Nota redacției: Am pus în ghilimele ”ortodox” întrucât din păcate, pomenind în calitate de episcop tot un eretic ecumenist, conform Sfintelor Canoane, este la rându-i, tot ecumenist.

Acoperirea feței este împotriva credinței noastre  ortodoxe. În Scriptură, ascunderea chipului înseamnă întotdeauna rușine, neîncredere, poziție nefavorabilă, diviziune și separare. Dumnezeul nostru Iubitor ne-a invitat la sărbătoare și, dacă venim la Cina Domnului cu teama că El ne va infecta cu orice fel de boală și o demonstrăm purtând o mască, Îl vom insulta în fața tuturor.

Cu mult timp în urmă, arabii au descoperit că forțarea oamenilor să-și acopere nasul și gura le-a rupt voința și individualitatea și i-au depersonalizat. I-a făcut supuși. Psihologia modernă o explică: fără o față nu existăm ca ființe independente. Masca este începutul ștergerii individualității.

Mulți dintre păstorii noștri spirituali – episcopii, au urmat orbește ordinele neconstituționale ale autorităților statului și au închis bisericile credincioșilor. Sa le fie rusine! Ei nu vor scăpa de mânia dreaptă a lui Dumnezeu
Dragi frați și surori, turma mea iubită în Hristos,

Asistăm la evenimente fără precedent din țara noastră și din întreaga lume. Noul virus COVID-19 a atras frica în milioane de oameni din întreaga lume. Ca răspuns la criza sănătății, multe țări au introdus diferite măsuri pentru a controla răspândirea COVID-19. Multe dintre aceste măsuri, cu toate acestea, sunt atât de iraționale și tiranice încât încalcă atât legea omului, cât și drepturile noastre inalienabile date de Dumnezeu.

Unele dintre aceste măsuri draconice restricționează libertatea de mișcare, libertatea de întrunire, libertatea de a merge și de a se închina în biserică și libertatea de a deschide afaceri, iar în mai multe țări copiii care „prezintă simptome ale COVID-19” sunt luați de la părinții în carantină fără permisiunea lor părintească. Cu alte cuvinte – medicamentul a devenit mai mortal decât boala în sine.

Este evident că există mulți oameni puternici în lume care exploatează această criză pentru a stabili un control global absolut și complet al populației umane prin distrugerea economiei mondiale, ștergerea istoriei și readucerea tuturor aspectelor vieții umane la un „nou normal”. , ceea ce, desigur, nu va fi în beneficiul umanității, ci doar în beneficiul lor personal.

Din păcate, foarte reală criză a sănătății este politizată, în special în această țară, în așteptarea alegerilor prezidențiale din noiembrie. Am fost supuși bombardamentelor neîncetate cu informații îngrozitoare despre ratele de deces în fiecare zi, 24/7. Se pare că moartea și mortalitatea nu existau înainte de COVID-19! Nimeni nu raportează rata de supraviețuire sau rata de recuperare, care este de 99,96%. Această mișcare sistematică a fricii de către mișcarea socialistă militantă (MSM) ar putea fi ușor clasificată ca terorism psihologic! Nu este de mirare că întreaga națiune este consumată de isteria COVID.

Există multe declarații și recomandări contradictorii date de diverși profesioniști din domeniul sănătății, care nu fac decât să adauge confuzia și diviziunile suplimentare. Una dintre cele mai mari controverse este purtarea măștilor de față în locuri publice. Acest subiect este subiectul unei mari dezbateri între profesioniștii din domeniul sănătății și consilierii juridici. După cum mulți dintre voi știți deja, pe 13 august Consiliul municipal și primarul din Omaha (Nebraska) au adoptat o ordonanță de urgență (un „mandat pentru mască de față”) pentru toate locurile publice, inclusiv lăcașurile de cult. Ordonanța prevede numeroase excepții de la purtarea unei măști, cum ar fi într-un bar sau restaurant, dar o mască este necesară într-o biserică, cu excepția cazului în care una este la distanță socială de 6 picioare de altele (cu excepția celor din „gospodăria” cuiva). Utilizarea „gospodăriei” de către ordonanță este lipsită de sens. De exemplu, un copil adult care nu mai locuiește cu părinții ei, chiar dacă mergeau împreună la biserică, trebuie să stea la șase picioare distanță de mama și tată SAU să poarte o mască.

