Pe data de 12 mai, se cinstește Sfântul Gherman, patriarh al Constantinopolului. Acest patriarh a  trăit prin anii 700 și a  s-a împotrivit iconoclasmului. Pentru cei care încă mai susțin,  și nu sunt puțini, că încă se mai poate merge la bisericile unde preoții pomenesc ierarhii căzuți în erezie, iată ce spun Sfinții Părinți despre acest lucru. Sfântul Gherman ne explică că preoții care nu fac nimic cu fapta împotriva ereziei, sunt căzuți sub supunere ecumenistă, iar noi trebuie să fugim de unii ca aceștia. Mergând mai departe la slujbele acestor preoți care zic că sunt împotriva ecumenismului, dar nu fac nimic în aceasta privință, cădem pradă demonilor fără să ne dăm seama și încet, încet, garantat, vom deveni ecumeniști. Se observă deja acest gen de creștini care se contaminează de la preoții ecumeniști, deși ei nu văd acest lucru.

Sfântul Gherman, Patriarhul Constantinopolului spune: „Le poruncesc tuturor laicilor, câți sunteți fii adevărați ai Bisericii Sobornicești, să fugiți departe de preoții căzuți în supunere latină (ecumenistă), și nici în bisericile lor să nu vă adunați, și nici cea mai simplă binecuvântare să nu primiți din mâinile lor. Căci este mai bine să vă rugați lui Dumnezeu în casele voastre, decât să vă adunați în biserică cu filolatinii (ecumeniștii)”.

06-02-sf_nichifor_marturisitorulIar Sfântul Nichifor Marturisitorul (+828) zice deasemenea: „Nu se cuvine a intra în bisericile care aparțin ereticilor (ecumeniști filo-cretani) pentru rugăciune sau psalmodiere, căci dacă a intrat erezia, pleacă îngerul păzitor al celor de acolo și acea biserică devine casă obișnuită. Și chiar dacă foarte puțini rămân înlăuntrul Ortodoxiei și a bunei credințe, aceștia sunt Biserica și în mâinile lor se găsește autoritatea și apărarea așezămintelor Bisericii.”

 

 

Sursa: https://invataturilesfintilorparinti.wordpress.com/