De-a lungul istoriei civilizaţiei vestice, librăriile au fost arhiva cunoştinţelor cumulate ale naţiunii şi epicentre ale culturii. Librăriile centrale nu sunt doar clădiri uriaşe ce conţin cărţi, ci şi importante edificii cu arhitectură impresionantă şi artă simbolistică. Librăria Centrală a Los Angeles-ului nu face nici ea excepţie. La o privire mai atentă a artei din interior, am găsit una chiar revelatoare ce descrie filosofia ocultă a celor ce deţin puterea. Vom vorbi despre istoria Librăriei Centrale şi înţelesul ascuns al arhitecturii acesteia.

Construită în 1926, Librăria Centrală este un important reper turistic pentru centrul oraşului Los Angeles. Este sediul unuia din cele mai mari sisteme de librării publice finanţate din lume, Librăria Centrală din Los Angeles (LAPL). Majoritatea declaraţiilor turiştilor descriu design-ul clădirii ca fiind inspirat din Egiptul antic şi arhitectura mediteraneană renascentistă. După cum vom vedea, această alegere a design-ului nu este deloc întâmplătoare, ci mai degrabă aminteşte de învăţăturile şi simbolistica școlilor oculte din antichitate. De fapt, după descifrarea mai multor caracteristici ezoterice ale librăriei, putem afirma că inspiraţia clădirii vine în mare parte din francmasonerie, ce este puternic ancorată în istoria vechiului Egipt și a misterelor mediteraneene.

Camera egipteană a lojei masonice atestă importanţa misterelor Egiptului din invăţătura masonică.

Forma de piramidă a Librăriei, cele două sfinxuri, mozaicurile divine plus alte detalii transformă acest spaţiu public într-un adevărat templu ocult. În plus, Librăria este construită cu o stare de spirit elitistă. Adevăratul înţeles al artei afişate pare să fie destinat exclusiv pentru iniţierea organizaţiilor secrete şi nu pentru mase de oameni. Înainte de a examina cele mai importante caracteristici ale clădirii, să aruncăm o privire la biografia celor ce au construit-o.

Arhitect al elitelor: Bertram Goodhue

Bertram Grosvenor Goodhue, arhitect a numeroare clădiri impozante.

Librăria Centrală din LA a fost proiectată de Bertram Grosvenor Goodhue, un strălucit arhitect ce a fost recunoscut şi angajat de cei mai influenţi oameni ai Americii.  Proiectele  lui constau în clădiri militare şi guvernamentale, biserici, librării şi case private ale marilor politicieni.

Una din cele mai cunoscute clădiri proiectate de Goodhue este sediul central al Organizaţiei Cap de Lup (Wolf’s Head Society) – o asociaţie secretă a Universităţii din Yale. De asemenea mai sunt şi faimoasele Skull & Bones şi Scroll & Key – alte două organizaţii secrete fondate de Yale. Particularităţile lui Wolf’s Head sunt similare cu ale francmasoneriei: aceasta este o discretă, dar mare forţă ce influenţează universităţile de elită ale Americii. Membri cu ranguri înalte sunt învăţaţi în interiorul acesteia, după care vor deveni politicieni, diplomaţi, avocaţi şi atleţi de performanță.

Însemnele Yale’s Wolf Head Society.

Poate cel mai mare proiect al lui Goodhue este Capela Memorială Rockefeller a Universităţii din Chicago. Cunoscut ca cel mai mare magnat al Americii, John D. Rockefeller declară că aceasta Capelă e destinată a fi campusul ”viitorului dominant”.

Capela Memorială Rockefeller.

Capela este folosită pentru diferite celebrări religioase şi a fost proiectată în colaborare cu Lee Lawrie, cel mai remarcabil sculptor arhitectural al Americii. Cei doi au mai lucrat împreună la câteva proiecte importante, ca Nebraska State Capitol şi Librăria Centrală din L.A., subiect al articolului nostru.

Scluptura lui Bertram Goodhue ce ţine în braţe Capela Rockefeller, făcută de sculptorul preferat al acestuia, Lee Lawrie.

Sculptor al elitelor: Lee Lawrie

Lee Lawrie

Născut în Germania, în anul 1877, Lawrie s-a mutat în Statele Unite la vârsta de 5 ani. După ce a învăţat meseria de la unii din cei mai mari artişti ai Americii, Lawrie colaborează cu Goodhue la câteva proiecte şi devine cel mai bun sculptor al Americii. Stilul său unic şi cunoştiinţele despre simbolistica ocultă, misterele antice şi principiile masonice, îl fac cel mai consacrat artist al elitelor.