Nu sunt om de știință și nu voi scoate în evidență argumente pro și contra științifice pe această temă. Voi lăsa această discuție în seama celor care sunt mult mai pricepuți. Totuși, în calitate de preot ortodox, părinte spiritual al turmei mele și, în sfârșit, în calitate de cetățean iubitor de libertate și respectând legea, este de datoria mea să vă ofer îndrumări cu privire la această problemă dintr-o perspectivă creștină ortodoxă.

Deși Ordonanța de urgență Omaha este lipsită de sens și irațională, potrivit guvernatorului Nebraska, Pete Rickets și procurorului general al Nebraska, eliberarea acesteia depășește autoritatea orașului Omaha, conform Cartei sale. Atât Constituțiile Statelor Unite, cât și cele din Nebraska protejează exercitarea liberă a religiei. La epicentrul acestui lucru se află libertatea de închinare în bisericile noastre. În opinia mea, atât în legea lui Dumnezeu, cât și în Constituțiile Statelor Unite și Nebraska, orice reglementare de către autoritățile civile – fie ea federală, de stat sau locală, în orice mod, reglementarea sau limitarea închinării în bisericile noastre este ilegală și nelegală. Mai important, acoperirea feței este împotriva credințelor noastre religioase creștine ortodoxe.


Imaginați-vă că aruncați cea mai amuzantă petrecere de Ziua Recunoștinței pentru rudele și prietenii dvs., unde toată lumea este servită cu cea mai bună mâncare, folosind cele mai scumpe ustensile și veselă. Cu toate acestea, un oaspete și-a adus propria farfurie, argintărie și șervețel de teamă că nu i-ai furnizat ustensile curate. Această demonstrație de îndoială în fața altor oaspeți te-ar jigni cu siguranță și te-ar jena și probabil că nu ai mai invita acea persoană în casa ta.

Când venim la biserică pentru a participa la Liturghia Divină, venim la Casa lui Dumnezeu, pentru a participa la Cina Domnului, pe care El ne-o asigură cu atâta milă de fiecare dată. Iar cuvântul grecesc „Euharistie” înseamnă literalmente „mulțumire”. Odată ce trecem pragul bisericii, ieșim din lumea profanilor și intrăm într-o altă realitate – în lumea sfințeniei. Odată ce auzim cuvintele „Binecuvântat este Împărăția Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt …” nu mai suntem în Omaha, Chicago sau New York, ci suntem în Ierusalimul Ceresc – în prezența Dumnezeului viu, la Cina Singurului Său Fiu și în Împărtășania Duhului Sfânt. Dumnezeul nostru Iubitor ne-a invitat la sărbătoare și, dacă venim la Cina Lui cu teamă că El ne va infecta cu orice fel de boală și o demonstrăm purtând o mască (așa cum fac tâlharii), Îl vom insulta în față. a tuturor, ca acel invitat germofob te-a insultat în fața rudelor și prietenilor tăi la cina de Ziua Recunoștinței.

Când venim la biserică, suntem chemați să stăm în fața lui Dumnezeu față în față, precum „Domnul a vorbit lui Moise față în față” (Geneza 33:11). După ce Moise i-a vorbit lui Dumnezeu, fața lui a început să strălucească și nu a fost ușor pentru oameni să privească strălucirea ei. De aceea Moise purta un voal pe față când vorbea cu oamenii. „Dar când Moise a intrat înaintea Domnului pentru a vorbi cu el, și-a luat voalul până a ieșit” (Gen. 33:34).

Această expresie „față în față” este folosită foarte des în Sfânta Scriptură și înseamnă întotdeauna deschidere, sinceritate, încredere și acceptare. Chiar și astăzi, când vorbim despre o întâlnire importantă, decisivă, spunem: „Ne vom întâlni față în față”.

