PĂRINȚI, ATENȚIE MAXIMĂ!!!: Eurespal, cel mai folosit sirop de tuse pentru copii, retras de urgență de pe piață. Avertismentul medicilor

Unul dintre cele mai folosite siropuri de tuse pentru copii, Eurespal, a fost retras astăzi din toate farmaciile din România, dar și din întreaga Euroă. Alerta a venit tocmai din Franța, unde noi teste au scos la iveală faptul că medicamentul poate provoca afecțiuni cardiace.

Toate farmaciile din România au primit astăzi o notificare urgentă, care prevede oprirea de la comercializare a unui medicament produs în Franța, după ce un studiu a scos la iveală faptul că o substanță din componența acestui medicament poate provoca afecțiuni cardiace.

Decizia de oprire de la comercializare a fost luata după ce Agenția Națională de Securitate a Medicamentului din Franța a emis o alertă în țara respectivă. Este vorba despre medicamentul Eurespal (sirop și comprimate). 

Atenționarea a fost emisă astăzi și în Romania, de către distribuitorii de medicamente, cu recomandarea de a se opri de la vânzare. De asemenea, Agenția Națională de Securitate a Medicamentului a solicitat pacienților care au achiziționat deja medicamentul să nu îl mai folosească și să îl ducă înapoi la farmacie.

Agenția franceză a medicamentului ANSM a fost anunțată de către producătorul Laboratoires Servier de decizia de retragere de pe piață a medicamentului fenspirid (Pneumorel în Franța, Eurespal în România) din cauza noilor dovezi de creștere a riscului de aritmii cardiace (prin alungirea QT). În România mai există și un alt preparat cu fenspirid (Epistat de la Gedeon Richter).

Eurespal, interzis de Agenția Națională a Medicamentului din Franța.  Eurespal – sirop de tuse pentru copii și comprimate pentru adulți – a fost scos de pe piață. Medicii susțin că administrarea de Eurespal la copii, dar și la adulți, poate provoca afecțiuni cardiace. 

Agenţia Naţională pentru Medicamente din Franţa și producătorul medicamentului au decis, de comun acord, să suspende autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, medicament vândut în România sub numele de Eurespal și administrat în cazul afecțiunilor respiratorii, atât la copii cât și la adulți.

Hotărârea a fost luată după după ce noi studii, făcute în ultimul an, au arătat că substanţa activă, fenspiridă, poate provoca aritmii cardiace. Cei mai afectaţi sunt copiii.

Eurespal este produs de LES LABORATOIRES SERVIER din Franța, iar în această țară este comercializat sub numele de Pneumorel. 

Eurespal, retras de pe piața din Franța

Pe 8 februarie, autoritățile franceze au decis să retragă de pe piață medicamentul în toate formele sale: siropul de tuse, dar și pastilele de tuse care conțineau substanța activă fenspiridă.

Producătorul a cerut medicilor să nu-l mai prescrie, iar cei care fac deja tratament cu Pneumorel, în România- Eurepsal, trebuie să înceteze imediat şi să ducă flacoanele sau cutiile rămase la distrugere.

Eurespal interzis – risc de aritmii cardiace

Agenția franceză a medicamentului ANSM a fost anunțată de către producătorul Laboratoires Servier de decizia de retragere de pe piață a medicamentului ce conține substanța activă fenspiri – Pneumorel în Franța, Eurespal în România- din cauza noilor dovezi de creștere a riscului de aritmii cardiace prin alungirea QT. În România mai există și un alt preparat cu fenspirid  – Epistat.

Acest medicament se prescrie în tratarea infecţiilor respiratorii acute, ca antiinflamator, antitusiv şi secretolitic, adică opreşte tusea şi secreţia de mucus. Iar în afecţiuni cronice, în cazul bronşitei cronice, bronhopatia cronică obstructivă, pentru ameliorarea tusei. Se prescrie inclusiv copiilor. Există alte preparate care să-l înlocuiască, de la siropuri din plante până la alte medicamente care ajută la ameliorarea simptomelor amintite.

Eurespal interzis pe piață, substanța activă însă nu

Potrivit medicilor și farmaciștilor, producătorul Eurespal a cerut retragerea medicamentului și de pe piața din România. Cu toate acestea, nu s-a primit nicio notificare potrivit căreia substanța activă – fenspiridum – ar putea fi scoasă de pe piață. Celălalt medicament cu fenspiridă de pe piața românească, Epistat, produs de Gedeon Richter, este în continuare la vânzare în farmacii. 

Prospect Eurespal – tulburările cardiace, vag precizate

Eurespal are ca substanță activă fenspirida cu proprietăţi bronhodilatatoare şi antiinflamatoare.

Celelalte componente sunt: aromă de miere, extract natural condesat de licviriţia, tinctură de vanilie, glicerină, galben portocaliu S (E 110), p-hidroxibenzoat de metil (E 218), p-hidroxibenzoat de propil (E 216), zaharină, zahăr, sorbat de potasiu, apă purificată.

Potrivit prospectului, Eurespal sirop de tuse este indicat în tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani.

Eurespal – Reacții adverse, potrivit prospectului

Tulburări ale sistemului nervos

  • Frecvente: somnolenţă.
  • Cu frecvenţă necunoscută: ameţeli

Tulburări cardiace – Eurespal

  • Rare: tahicardie moderată (bătăi neobişnuit de rapide ale inimii), care se ameliorează după scăderea dozelor.

Tulburări gastro-intestinale

  • Frecvente: dereglări gastro-intestinale, greaţă, dureri de stomac.
  • Cu frecvenţă necunoscută: diaree, vărsături.

Tulburări generale

  • Cu frecvenţă necunoscută: astenie, oboseală.
  • Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
  • Rare: înroşirea pielii, erupţii trecătoare pe piele, mâncărimi, umflarea feţei, buzelor, gâtului, pete roşii pe piele. Sunt posibile reacţii de hipersensibilitate (edem angioneurotic, eritem pigmentar fix). Cu frecvenţă necunoscută: prurit.
  • Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului- se arată în prospectul Eurespal.

Eurespal, interzis în Europa. Autorităţile franceze le-au informat pe cele europene, care vor investiga situaţia ca să formuleze un răspuns unitar pentru întregul continent. Cu toate acestea, Agenția Națională a Medicamentului din România, nu a emis până în acest moment, niciun comunicat despre scoaterea de pe piață a medicamentului Eurespal. 

_________________

Sursa – http://centruldeparenting.ro/eurespal-cel-mai-folosit-sirop-de-tuse-pentru-copii-retras-de-urgenta-de-pe-piata-avertismentul-medicilor/