.

| Crisana.ro

 

Într-o regiune din Rusia a fost interzisă sărbătoarea Valentine’s Day, sărbătoarea desfrâului papistaş

Guvernul regiunii Belgorod din vestul Rusiei a anunţat că se opune celebrării în spaţii publice a Valentine’s Dayo sărbătoare care contravine culturii ruse”. ”Suntem contra implantării sărbătorilor papistaşe în regiunea noastră”, unde 97% din populaţia locală este ortodoxă, a declarat Nikolai Bezlutski, membru în administraţia regiunii Belgorod. “Însă cei care vor dori să sărbătorească Valentine’s Day în intimitate, o vor putea face. Nicio pedeapsă nu a fost instituită”, a adăugat responsabilul rus. Nicio petrecere nu este prevazută la Universitatea Belgorod, care va celebra pe 15 februarie “ziua tinerilor ortodocşi”, a declarat Alexandre Pyj, purtătorul de cuvânt al universităţii. “Dacă studenţii vor dori să petreacă între ei de Valentine’s Day, nu există nicio obiecţie”, a adăugat aceeaşi sursă. Printr-un document intitulat “Măsuri pentru asigurarea securităţii spirituale a regiunii Belgorod”, autorităţile din aceasta zonă au decis “să nu autorizeze petrecerile de Valentine’s Day şi de Holloween în stabilimentele culturale, educative şi alte administraţii orăşeneşti şi departamentale din această regiune”. Aceeaşi directivă vorbeşte despre necesitatea organizării “unei prezentări explicative în mass-media din regiune care să prezinte particularităţile acestei sărbători ce contravine culturii ruse”. Acest document a fost aprobat în martie 2010 de către guvernul regional şi de arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Ruse din Belgorod. Puţin cunoscută până în urmă cu 10 ani, sărbătoarea de Valentine’s Day reprezintă în prezent o adevărată mană cerească pentru comerţul din Rusia. Magazinele vând numeroase cărţi poştale şi obiecte în formă de inimă, iar restaurantele le propun clienţilor meniuri speciale cu ocazia acestei sărbători. În 2008, Svetlana Medvedeva, soţia presedintelui rus Dmitri Medvedev, a lansat o ofensivă împotriva acestei sărbători importate din Occident, lansând o versiune alternativă şi “100% rusească”, denumită “ziua familiei, a dragostei şi a fidelităţii”, care este celebrata pe 8 iulie.

 

Sursa – http://www.glasulstramosesc.ro/blog/sfantul_valentin_30_iulie_a_fost_martirizat_deoarece_casatorea_tineri_astazi_oamenii_ii_folosesc_numele_ca_prilej_pentru_desfranare/2017-02-14-325