Dintre cele mai importante lucrari ale sale menţionăm: panourile alegorice în relief ale Senatului Statelor Unite, Capitolul de Stat Louisiana, statuia lui George Washington la Catedrala Naţională din Washington D.C. şi Turnul Harkness la Universitatea din Yale.

Statuia lui George Washington la Catedrala Naţională făcută de Lawrie. Obsevaţi simbolul masonic: echerul cu compas din spatele lui.

Cele mai cunoscute lucrări ale lui Lawrie sunt expuse la Centrul Rockefeller.

Înţelepciunea lui Lawrie, deasupra intrării principale din cele 5, Centrul Rockefeller. NY. Sculptura reprezintă un gnostic demiurg ce ţine în mână compasul masonic.

După cum am mai descris şi într-un articol anterior pe Vigilant Citizen, intitulat Locuri sinistre: Centrul Rockeffeler., complexul construit de John D. Rockefeller, este plin de artă simbolistică ce descrie inalta  filosofie luciferică, bazată pe dobândirea înţelepciunii divine. O altă mare lucrare concepută de Lawrie la Centrul Rockefeller este statuia lui Atlas.

Atlas, sculptură a lui Lee Lawrie de la Rockefeller Center.

Atlas este folosit de clasa conducătorilor ca o metaforă ”pentru cei ce aduc cel mai mare aport în societate”, şi ca urmare ”susţin lumea”. Deloc surprinzător, Atlas este asociat cu cele mai mari lucrări de ficţiune, ce descriu viziunea elitelor.

Metropola lui Fritz Lang şi statuia lui Ayn Rand, Atlas: două clasice lucrări de ficţiune, ce descriu viziunea elitei oculte. Atlas, metaforă pentru elita ce ‘conduce lumea’.

Librăria Centrală

Fațada Bibliotecii Centrale din Los Angeles.

Librăria a fost iniţial construită în 1926 de Bertram Godhue. Conform documentaţiei Librăriei, tema de bază a arhitecturii gravitează în jurul ideii ”iluminarea prin lumina ştiinţei”. În urma incendiului din 1986, clădirea a suferit mari renovări şi extindere totodată, însă tema fundamentală a fost cu stricteţe păstrată. Subînţelesurile oculte şi spiritualitatea operei de artă alcătuiesc un adevărat ”templu al iluminaţilor”. Este plin de profund simbolism mistic, geometrie sacră, proporţii şi referiri la importante lucrări oculte.

Librăria Centrală din Los Angeles şi Centrul Rockefeller sunt similare din acestă privinţă – deloc surprinzător, după cum Lee Lawrie a iniţiat ambele clădiri. Ca şi în cazul Centrului Rockefeller, torţa iluminarii, reprezentând înţelepciunea divină, este cel mai important simbol al Librăriei.

Piramida Iluminaţilor

Piramida Iluminaţilor se afla în vârful Librăriei.

Situarea acesteia în vârful Librăriei, este cu certitudine cea mai distinctivă caracteristică a complexului. O piramidă acoperită cu ţigle ce are in vârf o mână aurie care ţine o torţă. Pe lângă efectul decorativ şi estetic, vârful piramidei are un profund înţeles ocult, inspirat din francmasonerie.

Mai întâi, în loja ocultă, piramida este considerată a fi cel mai puternic simbol al misterelor. Reprezintă tranziţia din planul material în  cel spiritual. De la forma pătrată la baza piramidei (sugerând lumea materială), se ridică, în perfecţie matematică, patru triunghiuri (ce reprezintă divinitatea). Conform cercetărilor despre ocultism, piramidele Egiptului antic, erau cel mai probabil folosite ca scop al iniţierii, de unde aspiranţii erau conduşi pe calea iluminării.

”Încercând să-şi ascundă ştiinţa lor absolută, preoţii practicanţi ai misterelor sacre au mărit  numărul de simboluri. Uriaşele piramide cu colţuri în triunghiuri ce se înalţă şi baza în formă pătrată, reprezentând metafizica lor intemeiata pe cunoaşterea naturii’

– Albert Pike, Morală şi Dogmă

Pe fiecare parte a piramidei apare simbolul soarelui, cea mai veche reprezentaţie a zeităţii.