Dimpotrivă, în Scriptură, ascunderea chipului înseamnă întotdeauna rușine, neîncredere, poziție nefavorabilă, diviziune și separare. De aceea, profetul David în Psalmi strigă către Dumnezeu să nu-și ascundă fața de el:

„Când ai spus:„ Caută-mi fața ”, inima mea Ți-a spus:„ Fața Ta, Doamne, voi căuta ”. Nu-ți ascunde fața de mine; Nu-l întoarce pe robul tău cu mânie ”. (Psalmul 27: 9)

„Ascultă rugăciunea mea, Doamne, și strigătul meu să vină la Tine. Nu-mi ascunde fața Ta de mine în ziua necazului ”(Psalmul 102: 1-2).

Când profetul Isaia îl îndeamnă pe Israel pentru răutatea sa, el spune: „nelegiuirile tale s-au despărțit între tine și Dumnezeu și păcatele tale au ascuns fața Lui de tine” (Isaia 59: 2).

Accentul pe o față din Scriptură este întotdeauna un accent pe o persoană. Fața noastră este cea mai importantă caracteristică a persoanei noastre – a ceea ce suntem. Suntem recunoscuți prin fața noastră în fața lui Dumnezeu și în fața oamenilor. Suntem creați după chipul lui Dumnezeu și acea imagine trebuie să rămână nealterată pentru ca noi să fim cine suntem. Când ne acoperim fața, suntem doar una dintre mulțimi (din ascultatul supus) și ne pierdem personalitatea, ceea ce este în contradicție directă cu imaginea lui Dumnezeu în care am fost creați.

Purtarea unei măști pe față ne afectează grav capacitatea de a comunica cu alte persoane. Psihologia spune că cuvintele noastre reprezintă doar 7% din mesajul global din comunicarea noastră față în față, tonul vocii 33%, în timp ce expresiile faciale și limbajul corpului reprezintă 55%.

În zilele noastre, prin utilizarea excesivă a „smartphone-urilor”, suntem deja privati de relații de calitate cu cei dragi și acum fără strângeri de mână, fără atingere și acoperire a feței (care poartă pe bună dreptate sinistrul nume de „distanțare socială”), se vor transforma în zombi ambulanți, lipsiți de umanitatea noastră. În mod inevitabil, va avea consecințe grave negative asupra sănătății noastre mentale și nu va ajuta la restabilirea podurilor în societatea noastră divizată.

De aceea, autorul Charles Burris are dreptate în observația sa că persoanele care cedează acestei noi religii COVID văd o amenințare la alți oameni – în special cei care sunt sănătoși (asimptomatici), evită oamenii și cei care refuză să fie dezumanizați și poartă burka în stil occidental de pe fața lor sunt văzute ca eretici periculoși care trebuie eliminați din societate sau „arși în foc”.

COVID-19 și „omniprezența ” acestuia l-au înlocuit în multe privințe pe Dumnezeu și au transformat societatea noastră într-o Sharia Seculară. Această legătură între Islam și mandatele de mască seculară a fost astfel explicată:

„Acum 2300 de ani, cu mult înainte de Islam, arabii au descoperit că forțarea oamenilor să-și acopere nasul și gura, le-a rupt voința și individualitatea și i-a depersonalizat. I-a făcut supuși. De aceea au impus fiecărei femei utilizarea obligatorie a unei țesături peste față. Apoi Islamul a transformat-o în simbolul supunerii femeii față de Allah, bărbatul proprietar al Haremului și Regelui. Psihologia modernă o explică: fără o față nu existăm ca ființe independente. Copilul se uită în oglindă între vârsta de doi și trei ani și se descopera ca o ființă independentă. Masca este începutul ștergerii individualității. Cel care nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete”.


Dragi frați și surori, tocmai am sărbătorit recent Schimbarea la Față a Domnului nostru, care ne învață că un om poate fi transmitatorul și destinatarul energiilor divine necreate. Un preot este un om slab, predispus la căderi și eșecuri ca orice altă ființă umană. Cu toate acestea, preotul în timpul Liturghiei divine, sau a oricărui alt rit sacramental, este îmbrăcat în harul preoției și devine comunicant al energiilor divine necreate și le transmite prin preoție, nu prin propria sfințenie. Sfântul Vladika Nicholai spune că „electricitatea se transmite chiar și prin firul ruginit”.

