„Nimic nu este prea mult cand vine vorba de siguranta copiilor nostri. Si daca sunt necesare masuri dure pentru cresterea vaccinarii in Romania, atunci aceasta este solutia” – spune unul dintre reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

A venit in Romania ca sa sustina vaccinarea, in conditiile in care tara noastra este considerata focarul de rujeola al Europei.

Oficialii nu uita insa ca pe langa parintii care se opun imunizarii mai avem o problema de rezolvat: rusinoasa lipsa a vaccinurilor. Inclusiv premierul Sorin Grindeanu a marturisit ca abia a gasit serurile pentru copiii sai.

Zsuzsanna Jakab, director regional al Biroului pentru Europa:
Vaccinurie sunt sigure, nu provoaca autism, sunt studii care atesta acest lucru.”

Prin vocea Zsuzsannei Jakab, directorul regional pentru Europa, Organizatia Mondiala a Sanatatii vrea sa le transmita acest mesaj ferm parintilor care se opun vaccinarii, convinsi ca serurile nu le protejeaza copiii, ci ii imbolnavesc.

Pe ei oficialii vor sa ii aduca in cabinetele medicale obligatoriu, inclusiv sub amenintarea ca vor plati refuzul cu inchisoarea pentru rele tratamente aplicate minorului – asa cum prevede un draft al legii vaccinarii, aflata in dezbatere publica.

Etapele care trebuie parcurse inainte ca statul sa ia aceasta masura drastica nu sunt inca lamurite, chiar daca ministrul sanatatii isi nuanteaza astazi discursul.

Florian Bodog spune ca ar trebui sa faca inchisoare parintii carora le moare copilul pentru ca nu l-au vaccinat, dar si daca pruncul lor imbolnaveste un alt copil ajuns in colectivitate..

Viitoarele birouri regionale de vaccinari ar trebui sa aiba liste clare cu numele fiecarui copil nevaccinat. Sunt obligati sa le transmita datele medicii de familie sau institutiile publice unde cei mici sunt inscrisi.

In schimb, oficialii promit, in al 12 ceas, ca vom scapa de vesnicele lipsuri: dovada ca si acum unele vaccinuri nu sunt de gasit. Este ridicol sa fie pedepsiti parintii, iar statul sa nu aiba stocurile de vaccinuri obligatorii, spune premierul Sorin Grindeanu.

„Am doi copii, de şase si trei ani. I-am vaccinat pe amandoi, dar de fiecare data am avut probleme in a gasi vaccinul de care aveam nevoie. Parintii au dreptul de a alege ce considera mai bine pentru copilul lor, dar un copil nevaccinat nu-si risca doar propria sanatate, ci si pe a celorlati copii din jurul sau„, a declarat premierul.

Liviu Dragnea, in schimb, nu este atat de convins ca vaccinarea va fi obligatorie.

„Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o masura obligatorie. Va spun sincer, am foarte mari rezerve aici„, a spus Dragnea.

In acest moment, vaccinul antirujeolic pentru care abia s-a semnat procedura de achizitie lipseste din 10 judete. Asta in plina epidemie de rujeola, cu 5.000 de cazuri, dintre care 23 de decese.

 

 

 

NOTĂ OrtodoxInfo