”Adorarea soarelui a fost printre primele si dintre cele mai fireşti forme de manifestare a religiilor. Teologiile moderne sunt implicări şi amplificări ale simplei credinţe băştinşe. Mintea primitivă ce recunoaştea benefica putere a razelor soarelui, îl preamărea ca pe un reprezentant al Zeităţii Supreme”

-Manly P. Hall, Învăţăturile secrete din toate timpurile.

Deşi soarele este cel mai comun simbol ocult ce indică divinitatea, el nu este in mod direct slăvit ca un zeu. Este doar o reprezentare vizuală a divinităţii. De asta şi Librăria Centrală e plină de simboluri cu referire la soare.

În toate poveştiile despre zei şi eroi se găsesc multe detalii ascunse şi istoria acţiunilor vizibile ale naturii; şi acestea la rândul lor sunt simboluri pentru mari adevăruri. Doar un înţelept necultivat poate considera soarele , stelele şi alte forţe ale naturii ca puteri divine, sau ca obiecte de închinarea a omului. Ei vor crede asta şi vor rămâne ignoranţi faţă de Adevărul spiritual.

– Albert Pike, Morală şi Dogmă

Torţa Luciferică

Deasupra piramidei este o mână aurie ce ţine o torţă. Motivul pentru care acest simbol se află deasupra tuturor celorlalte din clădire este că reprezintă perfect filosofia ei, anume Luciferianismul.

Torţa originală se află pe un display în interiorul Librăriei, de unde se pot vedea de aproape detaliile, inclusiv şarpele cunoaşterii încolăcit in jurul bazei.

În limba latină, ‘Lucifer’ se traduce ”purtător de lumină”.  În simbolistica ocultă, lumina şi focul reprezintă, în mod ascuns, iluminismul şi înţelepciunea divină. O mână ce ţine o torţă aprinsă semnifică ascensiunea omului spre divinitatea inspirată din învăţăturile misterioase. Interpretarea gnostică a istoriei Genezei apreciază şarpele (Lucifer) ca personaj pozitiv. A oferit oamenilor capacitatea intelectuală de a raţiona şi ascede spre divinitate prin propriile lor mijloace.

Luciferianismul reprezintă ultima versiune a inversiunii binelui cu răul.  Formula acestei inversiuni este evidenţiată de relatarea paradigmei ipostazei gnostice. În opoziţie cu versiunea originală a Bibliei, relatarea  gnostică reprezintă o ‘reevaluare a istorisirii ebraice despre prima ispită a omului, dorinţa de a fi ca Dumnezeu infruptându-se din pomul ‘cunoştiinţei binelui şi răului’

-Carl A. Raschke, The Interruption of Eternity (Sfărşitul eternităţii): Gnosticismul modern şi Originile conştiiţei Noii religii

În învăţăturile oculte, Lucifer nu este o fiinţă vie şi nu este asemănată cu Satan. În timp ce Satan este asociat cu aplecarea spre lumea materială, Lucifer reprezintă ascensiunea spre divinitate, folosind puterile cognitive ale omului. Prin dobândirea înţelepciunii misterelor, un iniţiat are ‘

oportunitatea de a şterge blestemul morţii prin întâlnirea directă cu însuşi stăpânul zeităţii, sau în multe circumstanţe, dând curs unei glorificări a acestuia, o transfigurare a omului în divin’

– Ibid.

Autori Masoni, ca Albert Pike şi Albert G. Mackey au făcut referire la ”calea luciferică” şi ”energiile lui Lucifer” pentru a descrie ”căutarea luminii”. Termenul ”luciferic” este aşadar folosit în sens ştiinţific cu sensul de ”aducător al luminii”. Învăţaţii masoni pentru a-şi descrie conceptul, invocă adesea pe zeul Prometeu, cel ce a furat foc de la zei pentru a-l aduce omului. Prometeu este figura centrală la sediul Rockefeller.

Prometeu, echivalentul elen al lui Lucifer, aducând divina înţelepciune oamenilor, la sediul Rockefeller.

Referirile la Lucifer, din această Librărie nu se opresc aici.

Faţada vestică – zeii Phosphor şi Hesper

Fațada vestică a Bibliotecii.

Concepută de Lee Lawrie, faţada vestică a Librăriei este o altă piesă a Şcolilor ezoterice. Cele două figuri cu chip uman sunt zugrăvite la bază cu numele ‘Phosphor’ şi ‘Hesper’.  Acest aparent minor detaliu este probabil cel mai important. Phosphor este denumirea în latină a planetei Venus dimineaţa, cunoscut desemenea sub denumirea de ‘Steaua dimineţii’ sau ‘aducător de lumină’. Aceşti termeni sunt sinonimi cu Lucifer.