Desigur, dacă preotul are o viață sfântă, el are dublul har. Cu toate acestea, atunci când sărutăm mâna unui preot, devenim transmițători ai energiilor divine necreate și primim harul Divin în măsura evlaviei și credinței noastre. Sfântul Paisie Athonitul spunea că preotul slujitor în timpul Liturghiei divine „nu are propriile mâini”. Deci, dacă credem că preotul ne poate transmite o boală, atunci negăm harul preoției și negăm harul divin care este asupra lui.

Când respingem energiile divine necreate prin acțiunile noastre de îndoială (purtând o mască în biserică), atunci îl negăm pe Dumnezeu și creăm altul – un zeu fals. Același lucru este valabil și pentru templul lui Dumnezeu (biserica). Dacă ne îndoim că există harul Divin în biserică, atunci  reducem totul la un simplu auditoriu sau centru comunitar.

Toate acestea ne aduc la o întrebare finală – Credem în Dumnezeu? Dacă o facem, ce fel de Dumnezeu este El? Este El un Dumnezeu creat de mintea noastră căruia îi recunoaștem atâta putere pe cât ne determină mintea? Probabil că nici nu ne dăm seama că, neînțelegând această problemă (fără să vrem), aducem hula Duhului Sfânt. Suntem infectați de gândirea eretică, în timp ce ne mărturisim în mod formal ortodoxia. Hulim împotriva Duhului Sfânt și mă tem că, dacă persistăm în acest sens, nu ni se va ierta conform cuvintelor lui Hristos: „Dar cel care huleste împotriva Duhului Sfânt nu are iertare, ci este supus veșnicei condamnari ”(Marcu 3:29).

Când ne este frică să venerăm sfintele icoane, să venerăm mâna unui preot sau cel mai rău dintre toate – să primim Sfânta Împărtășanie din aceeași linguriță, respingem puterea mântuitoare și sfințitoare a harului Duhului Sfânt. Credem că Duhul Sfânt este capabil să ne transmită, cumva, ceva rău sau necurat, care este cea mai mare hulă.

Domnul nostru Iisus Hristos ne-a liniștit că Tatăl nostru Ceresc are totul sub controlul Său și că nu ni se poate întâmpla nimic fără voia sau cunoștința Lui:

Nu se vând două vrăbii pentru o monedă de cupru? Și niciunul dintre ei nu cade la pământ fără voia Tatălui vostru. Dar toti perii capului tău sunt numarati. Nu vă temeți, caci, aveți mai mult pret decât multe vrăbii”. (Matei 10: 29-31).

Aproape fiecare liturghie din Biserica Ortodoxă se încheie cu o cerere: „Ajută-ne, mântuiește-ne, miluiește-ne și păzește-ne, Doamne, prin harul Tău”. Dacă totuși ne temem că ne putem infecta la biserică după ce am spus acest lucru, atunci o negăm direct. M-am întrebat mereu de ce Mântuitorul nostru a spus aceste cuvinte: Dar când va veni Fiul Omului, va găsi credință pe pământ? ” (Matei 18: 8). Dar acum văd că nu este deloc o exagerare. Milioane de creștini s-au predat „noii normalitati” fără nici o luptă și își demonstrează dezolarea spirituală și credința față de noua religie COVID prin comportamentul lor.

Din nefericire, mulți dintre păstorii noștri spirituali – episcopii, au urmărit în mod perfid cum libertățile noastre religioase ne sunt luate fără să spună un cuvânt, în timp ce unii au urmat orbește ordinele neconstituționale ale autorităților statului și au închis bisericile in fata credincioșilor, pretinzând astfel faptul că a merge la biserică și a participa la Sfintele Taine este „neesențial”. Să le fie rușine! Ei nu vor scăpa de mânia dreaptă a lui Dumnezeu.

