Este oficial: Televizoarele Smart de la Samsung va inregistreaza ceea ce vorbiti in fata televizorului

 

Pentru ca tehnologia nu vine niciodata doar cu avantaje, se pare ca Smart TV-urile conectate la internet pot cadea victime hackerilor.

Rata de adoptie a televizoarelor inteligente a crescut foarte rapid in ultimii ani datorita faptului ca, incet, incet, nu se mai gasesc alte tipuri. E ca si cum te duci intr-un magazin si cauti un televizor de peste 2000 de lei care sa nu stie 3D. Este aproape imposibil. Partea grava este ca existau deja de mult timp dovezi cum ca Smart TV-urile dotate cu camere web pot fi accesate fara voia privitorului.

Pentru ca asta nu era suficient, mai multe Smart TV-uri Samsung din 2012 pot cadea foarte usor victime hacking-ului, dupa cum au demonstrat live doi experti in domeniu, Aaron Grattafiori si Josh Yavor, in cadrul celei mai recente conferinte de securitate Black Hat. Nici macar nu e foarte complicat. Numarul foarte mare de vulnerabilitati le-a facut munca foarte usoara hackerilor. Printre activitatile pe care le-au putut intreprinde de la distanta se numara pornirea camerei, interactiunea cu aplicatii de socializare, gen Facebook si Twitter, accesarea fisierelor si a altor aplicatii stocate pe TV.

,,Pentru ca TV-ul are un singur utilizator, pentru orice tip de vulnerabilitate gasita intr-o aplicatie sau in Smart Hub, numele sistemului de operare – creierul TV-ului, are aceleasi permisiuni ca orice alt utilizator. Astfel, poti sa faci orice.” Din ce a declarat Grattafiori, munca le-a fost usurata si de faptul ca Smart TV-urile exploatate nu vin cu politici avansate vizavi de conturile de utilizator. Ce a stat, tehnic, la baza gaurilor de securitate? Aceleasi vulnerabilitati de Javascript si HTML5 care existau de ani de zile si care nu vor fi niciodata acoperite intr-un televizor printr-un update de firmware, pentru ca aceasta nu este o prioritate.

Solutia? Ati facut un efort foarte mare sa va luati un Smart TV foarte destept dotat cu toate functiile pe care le gasiti intr-un PC?

Incercati sa nu va verificati contul de mail de pe TV sau profilul de Facebook si, eventual, lipiti un scotch mat peste camera web.

Termenii şi condiţiile de securitate ale Smart TV-urilor Samsung confirmă oficial că televizoarele gigantului sud coreean vă trimit comenzile vocale online.

La câţiva ani după ce am atras prima oară atenţia asupra acestui trend, inevitabilul s-a întâmplat. Televizoarele inteligente moderne, deşi reuşesc să ducă nivelul de interactivitate la un alt nivel, fac acest gest în detrimentul securităţii şi intimităţii utilizatorilor.

În cazul Samsung, deşi este greu de spus dacă sud coreeni şi-ar putea perfecţiona modulul de comenzi vocale fără să sperie utilizatorii, un lucru este sigur. Gigantul sud coreean vă aduce la cunoştinţă că, prin folosirea Smart TV-urilor sale, sunteţi de acord ca toate conversaţiile desfăşurate în faţa TV-ului să ajungă online. Această realitate a fost confirmată prin documentul cu termenii de securitate ce însoţeşte fiecare televizor Samsung capabil să prelucreze comenzi vocale.

,,Samsung poate colecta şi dispozitivul vostru poate captura comenzi vocale şi texte asociate pentru ca noi să vă oferim vouă funcţii de Recunoaştere Vocală (Voice Recognition), pentru a evalua şi îmbunătăţi aceste funcţii. Vă rugăm să fiţi atenţi că, în cazul în care cuvintele voastre vorbite includ date personale sau alte informaţii sensibile private, acelea vor fi printre datele capturate şi transmise către o companie terţă, atunci când folosiţi Recunoaşterea Vocală.”

Pentru că aceşti termeni şi condiţii de utilizare au iscat dezbateri aprinse online, cei de la Samsung nu au ezitat să răspundă. Din păcate, soluţia oferită de ei este un pic puerilă: Dacă nu vreţi ca televizorul să vă înregistreze şi să transmită conversaţiile voastre către serverele Samsung, deconectaţi televizorul de la internet şi dezactivaţi comenzile vocale. În contextul în care acest sfat implică plata unui preţ premium pentru un Smart TV, doar pentru a-l transforma într-un televizor fără funcţii inteligente, cei mai mulţi utilizatori vor fi involuntar părtaşi la acest experiment Big Brother.

sursa: www.playtech.ro

Samsung vă înregistrează! Aveţi grijă ce vorbiţi în faţa TV-ului inteligent.