Parteneriatul civil revine în Parlament. Proiectul de lege inițiat de fostul deputat Remus Cernea a primit aviz pozitiv în comisia de drepturile omului din Camera Deputaților; au votat în favoare parteneriatului civil deputaţi de la PSD, PNL, USR, UDMR; urmează să intre la votul final, în plen, în perioada următoare. Inițiatorul, Remus Cernea este optimist în privința șanselor de câștig ale inițiativei legislative și laudă ”suflul nou” al noilor colegi. 

Deși nu a câștigat un nou mandat de parlamentar, Remus Cernea participă din nou la activitățile legislativului, în calitate de invitat, pentru a-și susține proiectele rămase în lucru. El a înregistrat, miercuri, o victorie în comisia de drepturile omului, unde proiectul său privind introducerea partaneriatului civil în România a primit aviz pozitiv.

Cu toate acestea, victoria este una de etapă. Mai este nevoie de un vot pozitiv în comisia juridică, care trebuie să dea rapiortul pe inițiativa legislativă, iar mai apoi proiectul trebuie votat și de plenul Camerei Deputaților, for decizional.

Cernea afirmă că Parlamentul are o atitudine nouă în privința acestui subiect, comparativ cu vechiul legislativ. ”Noii colegi au un suflu nou. Au votat în favoarea parteneriatului civil deputați de la PSD, PNL, USR și UDMR, ceea ce este o premieră”, a arătat el. Potrivit lui Cernea, 22 de state europene au în legislație partaneriatul civil, inclusiv țări preponderent ortodoxe, precum Grecia și Cipru.

”Este o falsă problemă să discutăm în termeni de pro-religie și anti-religie. Este o lege care ajută acele cupluri, persoane care conviețuiesc în baza respectului reciproc, ani de zile. Au bunuri în comun, pot avea probleme de sănătate sau în luarea unor credite și prin lege se recunosc drepturile acestor persoane și se acordă unele facilități”, a explicat el.

Cernea a mai spus că este o necesitate socială și a dat exemplul Franței, unde o lege similară a fost dată în 1999, peste 3 milioane de cetățeni deja sunt în parteneriate civile recunoscute de către stat.

”În România este nevoie de așa ceva, pentru că ultimile recensăminte au arătat că peste 800.000 de cetățeni români trăiesc în astfel de uniuni consensuale, dar care nu sunt recunoscute de către stat”, a mai declarat Cernea.

Propunerea legislativă prevede că parteneriatul civil este un contract încheiat, fără discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc.

_____________

Sursa – http://ortodoxinfo.ro/2017/02/15/alerta-parteneriatul-civil-revine-parlament/