Învățăturile Bisericii sunt clare. Nu trebuie să „părăsim adunarea noastră” (Evrei 10:25). Legea canonică ortodoxă (biserică) spune că nu este posibil să nu lipsim mai mult de trei liturghii duminicale fără un motiv întemeiat (cum ar fi o boală severă), iar eu, ca preot, sunt obligat să slujesc în mod regulat liturghie și să ofer Sfintele Taine credincioșilor.

Știu că multe parohii ortodoxe de aici și de peste hotare s-au înclinat în fața măsurilor de sănătate și a carantinei autorităților civile dirijate de COVID-19, dar câteva nu au făcut-o. În timpul COVID-19 unele parohii s-au închis în totalitate, altele unii s-au depersonalizat. S-au supus. De aceea au impus fiecărei femei utilizarea obligatorie a unei țesături peste față. Apoi Islamul a transformat-o în simbolul supunerii femeii față de Allah, față de bărbatul proprietar al Haremului și Regelui. Psihologia modernă o explică: fără o față nu existăm ca ființe independente. Copilul se uită în oglindă între vârsta de doi și trei ani și este descoperit ca o ființă independentă. Masca este începutul ștergerii individualității. Cel care nu-și cunoaște istoria este condamnat să o repete ”.

Aveți servicii „live stream” virtuale, aveți nevoie de măști, distanțare socială, mănuși, ați interzis sărutarea de icoane, cruci și altele asemenea. Cei care au făcut acest lucru, au respectat în mod necorespunzător legea omului atunci când aceasta intra în conflict cu legea lui Dumnezeu (Fapte 4:19; Fapte 5:29). Și mai rău sunt acele parohii care au impus aceste măsuri peste cele ale autorităților civile. În istoria de 2000 de ani a  Bisericii Ortodoxe  este posibil să ne fi oprit sau înterzis închinarea de către autoritățile civile, dar nu am făcut-o niciodată, nici măcar în perioadele de ciumă.

Oricine mă va mărturisi înaintea oamenilor, pe acela îl voi mărturisi și înaintea Tatălui meu care este în ceruri. Dar oricine mă va tăgădui înaintea oamenilor, pe acela îl voi tăgădui și înaintea Tatălui meu care este în ceruri”. (Matei 10: 32-33)

În opinia mea, participând cu fidelitate la biserică și nesupunându-ne măștilor și altor măsuri de sănătate direcționate de COVID-19, îl mărturisim pe Hristos, dar, dacă rămânem departe de biserică fără motive întemeiate sau purtăm măști în biserică negăm suveranitatea lui Dumnezeu.

Sfântul Pavel avertizează că în zilele din urmă vor exista cei care „dețin forma religiei, dar neagă puterea acesteia” (2 Tim. 3: 5), și așează deasupra lui Hristos „așa-numita știință” (1 Tim. 6: 20). În timp ce Hristos a avertizat că nu ar trebui să ne asumăm riscuri inutile ispitindu-l inutil pe Dumnezeu (Matei 4: 7), a participa cu fidelitate la biserică fără măști nu îl ispitește pe Dumnezeu (cum ar fi să vă curgeți mașina pe o stradă publică aglomerată). Mai degrabă, este martor la Providența lui Dumnezeu urmând poruncile Sale și lăsând  destinele  noastre individuale în mâinile Sale iubitoare. Apoi, vom aștepta în mod confidențial ca Domnul nostru într-o zi să ne spună: „bravo, rob bun și credincios”. Matt. 25:23.

Să mărturisim prin acțiunile noastre ceea ce mărturisim cu gura noastră și să credem că Harul Divin există în bisericile noastre, în icoanele noastre și în preoții noștri. Participarea noastră la acest har depinde de credința noastră. Cât credem, atât primim. Cu toate acestea, existența acestui har nu depinde de credința noastră. Dumnezeu „Cine este, Cine va fi și Cine vine” va exista, chiar dacă noi nu credem în El. Să ne întâlnim cu El FAȚĂ ÎN FAȚĂ de fiecare dată când venim la biserică.


Cu iubire în Hristos,
Pr. Saša Petrović – Biserica ortodoxă sârbă Sfântul Nicolae, Omaha, Nebraska SUA
_____________