În credinţa Greciei Antice, Venus reprezintă două trupuri, steaua dimineţii, Phosphor (Phosphorus in latină) – ”Aducător de lumină”, şi  steaua nopţii numită Hesper (în latină Hesperus) sau ”Aducătorul întunericului”. În timpurile vechii Grecii, Hesper era tradus in latină ca ‘luceafărul de seară’ , iar Phosphor- ca Lucifer ‘purtător de lumină’, denumire poetică ce face referire la căderea îngerilor din rai’.

-William Sherwood Fox, Mitologia tuturor raselor: Greci şi Romani

Hesper (sau Vesperus) face referire la Venus noaptea, steaua nopţii.

”Adepţii lui Pitagora erau mari admiratori ai planetei Venus, fiind cea mai luminoasă dintre toate. Ca stea a dimineţii, Venus devine vizibilă înainte de răsăritul soarelui, iar ca stea a nopţii, străluceşte imediat după apusul soarelui. Datorită acestor calităţi, anticii i-au dat mai multe denumiri. Fiind vizibilă pe cer la asfinţit, a fost numită luceafăr de seară, şi pentru apariţia înaintea soarelui, a fost numită lumină  falsă, steaua dimineţii, sau Lucifer, ce se traduce ’’purtător de lumină”.

-Manly P. Hall, Învăţăturile Secrete din toate Timpurile

Aşadar, Phosphor şi Hesper sunt două cuvinte însemnând aceaşi entitate, Venus, corp divin ocult asociat cu Lucifer, în diferite stadii ale evoluţiei sale. Figura ce-l reprezintă pe Phosphor reprezintă filosofii răsăriteni ca Moses, Zoroaster şi Buddah, în timp ce Hesper influenţează gânditorii occidentali, apuseni ca Socrate, Francis Bacon şi Immanuel Kant. Aceste figuri istorice nu au fost alese la întâmplare: toţi au jucat roluri importante în învăţăturile scolilor ezoterice. Francis Bacon, Rene Descartes şi Immanuel Kant sunt figuri centrale în renaşterea modernului Rosicrucianism şi a francmasoneriei în civilizaţia occidentală.

Pe vârful peretelui este scris proverbul latin: ”et quasi cursores vitai lampada tradunt”. Este un citat din poemul roman De Rerum Natura ( Despre Natura Universului ), scrisă de Lucretius şi se traduce: ”Precum alergătorii predau torţa vieţii”. ”Torţa vieţii” poate echivala cu misterele oculte, ştiinţa secretă predată mai departe din generaţie în generaţie prin intermediul organizaţiilor secrete. Între Phosphor şi Hesper, vedem un călăreţ care predă ‘torţa vieţii’ sau învăţătura ocultă, spre generaţia următoare şi de la Est la Vest.

Faţada vestică a Librăriei, ce deserveşte ca intrare principală, este o piesă foarte importantă ce reprezintă rezistenţa în timp a şcolilor ezoteriste susţinute de filosofia luciferică

Sfera Iluminată

Uriaşul Candelabru, 2.74 metri lungime.

Situat chiar sub piramida din vârful clădirii, candelabrul sferic este făcut din bronz turnat, şi după documentaţia Librăriei, cântăreşte o tonă. A fost proiectat de asociaţii lui Goodhue şi modelat de Lee Lawrie.

Globul este înconjurat de un inel pe care sunt înscripţionate semnele zodiacale şi luminat de 48 de lumini. Inelul este prins de lanţuri ce duc la pictura în forma razelor de soare de pe  tavan. După cum am văzut mai înainte, dispersia razelor de soare este un vechi simbol al divinităţii. Design-ul este o gravură reminescentă reprezentând 72 de nume ale lui Dumnezeu.

Cele 72 nume ale lui Dumnezeu de Kircher’s OEdipus Egyptiacus. Ca şi candelabrul sferic, această gravură poartă simboluri ale planetelor şi semne zodiacale.

Oare luminile din jurul globului semnifică ”cercul iluminaţilor”? Conducătorii ascunşi ai lumii, ce sunt conectaţi la divinitate prin Gnosis? Oare cele 48 de becuri, oglindind 48 raze de soare, înseamnă obscura axiomă ”După cum e sus, aşa şi jos”?

