Voi începe atipic acest material, cu întrebarea de final:
BCR, Primăria Timișoara, Ordinul Arhitecților din România, stimate doamne, domnișoare și stimați domni, asta înseamnă ”Upgrade My City”, să fie șterse crucile de pe Catedrala Mitropolitană a Banatului? Cine își permite să atenteze la identitatea Timișoarei?
Personal m-am obișnuit să imi văd fotografii sau articole de presă utilizate pe te miri unde, fără citarea sursei sau a autorului, și nu am făcut niciodată prea mare caz de asta, poate cel mult m-am amuzat cu prietenii, direct sau pe rețelele sociale.
Nici atunci când m-am pomenit înconjurat, în Timișoara, de sute de afișe, bannere și panouri pe care trona o imagine realizată de mine, care era folosită, fără să mi se fi cerut acceptul, drept fundal pentru promovarea concertului lui Julio Iglesias din Piața Libertății.
Acum, însă, s-a mers prea departe, nu pentru că, iarăși, mi s-a șterpelit o poză și a fost folosită pentru promovarea unui eveniment cu pretenții mari, ci pentru că s-a atentat grav la identitatea istorică și spirituală a orașului meu, Timișoara.
Pe scurt, ca să nu vă plictisesc, este vorba despre ”Programul Upgrade My City”, o serie de conferințe care se vor desfășura în Sala Multifuncțională a Comsiliului Județean Timiș, pe parcursul cărora mai multe persoane importante, unele cu nume sonore, vor dezbate teme interesante despre ”exemple şi resurse pentru ca societatea civilă să devină mai activă şi să genereze soluţii pentru diferite probleme din comunitate”, cel puțin așa susțin organizatorii.
Aparent, un eveniment de înaltă ținută, cu teme nobile, vorbitori distinși și sponsori pe măsură, dacă ne gândim doar la BCR și Primăria Timișoara.
Afișul de promovare a evenimentului, însă, are o mică problemă, și anume faptul că utilizează o fotografie fundal pe care organizatorii nu au realizat-o și nici nu au obținut acordul autorului, adică a subsemnatului, pentru a o utiliza.
Sigur, oamenii nu s-au orientat rău, au folosit, iată mai jos, o imagine simbol pentru Timișoara, una dintre clădirile reprezentative ale orașului, impunătoatea Catedrală Mitropolitană a Banatului.
Deși am văzut comunicatul de presă de mult, m-am amuzat din nou de faptul că mi se folosește o fotografie fără să fiu intrebat și fără citarea, măcar a sursei de unde provine (adică de unde au luat-o cei care au luat-o, de pe Facebook, de pe unul dintre ziarele noastre).
Azi, însă, lucrurile au luat o turnură inacceptabilă. Cei cu programul au creat și o pagină a evenimentului pe Facebook, unde au folosit același afiș cu fotografia realizată de mine, dar grav alterată:
Știu că e greu de imaginat, dar indivizii respectivi au cutezat să șteargă din imagine crucile de pe clădirea simbol a Banatului!
Adică, stimați organizatori, cine își permite să atenteze la identitatea, istoria și spiritualitatea Banatului? Asta înseamnă ”Upgrade My City?
Deja nu mai credem ca este vorba de o eroare. Lucrurile se repeta si de fiecare data intra in ecuatie o tipografie. Asadar, pe langa faptul ca unii dintre cei care apeleza la tipografii fac ei insisi parte din miscarea de promovare a multiculturalitatii, in rest toata lumea care are nevoie de ceva tiparit se va lovi de tipografiile care se pare ca deja au imbratisat corectitudinea politica.
Vom ajunge la vorbele duhovnicilor care ne avertizau asupra acestor vremuri: de a pastra toate cartile pe care le avem, caci altele nu se vor mai gasi si chiar mai mult, vor fi interzise.
Citiți vă rog si:
“NUCET”, bunatati manastiresti fara E-uri dar si … FARA CRUCE pe manastirea de pe eticheta
FRANȚA ELIMINĂ CRUCEA de pe statuia Papei Ioan Paul al II-lea din Bretania
Asta in timp ce:
____________