Câteva gânduri de la Pr. Ciprian Staicu:

 

Într-un duh ziditor dar lipsit de compromis, ”am luat act” de ecumenismul din ce în ce mai lucid al unor frați care transformă părerea proprie (lucru specific protestantismului) în reper în înțelegerea Sfinților Părinți.

Cel care administrează situl https://danielvla.wordpress.com/, într-un articol recent preluat și de Pr. Claudiu Buză pe situl lui, afirmă la un moment dat că Preoții antiecumeniști ”cu cuget ortodox” ar putea adopta și următoarea variantă, ținând cont de faptul că nu au întrerupt pomenirea (din motive precum: teamă, izolare socială, lipsa susținerii familiei, un posibil fiu de hirotonit în curând etc): să pomenească pe pseudo-ierarhul ecumenist la slujbe, dar în gândul lui să-l dea anatemei.

Consider că o astfel de abordare este doar o invitație la o schizofrenie cu totul neteologică, ce în final va duce la surparea întregii vieți a preotului respectiv.

Mântuitorul Iisus Hristos, prin pilda nunții Fiului de Împărat arată că este specific unor oameni să se eschiveze de la chemarea veșniciei pentru că ”strigă pământul din ei”, însă, pe nici una din categoriile: ”mi-am luat boi, pământ, nevastă” nu le fericește Domnul, ci dimpotrivă. La Masa Adevărului au loc doar cei insuflați de dorul după Adevăr și flămânzi să se cuminece cu El până la ultima fărâmitură. Ce fel de ortodox ar fi acela care nu ar putea să se ridice nici măcar la nivelul femeii cananeence?…

Revenind la ce ne doare, trebuie să specificăm că esența întreruperii pomenirii este legată de expresia ”drept învățând cuvântul adevărului”. Cum poate un preot să rămână cu cuget ortodox dacă el TRÂNTEȘTE ditamai gogonata că episcopul lui învață adevărul, când știe deja că acesta este eretic, iar după aceea să îndrăznească să se împărtășească cu Focul Adevărului – Hristos?

Cred că ar fi elocvent ca cei ce gândesc astfel, dacă sunt preoți, să-i invite pe preoții cu ”cuget ortodox” să slujească împreună, oferindu-le ocazia binecuvântată de a întrerupe și ei pomenirea la acea Liturghie, fapt care-i va ajuta 100% să înțeleagă că nu au de ce se teme și că Hristos vrea de la ei sa facă în continuare la fel, adică să întrerupă oficial pomenirea ereticilor.

 

Doamne ajută !

Pr. Ciprian-Ioan Staicu

 

 

 

 

.