În ciuda declaraţiilor contrare, Masoneria este o religie ce caută să unească pe om cu Dumnezeu prin înălţarea adepţilor ei la un nivel de conştiinţă la care pot vedea clar viziunea lucrărilor Marelui Creator al Universului. Din generaţie în generaţie , viziunea unei civilizaţii perfecte este păstrată ca ideal al omenirii.  În interiorul civilizaţiei va sta o măreaţă universitate unde atât ştiinţele spirituale cât şi cele seculare privind misterele vieţii vor fi în mod liber învăţate de toţi cei ce-şi asumă o viaţă filozofică. Aici nu va mai fi loc pentru credinţă şi dogmă; superficialul va fi înlăturat şi doar esenţialul conservat. Lumea va fi condusă de cele mai luminate minţi, şi fiecare îşi va ocupa poziţia care i se potriveşte mai bine(…)

Guvernarea perfectă a lumii trebuie sa fie în cele din urmă modelată după acea divină guvernare după care este condus universul”

Manly P. Hall, Învăţăturile Secrete din toate Timpurile

Statuia Civilizaţiei

La distanţă, în capătul unei podele cu model de tablă de şah, se află Statuia Civilizaţiei, poziţionată deasupra unei scări ce are de o parte şi de alta doi sfincşi. Conform documentaţiei Librăriei, statuia lui Lee Lawrie ”simbolizează tot ceea ce librăria reprezintă”. Mâna ei stângă ţine o torţă ce are în vârf o flamă, iar mâna dreapta ţine o carte cu citate ce sunt, întâmplător, foarte importante în francmasonerie:

              ”La început a fost cuvântul”(Greacă)

”Cunoaşterea lărgeşte orizonturi”(Latină)

              ”Nobleţea aduce obligaţii”(Franceză)

”Înţelepciunea este adevărul”(Germană)

”Frumuseţea este adevărul-frumuseţea adevărului”(Engleză)

Pe statuie este gravat un panou plin de simboluri ale vechii şi modernei civilizaţii.

Panoul de pe rochia Statuii Civilizaţiei.

De jos în sus:

 

– Necompletat pentru că nu se ştie vârsta omului

– Piramidele Egiptului

– Corabie pentru Phoenicia

-Taur înaripat pentru Babilon şi Tabletă pentru Iudea

– Poarta Leului a Palatului lui Ninos & Parthenon pentru civilizaţiile Minoan şi Greceşti

– Lupoaica cu Romulus şi Remus pentru Roma

-Dragonul pentru China

– Zeiţa Shiva pentru India

-Notre Dame pentru Europa Medievală Creştină

-Capul de şarpe împodobit pentru Maya

-Bivolul, Vagonul acoperit, şi Clopotul Libertăţii pentru Statele Unite ale Americii

 

Încă o dată, aceste civilizaţii au fost alese pentru importanţa lor în istoria masonică, cunoscute pentru transmiterea mai departe a  misterelor oculte generaţiilor viitoare. Spaţiul liber de la bază, se referă cel mai probabil la Atlantida, civilizaţia pierdută, care, conform textelor oculte, a fost originea Hermetismului. Clădirea ce reprezintă Europa Creştină Medievală, Notre Dame de Paris, a fost construită de Knight Templars, ordinul aparţinând strămoşilor francmasoneriei moderne.

Sfincşii

Unul dintre sfincşi păzind Statuia Civilizaţiei.

În simbolistica ocultă, sfincşii sunt păzitori ai Misterelor, protejează secretele ezoterice de ochii lumeşti, profanatori. Site-ul oficial al Librăriei descrie sfincşii:

În marmura neagră Belgiană, cu capurile îmbrăcate în bronz, sfincşii simbolizează misterele ascunse ale cunoaşterii şi păzesc apropierea de Statuia Civilizaţiei”

Sursă

Fiecare sfinx ţine câte o carte ce conţine citate din învăţăturile lui Plutarh (Despre Isis şi Osiris)l

Sfinxul din stânga – ”Sunt tot ce am fost şi este şi va fi şi nici un om nu-mi poate ridica voalul”

Sfinxul din dreapta – ”Ca urmare dorinţa aflării Adevărului, în special al celui ce ţine de zei, este o însetare după Divinitate”

Primul citat este foarte sugestiv  deoarece Iluminarea este echivalentul metaforic al ”ridicării voalului lui Isis”. Din acest motiv francmasonii îşi spun ”Fii Văduvei”, văduva fiind Isis, zeiţa care şi-a pierdut soţul, pe Osirisl

