Emmanuel Macron apără drepturile persoanelor din comunitatea LGBT FOTO Facebook/ Emmanuel Macron
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat vineri, 25 iunie, că trebuie dusă o ”bătălie culturală” împotriva unor țări UE din est, unde au fost adoptate legi anti-LGBT, precum Ungaria sau Polonia.

”Trebuie să încercăm să aflăm cum pot ajunge unele țări în această situație. Trebuie să ducem o bătălie culturală, o bătălie a civilizațiilor”, a spus Macron la Bruxelles la conferința de presă după terminarea unui summit european unde au avut loc discuții aprinse pe tema noii legi din Ungaria împotriva promovării homosexualității în rândul minorilor.Referindu-se la declarația premierului olandez Mark Rutte, care a cerut Ungariei să respecte drepturile persoanelor LGBT sau să iasă din UE, Macron a afirmat că Ungaria trebuie să rămână în blocul comunitar, dar s-a declarat îngrijorat de ceea ce el a numit ascensiunea conservatorismului iliberal în unele state membre, ceea ce în opinia sa erodează valorile UE.

”Trebuie să facem o analiză a ceea ce s-a întâmplat în unele societăți post-comuniste care acum arată valori ce nu sunt ale noastre”, crede președintele francez, admițând că în problema homosexualității există în interiorul UE o diviziune Est-Vest. ”Ce credibilitate vom mai avea dacă acceptăm ca aceste valori să fie subminate în interiorul nostru? Cum le vom mai putea spune atunci albanezilor, sârbilor, să facă un efort pentru statul de drept, pentru a intra în UE”, a motivat el.

În ce privește sancționarea Ungariei pentru adoptarea respectivei legi, Macron a apreciat că pe termen scurt singurul răspuns îl reprezintă ”susținerea procedurii angajate de Comisia Europeană, chiar dacă aceasta este lentă, și consolidarea poziției noastre în opinia publică și în mass-media”.

”Trebuie să reangajăm o colaborare cu intelectualii societății civile, să fim mai prezenți în presa acestor țări (est-europene – n.red), să-i susținem mai bine pe cei care apără ideile europene, avem nevoie de o strategie în domeniu”, a mai indicat președintele Franței.
Dintre cei 27 de lideri ai statelor UE, 17 au semnat înaintea summitului o scrisoare comună adresată șefilor instituțiilor europene și secretarului general al ONU, Antonio Guterres (invitat la summitul european), în care insistă asupra necesității respectării valorilor europene, cu referire la drepturile persoanelor LGBT.Potrivit Euronews, lista semnatarilor reflectă la acest capitol o diviziune clară Est-Vest, dintre statele est-europene numai Letonia și Estonia semnând această scrisoare. Totusi, în dezbaterea de la summit, Polonia și Slovenia au fost singurele țări care au susținut Ungaria, menționează Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban a respins criticile conform cărora noua lege ar afecta drepturile persoanelor LGBT. ”Legea nu privește homosexualii, ea privește modul în care părinții doresc să facă educația sexuală a copiilor lor”, a explicat el.

Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
___________