”Deşi puţini au reuşit să-i afle identitatea, că ar fi fost Sophia, fecioara inţelepciunii, ce era curtată de toţi filosofii din lume. Isis reprezintă misterul maternităţii, pe care anticii o reunosc ca fiind cea mai evidentă dovadă a înţelepciunii Naturii omnisciente şi eclipsează puterea lui Dumnezeu. Pentru căutătorul modern ea este un rezumat al Marelui Necunoscut, şi doar cei ce-i ridică voalul vor putea rezolva misterele vieţii, moartea, generarea şi regenerarea”

-Manly P. Hall, Învăţăturile Secrete din toate Timpurile

Al doilea citat, adună întregul scop al organizaţiilor oculte secrete: să cauţi evlavia prin dobândirea cunoaşterii misterelor.

Simbolismul acestor sculpturi, este ca urmare foarte puternic şi revelator: civilizaţia, forţa din spatele naţiunilor, politici, cultură, economie şi cetăţenie sunt păzite sub simboluri ale misterelor. Pe scurt, statuia transmite: organizaţiile secrete au ghidat evoluţia civilizaţiei din vechile timpuri şi continuă să o conducă.

Steaua lui Ishtar

Steaua cu 8 colţuri la Libăria Centrală din LA.

Zidită în podea, într-un punct central al Librăriei, este o stea în 8 colţuri, un simbol recunoscut ca Steaua lui Ishtar.

O versiune din vechea Mesopotanie a stelei în opt colţuri, simbol al zeiţei Ishtar (Inana/Inanna), reprezentând planeta Venus ca stea a dimineţii sau a nopţii.

Ishtar este zeiţa asiriană sau babiloniană a fertilităţii, dragostei, războiului şi a sexualităţii şi este considerată de babilonieni a fi ”divina personificare a planetei Venus”. Povestea trecerii ei în lumea de dincolo în căutarea, probabil a elixirului sacru prin care putea readuce pe Tammuz la viaţă este cheia ritualului misterelor ei. Poate din acest motiv, simbolul stelei lui Ishtar îl găsim adesea în nivelele de jos ale clădirilor oculte, cum e în clădirea Legislativă Manitoba (articol despre dezbaterea subiectului îl găsiţi aici: Locuri Sinistre – Clădirea legislativă Manitoba). Reprezintă oare acest simbol, infernul?

Steaua lui Ishtar la clădirea legislativă din Manitoba.

În concluzie

Pentru majoritatea oamenilor, Librăria Publică din Los Angeles,  nu e decât o clădire funcţională, ce pare a fi decorată frumos. Când începi să cunoşti simbolistica ocultă expusă în tot complexul clădirii, Librăria se transformă în templu al iluminării, dedicat misterelor oculte şi principiilor masonice. Este o încoronare a realizării elitei luciferice şi a dezvăluirii filosofiei lui oculte. Faptul că Librăria este dedicată organizaţiilor secrete, pe lângă ca e finanţată public, spune foarte mult despre adevărata natură a puterii Americii.

După citirea articolului, unii s-ar putea întreba: ”dacă a căuta cunoaşterea este o trăsătura Luciferică, şi dacă Lucifer este asociat cu răul, înseamnă că a cerceta e rău? Desigur nu. A căuta să cunoşti nu va fi niciodată greşit, iar a fi ignorant niciodată nu va fi corect. Cunoaşterea duce la înţelepciune şi discernământ, în timp ce ignoranţa duce la confuzie şi dezorientare. Doar prin deplina înţelegere a forţelor ce lucrează în lume  constati că doar una ajunge într-o poziţie în care cu adevărat poate realiza binele în societate. Şi invers, o persoană ignorantă poate fi uşor manipulată de înşelători spre a-i face complici neştiutori. Indiferent de termenul folosit pentru a descrie căutarea Adevărului, întotdeauna vor folosi cele mai nobile intenţii  privind crezul sau religia fiecăruia. Şcolile de învăţare şi gândire nu sunt destinate exclusiv unui grup de oameni.  Sunt daruri lăsate moştenire umanităţii, şi e datoria noastră de a profita din plin de ele. Important este să avem în vedere: foloseşti cunoaşterea ca îndrumător, inspiraţie şi dumirire sau pentru a controla, manipula şi înşela? Am văzut în articolele anterioare cum elita îşi foloseşte cunoştiinţele pentru a manipula mase. Tu ce vei face cu a ta?

NOTĂ OrtodoxInfo